رئیس سابق موساد از ایران می گوید
افرایم هلوی، رئیس پیشین سازمان جاسوسی اسرائیل، موساد، از ضرورت گفتگو با ایران و درک ایرانیان سخن گفته و از سیاست باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، در برابر ایران تمجید کرده است.
جام سیاسی؛ سایت مردمک(Mardomak) نوشت: «افرایم هلوی، رئیس پیشین سازمان جاسوسی اسرائیل، موساد، از ضرورت گفتگو با ایران و درک ایرانیان سخن گفته و از سیاست باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، در برابر ایران تمجید کرده است. هلوی در مصاحبه با المونیتور تحریمهای غرب علیه ایران را موثر دانسته و با نام بردن از ایران به عنوان دشمن، تصریح کرده است که گفتگو با دشمن چیزی را از بین نمیبرد.»
بنابر این گزارش، رئیس پیشین موساد با اشاره به نقش سیاست خارجی آمریکا در برابر حکومت ایران پیش از انقلاب اسلامی، تاکید کرده است که در برخورد با ایران باید عمیقتر عمل کرد. او با انتقاد از برخورد غرب با ایران پیش از انقلاب اسلامی گفته است که حکومت ایران پیش از انقلاب اسلامی سکولار بود و دولت محمد مصدق، نخستوزیر وقت، در سال ۱۹۵۳ (مرداد ۱۳۳۲) با کودتای سازمانهای جاسوسی انگلیس و آمریکا سرنگون شد و این دو سازمان جاسوسی ایران را به دام گرگ (شوروی سابق) انداختند و در دوره جنگ سرد ایران را به عنوان شریک حساب نکردند و باعث خشمی عمیق در اذهان ایرانیان شدند. رئیس پیشین موساد با یادآوری این برخورد غرب نسبت به ایران، تصریح کرده است که حادثه گروگانگیری دیپلماتهای آمریکایی در سفارت واشنگتن در تهران در سال ۱۹۷۹ نتیجه انفجار خشم ایرانیان بود.
افرایم هلوی با اشاره به موضع دولتمردان پیشین آمریکا که ایران را محور شرارت نامیدهاند، گفته است: «آمریکا به خاطر برخورد گذشتهاش با ایران گرفتار شده و گزینههایش در برخورد با ایران محدود است.»
او در پاسخ به این سؤال که آیا نتیجه تلاشهای گاه به گاه دولتهای آمریکا برای برقراری روابط با ایران از جمله عذرخواهی مادلین آلبرایت، وزیر امور خارجه بیل کلینتون، بابت نقش آمریکا در سرنگونی دولت مصدق را وارونه میبیند، با لحنی انتقادی گفته است: «ظرفیت دولت (آمریکا) در برخورد با دشمنان محدود است بدون اینکه ایدئولوژی آنها را بپذیرد و این طرز برخورد مانعی برای طرف مقابل ایجاد میکند.»
هلوی با تأکید بر این که ایران در چند سال گذشته خواستار گفتگو با آمریکا شده است، افزوده است: «ما باید طرز فکر و قوانین بازی را عوض کنیم و برای تحقق این کارها باید پیش دستی کنیم. نباید واژه خط قرمز را به کار ببریم. باید دنبال چیزی باشیم که برای هر دو طرف منفعت داشته باشد.»
رئیس پیشین موساد گفته است که ایران باید دو موضوع را بپذیرد؛ نخست اینکه جلوگیری از تبدیل شدن این کشور به یک قدرت هستهای ضروری است و دوم آن که ایران باید موجودیت رژیم صهیونیستی را به رسمیت بشناسد.
او راه برخورد با برنامه هستهای ایران را بسیار دشوار و نیازمند خلاقیت، شجاعت و شجاعت سیاسی دانسته و با تمجید از سیاست باراک اوباما در این مورد گفته است: «اوباما هنوز فکر میکند که فرصت مذاکره با ایران وجود دارد و این طرز فکر در این مقطع، برخوردی شجاعانه است.»
افرایم هلوی تأکید کرده است که سیاست میت رامنی، رقیب جمهوریخواه باراک اوباما در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، در برخورد با برنامه هستهای ایران باعث خواهد شد تا هرگونه فرصت رسیدن به راهحل در این مسیر نابود شود. افرایم هلوی گفته است: «تعیین سیاست خارجی درمورد ایران، موضوع مهمی در انتخابات آمریکا است. آنچه که میت رامنی اعلام کرده، ضربه شدیدی به منافع و مصالح آمریکا و اسرائیل خواهد زد.»
او که از مخالفان حمله یکجانبه اسرائیل به ایران است، تأکید کرده است که مخالفتی برای حمله به ایران ندارد اما حمله باید آخرین گزینه باشد و اسرائیل به آخرین گزینه نرسیده است و راههای دیگر را امتحان نکرده است. هلوی اعلام کرده است: «ایرانیان از عمق وجودشان تمایل دارند که این مشکل پیچیده حل شود. تحریمها بسیار مؤثر بوده و مردم ایران از این تحریمها واقعاً آسیب می بینند.»
هلوی بدون اشاره به نام خاصی گفته است که او با برخی از ایرانیان دیدار داشته است و پس از نخستین دور مذاکرات ایران با گروه ۵+۱ در استانبول، نمایندگان هیئت ایرانی بسیار خوشحال بودند. با آنها با رعایت احترام برخورد شده بود و خوشحال بودند که با آنها به عنوان یک کشور مساوی با شش کشور دیگر عضو مذاکره برخورد شده بود. رئیس پیشین موساد گفته است که بنیامین نتانیاهو با سخن گفتن از بمباران ایران، نتوانسته افکار عمومی اسرائیل را برای حمله به ایران متقاعد کند.
افرایم هلوی در زمان صدارت سه نخستوزیر اسرائیل، رئیس موساد بوده است و مذاکرات محرمانهای با حسین، پادشاه پیشین اردن را رهبری کرد که راه را برای پیمان صلح رژیم صهیونیستی و اردن در سال ۱۹۹۴ هموار کرد. او سابقه ۴۰ سال فعالیت کاری در دولتهای مختلف اسرائیل را تجربه کرده و تا سال ۱۹۹۵ زمان ترور اسحاق رابین، نخستوزیر وقت اسرائیل، رئیس موساد بود
ارسال کردن دیدگاه جدید