شکست جنگ سالاران در آمريکا
گروه بينالملل-علي ودايع: سرانجام بعد از حدود يک سال و نيم معرکه گيري انتخاباتي لوکس ايالات متحده با، يک دوجين مناظره ميان نامزدهاي جمهوريخواه، ميلياردها دلار هزينه تبليغاتي، چهار مناظره انتخاباتي (سه مناظره ميان نامزدهاي رياست جمهوري و يک مناظره ميان نامزدهاي معاونت رياست جمهوري)، صدها تبليغ منفي و بسيج نيروهاي دو طرف، اوباما بر رقيب سرسختش پيروز شد. پس از حضور ضعيف اوباما در مناظره اول رياست جمهوري بسياري اين سوال را مطرح کردند که اوباما چه قدر خواهان اين شغل است؟ اما مناظرههاي دوم و سوم نشان داد که اوباما سمج تر از آن است که ميدان را به رقيب جمهوري خواهش واگذار کند.بسياري در اين انديشه بودند که اوباما سازماني را که در سال 2008 در دوره انتخابات ساخته بود و موجب پيروزي وي شد از دست داده است. اما تيم اوباما نشان داد که چنين نيست. عليرغم راي ديوان عالي مبني بر برداشته شدن هرگونه محدوديت در هزينه کردن براي انتخابات و ريخته شدن صدها ميليون دلار پول ثروتمندان در سمت رامني براي تضمين شکست اوباما، سازماندهي اوباما در برابر اين موج عظيم تاب آورد و او را در ايالاتي مثل اوهايو و کولورادو و ويرجينيا به پيروزي رساند.
هر دو حزب در تشويق شهروندان آمريکايي براي ثبت نام و حضور در محلهاي رايگيري بسيار موفقتر از دوره گذشته عمل کردند تا آنجا که حدود 110 ميليون نفر در اين انتخابات راي دادند که بيشتر از انتخابات سال 2008 است. ميت رامني با شکست در ايالت سرنوشتساز اوهايو، بر اين سنت ديرينه صحه گذاشت که هيچ نامزدهاي جمهوريخواه بدون پيروزي در اين ايالت به کاخ سفيد راه نخواهند يافت. ايالتهاي آيوا و اورگان نيز راي خود را به اوباما دادند. باراک اوباما رقيب جمهوريخواهش را در ايالتهاي سرنوشتساز که راي آنها از پيش مشخص نبود شکست داد و توانست بيش از 270 راي الکترال را به دست آورد. اوباما در ايالتهاي کلرادو، نوادا، نيوهمپشاير، ويسکانسين و ميشيگان که راي آنها از پيش مشخص نبود، توانست رقيب را شکست داده و فاصله راي الکترال خود را هرچه بيشتر کند. شکست در ايالت نيوهمپشاير، جايي که اقامتگاه تابستاني رامني در آن واقع است و شکست در ويسکانسين ايالت پل رايان، معاون رامني، بسيار براي جمهوريخواهان سنگين بود.
بر اساس گزارش سيانان،اندکي پس از نيمه شب به وقت آمريکا، شمار راي الکترال اوباما 281 و شمار راي الکترال رامني 203 اعلام شد. در اوايل بامداد چهارشنبه، اعلام شد که رييس جمهوري آمريکا 303 راي الکترال و ميت رامني نيز 206 راي به دست آورده است. هنگامي که شبکههاي تلويزيوني آمريکا، از پيروزي زود هنگام اوباما خبر دادند، هواداران وي در ستادهاي انتخاباتي دموکراتها حلقه زده و جشن و پايکوبي به راه انداختند.
اين براي دومين بار است که ميت رامني براي رياست جمهوري نامزد ميشود و طعم شکست را ميچشد. رامني در سال 2008 نتوانست نامزد اول جمهوريخواه باشد و از کارزار انتخابات در درون حزب جمهوريخواه کناره گيري کرد. در انتخابات روز سهشنبه همان طور که پيشبيني ميشد جمهوريخواه اکثريت در مجلس نمايندگان و دموکراتها اکثريت در سنا را حفظ کردند. در اين روز تکليف 435 نماينده مجلس نمايندگان و يک سوم از سناتورها و 11 فرماندار مشخص شد. راي دهندگان ايالتهاي کلرادو و واشنگتن، همزمان با برگزاري انتخابات رياست جمهوري آمريکا، با شرکت در رفراندومهايي، به قانوني شدن استفاده از ماريجوانا راي موافق دادند. اگرچه همچنان استعمال ماريجوانا در اماکن عمومي در اين ايالتها ممنوع است. خبرگزاريها ميافزايند که اين دو ايالت با تصويب اين قانون، در مقابله مستقيم با دولت فدرال قرار ميگيرند که ماري جوانا را ماده مخدر غيرقانوني به شمار ميآورد. همچنين در ايالتهاي مِين، واشنگتن و مري لند، براي اولين بار با راي عمومي، ازدواج همجنسگرايان قانوني اعلام شد.
ريشههاي شکست فيلها
با وجود رشد کند شاخصهاي اقتصادي آمريکا و نرخ بالاي بيکاري در اين کشور، ميت رامني موفق نشد همراهي گستردهاي در سطح آمريکا بهوجود بياورد. حتي حزب جمهوري خواه نيز يکپارچه پشت سرش نبود. در اردوي جمهوريخواه و محافظهکاران اين مرد ميليونر را زيادي«ليبرال» ميدانستند. برخي ديگر از ناکافي بودن وفاداري او به اصول جمهوريخواه انتقاد ميکردند.
در شرايط دشوار اقتصادي پس از سال 2008 ديدگاه جمهوريخواه آن بود که بايد پول بيشتري در اختيار ثروتمندان قرار گيرد (با کاهش ماليات آنها) تا آنها پول خود را داخل آمريکا سرمايهگذاري کرده و شغل ايجاد کنند. اما رفتار بخش عمدهاي از شرکتهاي بزرگ در انتقال واحدهاي توليدي خود به خارج از مرزهاي ايالات متحده و سرمايهگذاري در خارج از اين کشور برخلاف چنين تصوري بود و بخش قابل توجهي از شهروندان آمريکايي نتوانستند اين سخن را راهي براي خروج از بحران بيکاري بيابند.
بزرگترين سرمايه اوباما در انتخابات رياست جمهوري سال 2012 ضعف مفرط نامزدهاي جمهوريخواه و تغيير مدام در مواضع رامني بود. رامني در دوره رقابت انتخاباتي مقدماتي ميان نامزدهاي حزب جمهوريخواه به محافظهکاران اجتماعي نزديک شد تا مسيحيان تندرو و حاميان تي پارتي را به خود متوجه سازد، اما در عين آن که در ميان آنها شور و شوقي ايجاد نکرد، برخي جمهوريخواه ميانهروتر را نيز از دست داد.
رامني پس از به دست آوردن نامزدي حزب جمهوريخواه و در دوره رقابت انتخاباتي با رئيسجمهور اوباما به مواضع ميانه خود در دوران فرمانداري ايالات ماساچوست بازگشت و همين باعث از دست رفتن اعتماد بخشي از مسيحيان تندرو شد يا حداقل باعث ناتواني رامني از ايجاد شور و شوق در ميان آنها شد. اين کمبود اعتماد بالاخص در ايالتهايي که رايشان در انواع انتخابات جابهجا ميشود (اوهايو، آيووا، کولورادو، فلوريدا، ويسکانسين، ويرجينيا و کاروليناي شمالي) نقشي جدي در شکست رامني داشت.
رامني خواست جا پاي اوباما بگذارد و سخن از تغيير گفت، اما نگفت که چگونه ميخواهد تغيير را محقق سازد. او خود را به عنوان مرد عمل و مديريت و حلال مشکلات معرفي کرد، اما نتوانست راهحلهاي خود را که هيچ يک نيز تازه نبودند به اکثريت شهروندان آمريکايي بفروشد.
رامني زيادي آمريکايي بود! به اين معني که اون هيچ ارزشي براي مهاجران و حتي حقوق زنان قائل نيست.در دو انتخابات گذشته زنان، جوانان و لاتينوها (اسپانياييتباران) نشان دادند که هيچ حزبي بدون داشتن اکثريت راي آنان نميتواند در سطح ملي به پيروزي برسد. جمهوريخواهان در طرحهاي خود نتوانستند دانشجويان آمريکايي که با مشکلات مالي دست به گريبان هستند را جذب تبليغات پر زرق و برق خود کنند.در همين حال نفي گرمايش زمين باعث فاصله گرفتن مدافعان حقوق بشر شد.
در نهايت، وقتي شهروندان آمريکايي عکسالعمل دولت بوش در برابر توفان کاترينا و واکنش دولت اوباما در برابر توفان سندي را مقايسه کردند، نه تنها غمخواري رئيسجمهور و اعضاي کابينه وي را براي توفانزدگان، بلکه کارايي بيشتر وي را مشاهده کردند، بالاخص وقتي که فرماندار جمهوريخواه ايالت نيوجرسي (سخنران اصلي گردهمايي انتخاباتي جمهوريخواه) از واکنش دولت فدرال تشکر کرد موضوع براي همگان باورپذيرتر شد.
پذيرش شکست جمهوريخواهان
حوالي ساعت 1بامداد به وقت محلي،ميت رامني، کسي که همواره به موفقيت در زندگي اقتصادي عادت کرده، به شکست خود براي راهيافتن به کاخ سفيد اعتراف کرد. نيم ساعتي پس از مشخصشدن نتايج آراي انتخابات روز ششم نوامبر، او در بوستون در ميان هواداران سرخورده جمهوري خواه خود ظاهر شد. چهره وي گرفته، اما ظاهرا خونسرد بود. رامني پيروزي باراک اوباما را در انتخاب مجدد به رياست جمهوري آمريکا به او تبريک گفت و ادامه داد، من به باراک اوباما تلفن کردم و پيروزي را به او تبريک گفتم. او گفت، من براي رئيسجمهوري و همسر و دخترانش آرزوي سلامتي دارم.
ميت رامني در ادامه سخنان خود خطاب به هوادارانش گفت: «من به اين دليل داوطلب مقام رياست جمهوري شدم چون نگران آمريکا بودم. من براي موفقيت رئيسجمهور براي رهبري ملتمان دعا ميکنم.» رامني افزود، انتخابات تمام شد اما اصول ما پابرجا ماند.
رامني خطاب به هواداران خود در بوستون گفت: «من خيلي دلم ميخواست که اميد شما را برآورده سازم و کشور را در مسير ديگري هدايت کنم.» او همزمان از همکاران خود و نيز همسرش “آن رامني” در مبارزات انتخاباتياش تشکر کرد.
نطق پيروزي کابوي دموکراتها
اوباما در نخستين سخنراني خود پس از مشخص شدن پيروزي قطعياش در انتخابات رياست جمهوري با فاصله حدود نيم ساعت از سخنراني ميت رامني در ميان انبوه هواداران خود در سالن “مککورميک” شيگاگو حاضر شد.اوباما خطاب به همه رايدهندگان آمريکا گفت: «شما امروز به عمل راي داديد نه سياست.»
باراک اوباما از معاونش، جو بايدن، به عنوان بهترين معاون رئيسجمهوري که آمريکا تا حال به خود ديده ياد کرد. وي همچنين از همسرش ميشل اوباما و دو دختر خود سخن گفت.
اوباما گفت، «مردم آمريکا من را انتخاب کردند، من و مردم آمريکا سفر طولاني در پيش داريم و من مطمئن هستم که بهترينها در انتظار آمريکا خواهد بود». رئيسجمهور منتخب آمريکا خطاب به رايدهندگان کشورش افزود: «مهم نيست که به من و يا رامني راي داديد. مهم اين است که انتخاب کرديد. ما همه، کشورمان را دوست داريم و هرآنچه که انجام داديم با اين نيت انجام داديم».
او نه تنها از هواداران خود، بلکه از کساني هم که به وي راي ندادند قدرداني کرد. اوباما به رقيب خود ميت رامني نيز تبريک گفت و افزود: «ما به سختي و تلخي با يکديگر جنگيديم، اما اين کار براي آن بود که کشورمان را بسيار دوست داريم و براي آينده آن عميقا نگران هستيم.» اوباما در سخنراني خود قول داد که اتحاد ملت آمريکا را حفظ خواهد کرد. او گفت، با ميت رامني تماس خواهد گرفت تا ببيند چطور ميتوانند براي موفقيت آمريکاييها با هم همکاري کنند.اوباما در ميان هزاران نفر همه شهروندان ايالات متحده آمريکا را خطاب قرار داد و گفت: «مهم نيست که شما چه باوري داريد، از کجا آمدهايد، سفيد هستيد يا سياه از آمريکاي لاتين هستيد يا سرخپوست، همجنسگرا هستيد يا غير آن، اينجا - در آمريکا - به آنچه که ميخواهيد دست خواهيد يافت.»
رئيسجمهور منتخب آمريکا گفت هيچگاه به اندازه امروز به آينده اميدوار نبوده است. او افزود، ما به عنوان يک کشور و يک خانواده خواهان آن هستيم که کودکانمان در بهترين مدارس و با ورزيدهترين معلمان آموزش ببينند و بهترين فنآوري را داشته باشيم.ما ميخواهيم براي جوانان خود فرصت ايجاد کنيم تا آنها پزشک، مهندس، آموزگار، سياستمدار و حتي رئيسجمهور شوند. ما نيازمند همکاري هستيم تا کشورمان بتواند پيشرفت کند.اوباما به دستاوردهاي دوره نخست رياستجمهورياش اشاره کرد و گفت، «اقتصاد ما در حال بهبود است. دهه جنگ به پايان رسيده است. عليرغم اينکه آيا من توانسته باشم نظر شما را جلب کنم يا نه، اما من صداي شما را شنيديم. من از شما ياد گرفتم. شما از من رئيسجمهور خوبي ساختيد».اوباما گفت، «شما امروز به “عمل” راي داديد نه به«سياست» به سياق قديم»
مشکلات جديد براي دولت اوباما
اوباما با اين پيروزي چه خواهد کرد؟! آيا اين پويايي دور دوم به اوباما امکان ميدهد با مخالفتهايي که جناح رقيب در دور اول عليه او بکار گرفته بود مقابله کند؟
شکست ميت رامني در انتخابات رياست جمهوري به معناي پايان کار جناح جمهوري خواه نيست. چرا که اکثريت کرسيهاي مجلس نمايندگان در اختيار جمهوريخواهان است و باراک اوباما در چهار سال آينده رياست جمهوري و براي پيشبرد برنامههايش به همکاري و همراهي محافظه کاران نياز خواهد داشت.
اکنون پرسش اين است که با وجود افزوده شدن حدود شش تريليون دلار بر قرضه دولتي، بيکاري حدود 8 درصد با توجه به اين که از زمان فرانکلين دلانو روزولت هيچ رئيسجمهوري با چنين رقم بيکارياي در دور دوم به پيروزي نرسيده است و رشد پايين اقتصادي ايالات متحده در چهار سال گذشته (حدود 2 درصد) چرا و چگونه رئيسجمهور اوباما براي چهار سال ديگر به اين مقام انتخاب شد؟
باراک اوباما در دوران مبارزات انتخاباتي خود اظهار داشته بود که اولين ماههاي دور دوم رياست جمهوري بدون شک دوران لذت بخشي نخواهد بود. او به نبرد بزرگي که براي پيشگيري از «صخره بودجه اي» که براي اول ژانويه برنامه ريزي شده است اشاره کرد در حالي که هيچگونه تفاهمي ميان دموکراتها و جمهوري خواهان بر سر کاهش کسري بودجه وجود ندارد. اوباما پيش بيني کرده بود که «چنين حالتي زيبا نخواهد بود».
درهمين حال،پس از اعلام نتايج،روزنامه واشنگتن تايمز نوشت با توجه به کنگره پر تفرقه و نامتجانس آمريکا، اوباما در دور دوم رياست جمهوري خود با مشکلات زيادي مواجه خواهد شد.
اوباما بشکل آسيب ديده دور دوم رياست جمهوري خود را آغاز خواهد کرد. اوباما دومين رئيسجمهور در تاريخ آمريکا است که نسبت به دوره اول، آرا الکترال کمتري کسب کرده است و اين نشان ميدهد که وي اختيارات محدودي خواهد داشت و با کنگره اي پرتفرقه مواجه خواهد شد. زيرا جمهوري خواهان کنترل خود را بر مجلس نمايندگان آمريکا حفظ کردند. جان بينر، رئيس مجلس نمايندگان آمريکا پس از پيروزي جمهوري خواهان کنايه به ادعاي اوباما مبني بر اين که انتخاب مجدد وي راه را براي افزايش مالياتها هموار خواهد کرد، گفت هيچ دستوري براي افزايش ماليات وجود ندارد.
در کنگره، راي دهندگان بار ديگر با انتخاب جمهوري خواهان براي به دست گرفتن کنترل مجلس نمايندگان، اختلاف ميان دو حزب را برگزيدند. دموکراتها نيز در انتخابات سنا به پيروزي رسيدند. اين کنگره ناهمگون احتمالا زندگي را براي همه طرفها دشوار خواهد کرد. دارل وست، تحليلگر سياسي در موسسه بروکينگز گفت: «اين مسئله تحت هر سناريويي که باشد پيچيده خواهد بود، هيچ طرفي قصد ندارد به طرف ديگر کمک کند.»
اوباما بايد همانند بيل کلينتون يک بازي سه ضلعي با دموکراتها و جمهوريخواهان براي رسيدن به سازش در پيش گيرد. البته اين کار دشوار خواهد بود.وي در دو سال اول رياست جمهوري خود به دليل وجود اکثريت دموکراتها در کنگره دستاوردهاي بزرگي به دست آورد از جمله انگيزههاي اقتصادي، قوانين جديد بازار مالي و اصلاح قوانين بهداشتي. اما در سال 2010 جمهوري خواهان کنترل مجلس نمايندگان آمريکا را به دست آورده و دموکراتها را در مجلس سنا از اکثرت خارج کردند.در چهار سال رياست جمهوري اوباما، آمريکا دچار کسري بودجه تريليون دلاري شد و بدهي ملي آن به شانزده تريليون دلار رسيد. با توجه به کنگره نامتجانس، تصويب بودجه فقط يکي از چالشهايي است که وي در دوران دوم رياست جمهوري خود با آن روبرو خواهد شد.
ارسال کردن دیدگاه جدید