آتش‌بس بعد از پاسخ؟

آمریکا با پیشنهاد آغاز مذاکرات آتش‌بس به‌دنبال اختلال در پاسخ ایران است.

 

 آمریکا تمام داشته‌های نظامی، سیاسی و تبلیغاتی خود را برای خنثی‌سازی و اختلال در پاسخ ایران به رژیم‌صهیونیستی، به میدان آورده است. ناوهای هواپیمابر، ناوشکن‌ها و اسکادرانی از جنگنده‌های نسل پنجم اف-۲۲ در آب‌ها و خشکی‌های منطقه استقرار یافته‌اند، پیام‌های میانجیگرانه و واسطه‌ها از هرسو می‌رسند و همزمان رسانه‌های زنجیره‌ای غرب با حداکثر ظرفیت به‌دنبال اثرگذاری بر روند موجود هستند.

در یکی از این حربه‌ها، بامداد روز گذشته (جمعه ۱۹ مرداد) سران سه کشور آمریکا، قطر و مصر پیشنهاد دادند از روز ۲۵ مرداد، مذاکرات آتش‌بس میان رژیم‌صهیونیستی و گروه حماس که با واسطه‌گری دوحه و قاهره به شکل غیرمستقیم انجام می‌شد، بار دیگر از سرگرفته شود.

این بیانیه به امضای جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا، تمیم بن حمد آل‌ثانی امیر قطر و عبدالفتاح السیسی رئیس‌جمهور مصر رسیده است.

با توجه به نقش آمریکا در همدستی با رژیم طی ترور اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران و همچنین حمله همزمان این کشور به مواضع حشدالشعبی عراق، نمی‌توان اقدام واشنگتن را نهایی شدن آتش‌بس دانست.

آمریکایی‌ها با حضور خود در حملات صورت گرفته نشان داد خود ضلع اصلی میدان است و نقشی بسیار فرارتر از تدارکات‌رسانی و مهار یمن ایفا می‌کند.

محور مقاومت بر این اساس اعتباری برای پیشنهاد واشنگتن قائل نیست و بی‌وقفه درحال ایجاد زنجیره آمادگی‌ها برای پاسخی موثر علیه رژیم است.

اهداف بیانیه معطوف به پاسخ مقاومت

آمریکا با انتشار بیانیه سران سه کشور برای تسریع در روند آتش‌بس، اهدافی درخصوص پاسخ پیش‌روی محور مقاومت دارد:

۱. آمریکا با هدف از تاخیر انداختن و منصرف کردن ایران از پاسخ به رژیم درخصوص ترور هنیه، درصدد ایجاد اختلال‌ها و مقاطع زمانی مختلف است. آمریکا امید دارد ایران تا زمان فرارسیدن موعد اعلامی آغاز مذاکرات و در حین آن قادر به پاسخ علیه رژیم نباشد.

۲. تزریق موضوعات جدید به صحنه موجود برای پیچیده کردن ارزیابی‌ها و محاسبات محور مقاومت، مدنظر طراحان غربی است. به همین دلیل تمام موضوعات مثبت یا منفی از نظر مقاومت درحال انبساط هستند. تهدید ایران با حملات انتقامی رژیم یا غرب، تهدید نسبت به ایجاد زد و خورد چند روزه یا حرکت به‌سمت درگیری فراگیر منطقه‌ای و طرح مسائلی مانند حمله به مراکز اقتصادی ایران، ازجمله انبساط‌های موضوعی منفی هستند.

در حوزه موضوعات انبساطی مثبت، آمریکا و اروپا به صورت همزمان درحال فعالیت‌ هستند. تماس تلفنی جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا با رئیس‌جمهور ایران را می‌توان در این راستا ارزیابی کرد. اروپا به نحوی تاکید کرده پاسخ ایران به رژیم می‌تواند فضای گفت‌وگو با قاره سبز را تیره کرده و عدم پاسخ می‌تواند به آن سرعت دهد.

۳. پاسخ هماهنگ محور مقاومت به رژیم می‌تواند صهیونیست‌ها را به لحاظ مهمات و سلاح در مخمصه قرار دهد. علاوه‌بر آن، آمریکا خود نیز ناچار از استقرار تسلیحات جدید در منطقه برای دفاع از رژیم در برابر پرتابه‌های محور مقاومت است. واشنگتن می‌کوشد برای دفاع از رژیم زمان بخرد تا بتواند هرچه زودتر توانایی حفاظت از فلسطین اشغالی را ارتقا دهد. آمریکا امیدوار است تقویت حلقه حفاظتی‌اش در انصراف محور مقاومت از حمله به فلسطین اشغالی موثر واقع شود.

۴. اگر محور مقاومت از حمله منصرف نشود، یکی از امکان‌های مدنظر غرب، کاهش شدت این تهاجم است. آمریکا تلاش دارد فضایی از مفاهمه پرفایده ایجاد کند تا محور مقاومت برای حفظ آن، حتی‌المقدور شدت حمله‌اش را کاهش دهد تا پس از آن امکان ادامه مذاکرات آتش‌بس، وجود داشته باشد.
۵. با ترورهای بیروت و تهران، رژیم‌صهیونیستی مقصر قضایا جلوه کرده است. اعلام دور جدیدی از مذاکرات آتش‌بس و موافقت رژیم با آن برای تغییر این زمین و مقصریابی از میان محور مقاومت است.

۶. رژیم ترورهایی را با عبور از خطوط قرمز انجام داده و این حق طبیعی طرف مقابل است که به تل‌آویو پاسخ دهد. در چنین شرایطی مداخله آمریکا در منطقه می‌تواند دشوار باشد. به همین دلیل واشنگتن درصدد فراهم آوردن فضا برای مشروعیت‌بخشی به مداخله آتی خود در منطقه است.

۷. آمریکا همانند گذشته طی جنگ طوفان الاقصی نیز تلاش کرده انحصار مدیریت پرونده فلسطین از نظر سیاسی را در اختیار خود نگه دارد. با این حال ورود جدی‌تر ایران و حتی روسیه و چین به موضوع فلسطین نشان داده این انحصار در مخاطره قرار دارد. واشنگتن درصدد است از فضای بحرانی موجود برای ادامه دادن به این انحصار بهره گیرد.

نکات

۱. نتانیاهو تحت هیچ عنوان راضی به آتش‌بس نیست؛ چه رسد که بخواهد آن را به ایران هدیه بدهد. باید این موضوع به‌طور جدی توسط محور مقاومت بررسی شود.

۲. تنها در یک صورت، رژیم حاضر به قبول آتش‌بس در غزه در ازای عدم پاسخ ایران خواهد شد؛ آن هم در وضعیتی که شکستش در غزه محرز باشد و بخواهد به جای اینکه از حماس شکست بخورد، وانمود کند این ضربه از سوی قدرت بزرگ‌تری به این رژیم وارد شده است. وقوع این روند به این سرعت بعید است.

۳. رژیم درصدد آتش‌بس در غزه و تشدید نبرد در دیگر محورها علیه محور مقاومت است. دستگاه‌های نظامی، امنیتی و اپوزیسیون و آمریکا نیز با آن موافقند. تنها مخالفان این مسیر، راست‌گرایان افراطی حاضر در دولتند.

آرایش ایران

آنچه می‌تواند به موثر بودن اقدامات آمریکا در متوقف کردن محور مقاومت کمک کند، میزان آرایش این محور است. برای آنکه اثرگذاری اقدامات پردامنه آمریکا مشخص شود، شناخت ابعاد و بزرگی تمهیدات ایران برای پاسخ به رژیم لازم است.

۱. تحولات روزهای اخیر نشان می‌دهد ایران درحال دریافت کمک و مشاوره‌های لازم از متحدان خود است. ارتباطات با روسیه و سفر فرمانده پدافند هوایی بلاروس به تهران در این راستا ارزیابی می‌شود.

۲. روز گذشته (جمعه) تعداد انبوهی از تجهیزات و سامانه‌های پیشرفته به نیروی دریایی سپاه ملحق شدند. در این روند که با حضور سردار حسین سلامی، فرمانده سپاه صورت گرفت، ۲۶۵۴ سامانه الحاق شدند که به‌دلیل رعایت اصول حفاظتی تنها ۲۱۰ عدد از این سامانه‌ها به نمایش درآمدند. بخشی از تجهیزات تحویلی به نیروی سپاه، تعداد انبوهی از موشک‌های کروز جدید ضدناوشکن بودند که گفته می‌شود دارای قابلیت‌های جدید ازجمله سر جنگی شدیدالانفجار و غیرقابل رهگیری هستند.

این موشک‌ها از جمله موشک‌های کروزی هستند که اصابت هر یک از آنها موجب آسیب شدید و غرق شدن ناوشکن‌های دشمن می‌شود. سامانه‌های تحویلی شامل طیف متنوعی از سامانه موشکی دوربرد، میان‌برد، پهپادهای جنگالی، رزمی، شناسایی و انهدامی، سامانه‌های جنگ الکترونیک، رادارهای دریایی و ادوات رزمی بودند نکته مهم آنکه سامانه‌های تحویلی مبتنی‌بر خشکی هستند و در گسترده وسیعی مستقر می‌شود. به عبارت دیگر دشمن قادر نیست با هدف‌گیری تعداد مشخصی شناور، به هدف خود برای نابودی توان دفاعی و تهاجمی ایران برسد.

۳. تعداد سامانه‌های تحویلی به نیروی دریایی سپاه، مانورهای انجام شده، آمادگی‌های موشکی و حتی روند عملیات وعده صادق-۱ نشان می‌دهد ایران با حجم عظیم تجهیزاتی جنگی خود را آماده ورود به نبرد با ابرقدرت‌ها کرده است.

۴. سامانه‌هایی که ایران در چرخه عملیاتی خود قرار داده، شامل دو دسته تهاجمی و پدافندی می‌شوند که به‌نظر می‌رسد وزنه تهاجمی‌ها بیشتر باشد. با این حال آمادگی‌های پدافندی نیز در مقایسه با وعده صادق-۱ شامل تمهیدات بیشتری است.

۵. درخواست برگزاری جلسه شورای امنیت شورای امنیت سازمان ملل متحد و جلسه فوری وزرای خارجه عضو سازمان کنفرانس اسلامی، در کنار برگزاری جلسه با سفرای مقیم در تهران و رایزنی‌های بین‌المللی حکایت از شکل‌دهی به فضای دیپلماتیک توسط ایران برای پاسخ علیه رژیم دارد. انجام این فرآیند زمانبر بوده و می‌تواند بخشی از دلیل طولانی شدن زمان پاسخ باشد.

۶. پاسخ علیه رژیم باید توسط اعضای محور مقاومت داده شود. شاید این حملات در اجرا با یکدیگر هماهنگ و همزمان و شاید مجزا باشند. در هر صورت، با توجه به انباشت پرونده‌های انتقامی علیه صهیونیست‌ها، تماس و هماهنگی میان اعضای محور مقاومت لازم است.

۷. ایران روز پنجشنبه در جریان یکی از اقدامات خود برای آمادگی، رزمایشی چند ساعته را در بامداد و صبح روز پنجشنبه ۱۸ مرداد برگزار کرد. تمرکز این رزمایش بر پدافند هوایی بود.

۸. آمادگی‌های رزمی و سیاسی در پهنه وسیعی از منطقه درحال شکل‌گیری است. این پهنه شامل دست‌کم دو میلیون کیلومترمربع وسعت می‌شود. با درنظر گرفتن جغرافیای عبور پرتابه‌ها و اصابت‌ها، این وسعت می‌تواند به ۳ تا ۴ میلیون کیلومترمربع نیز برسد.

زمینه‌سازی با عملیات‌های تهاجمی

محور مقاومت گام‌های عملی برای هموار کردن مسیر تهاجم خود به سرزمین‌های اشغالی را هموار کرده است. این محور بخشی از حساب خود با دشمن را صاف کرده و درصدد آماده‌سازی شرایط برای مجازات سخت رژیم است.

۱. مقاومت اسلامی عراق با چند عملیات، تلفاتی از آمریکا گرفته‌اند. واشنگتن در یک مورد اعتراف کرد دو سرباز او طی حوادثی در عراق کشته شده‌اند. حملات مقاومت به پایگاه عین‌الاسد که با ترکیبی از پهپادها و راکت‌ها انجام شدند نیز شامل تلفاتی بوده است. این حملات انتقام از آمریکا به‌دلیل حملات این کشور به تیم پهپادی مقاومت اسلامی عراق صورت گرفته‌اند.

۲. حملات به پایگاه‌های آمریکا که چند ماه قبل و پس از تهاجم به پایگاه برج-۲۲ و واکنش آمریکا تقریبا متوقف شده بود، درحال بازگشت به دوره اوج خود است.

۳. مقاومت در حال انهدام تجهیزات و تاسیساتی است که می‌توانند در دفاع از سرزمین‌های اشغالی موثر باشند. انهدام بالن جاسوسی آمریکا در شرق سوریه و پایگاه اطلاعاتی رژیم در دهلک که در اطراف باب‌المندب واقع شده، در همین راستا انجام شده‌اند.

۴. اقدامات مقاومت برای هموار کردن مسیر حمله به سرزمین‌های اشغالی از چنان ابعاد بزرگی برخوردار است که شامل عملیات‌های زمینی نیز شده است.

در روزهای اخیر عشایر عرب طرفدار دولت مرکزی سوریه در ارتباط با محور مقاومت اقداماتی را علیه مزدوران محلی آمریکا در شرق سوریه انجام داده‌اند. این پایگاه‌ها محل استقرار جنگنده‌ها و سامانه‌های پدافند هوایی زمین‌پایه آمریکا برای رهگیری پرتابه‌های مقاومت است.

اهداف مدنظر ایران در پاسخ

ایران در پاسخ خود علیه رژیم، اهداف خاصی را مدنظر خود دارد که بخشی از آنها مربوط به ترتیبات امنیتی منطقه می‌شود.

۱. رهبر معظم انقلاب در پیام خود به مناسبت شهادت هنیه تاکید کرده بودند این ترور «زمینه‌ مجازات سختی» را علیه صهیونیست‌ها فراهم آورده است. سردار اسماعیل قاآنی، فرمانده سپاه قدس نیز روز گذشته در پیام خود به «یحیی سنوار» که به‌تازگی مسئولیت ریاست دفتر سیاسی حماس را برعهده گرفته است، اعلام کرده بود خون شهید هنیه در مجازات سخت رژیم به‌دست جمهوری اسلامی ایران، اثر خواهد گذاشت.

صحبت رهبری از فراهم شدن زمینه مجازات رژیم و تاکید فرمانده سپاه قدس بر اینکه خون شهید هنیه نیز در پاسخ تهران علیه تل‌آویو موثر است، نشان می‌دهد ترور هنیه تنها یکی از ابعاد پاسخ است. به‌نظر می‌رسد پاسخ پیش‌روی محور مقاومت بر محوریت جنگ غزه تنظیم شده که تنها یکی از ابعاد آن ترور تهران است. اگر با حملات محور پایان جنگ در دسترس قرار گرفت، مساله تمام می‌شود. اما اگر فرآیند شکل گرفته توسط رژیم ادامه یافت، خون‌های ریخته شده در مسیر تسویه‌حساب قرار می‌گیرند.

۲. پاسخ‌های هماهنگ محور مقاومت مبتنی‌بر بازدارندگی و وحدت میدان است. به این شکل که با هر بار اعمال فشار علیه غزه در نبردهای احتمالی آینده، اعضای محور مقاومت برای ضربه به رژیم بار دیگر حملات خود علیه صهیونیست‌ها را از سر می‌گیرند. تحمیل این شرایط به رژیم باعث کاهش شدید آزادی عمل تل‌آویو حتی در داخل فلسطین اشغالی می‌شود.

۳. ایران قصد دارد قدرت رژیم در منطقه را از رهگذر جنگ طوفان الاقصی و الحاقات آن به‌شدت کاهش دهد. به‌طور خلاصه هدف، نشان دادن تل‌آویو به‌عنوان اسب بازنده در رقابت‌های منطقه‌ای است.


منبع: روزنامه فرهیختگان

 

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

اطلاعات بیشتر در مورد قالب های ورودی