رابطه با اسرائیل، آمریکا را پیش مسلمانان جهان بیاعتبار کرده است
به گزارش فارس، اندیشکده سیاست خاور نزدیک واشنگتن در مقالهای به قلم «مایکل ایزنشتات» و «دیوید پولاک» در خصوص روابط اسرائیل و آمریکا نوشت: در دوره نهایی مناظره ریاست جمهوری 2012 آمریکا، اوباما و میت رامنی در صحبتهای خود از "اسرائیل" بیش از 30 بار یاد کردند، بیشتر از هر کشور دیگر بجز ایران. هر دو این نامزدها از اسرائیل به عنوان «یک دوست واقعی» یاد کردند و قول دادند در تمام شرایط و بحرانها کنار آن بمانند. چند تن از مفسران سیاسی به خاطر اینگونه اظهارات پر از علاقه و حمایتهای این کاندیداها از آنها انتقاد کردند و گفتند که این رفتارها نشان دهنده علاقه آمریکا به جلب نظر یهودیان و طرفداران اسرائیل خواهد بود.
*اتحاد آمریکا و اسرائیل به اعتبار آمریکا در جهان عرب خدشه وارد کرده است
اما اگر حمایت از اسرائیل تا این حد برای کاندیداها برگ برنده تلقی میشد، بنابراین حداقل رای دهندگان این را بهتر از هرکس دیگر میدانستند. در حال حاضر اتحاد اسرائیل–آمریکا بیش از گذشته میتواند کمک کننده باشد؛ چراکه همکاری دوسویه چه در زمینههای نظامی و چه غیرنظامی در سالهای اخیر افزایش یافته است. البته این رابطه و تعاون متقارن و متناسب نخواهد بود. ایالات متحده برای اسرائیل مواردی همچون ضرورت های دیپلماتیک، اقتصادی و حمایت نظامی با ارزش بیش از 115 میلیارد دلار از سال 1949 میلادی فراهم آورده است. اما این یک همکاری دوجانبه است که انتفاع آن برای ایالات متحده مهم و اساسی خواهد بود البته این باعث آسیب دیدن اعتبار آمریکا در جهان عرب و کشورهای مسلمان شده است. این کار آمریکا هزینه های بسیاری برایش در پی داشته اما دستاوردهای کمی برای حمایت از این کشور بدیت آورده است.
*اسرائیل برای آمریکا در خاورمیانه نقش یک وزنه تعادل را بازی میکند
همکاری امنیتی آمریکا و اسرائیل به زمان جنگ سرد باز میگردد، به زمانی که دولت اسرائیلی در واشنگتن توسط آمریکا سدی برای نفوذ اتحاد جماهیر شوروی در خاورمیانه و مخالف ناسیونالیسم عربی فعالیت میکرد. اگرچه شرایط جهان پس از آن تغییر کرد اما منطق استراتژیک آمریکا–اسرائیل تغییری نکرد. اسرائیل همچنان به عنوان وزنه تعادل در منطقه در مقابل نیروهایی همچون اسلام سیاسی و افراط گرایی ایفای نقش میکرد. همچنین اسرائیل از ازدیاد سلاح کشتارجمعی در منطقه با خنثی کردن برنامه هستهای عراق و سوریه جلوگیری کرد.
*اسرائیل در دستیابی به تجهیزات مربوط به جنگهای مدرن پیشرفتهای زیادی داشته است
اسرائیل در رابطه با تهدیدهای همیشگی که ایالات متحده با آن روبه رو بوده هم کمک میکند. این دو سرویسهای اطلاعاتی خود را در زمینههای تروریسم، تکثیر سلاح اتمی و سیاستهای مربوط به خاورمیانه را به اشتراک میگذارند. تجربههای نظامی اسرائیل به آمریکا در دستیابی به راه حل برای مبارزه با تروریسم و امنیت داخلی کمک کرده است.
این دو به یکدیگر در گسترش فناوریهای پیچیده نظامی همچون «زنجیره ضدموشکی» و «سیستم دفاع موشکی» که بزودی احتمال دارد به دیگر متحدان هم اعطا شود، کمک میکنند. اسرائیل همچنین به خاطر جنگ افغانستان و عراق به تامین کننده عمده تجهیزات دفاعی آمریکا در منطقه تبدیل شده است که حجم فروش تجهیزات آن از 300 میلیون دلار در هر سال به 1.1 میلیارد دلار رسیده است. بخش تحقیق و توسعه نظامی اسرائیل در بسیاری از تکنولوژی ها و فناوری ها پیشرو بوده و چهره جنگ مدرن را با تسلیحات جدید سایبری، روباتها و پهبادها، سنسورها و تجهیزات الکترونیکی جنگی و وسائل نقلیه پیشرفته دفاعی، تغییر داده است.
*اتحاد اسرائیل و آمریکا در زمینههای غیرنظامی هم بسیار موفقیتآمیز بوده است
اتحاد اسرائیل و آمریکا راه را برای کشورهای دیگر به منظور افزایش همکاری در مسائل امنیتی گذشته هموار کرده است. به خاطر رابطه طولانی مدت سیاسی و امنیتی بین اسرائیل و آمریکا، بیشتر اسرائیلیها میدانند که آمریکاییها احساس مثبتی نسبت به آنها دارند. شرکتهای اسرائیلی به دنبال یافتن یک بازار بین المللی برای محصولاتشان هستند و معمولاً بخاطر همین، همتایان آمریکایی خود را شرکای تجاری خود میدانند. دستاوردها و پیشرفت های غیرنظامی اسرائیل به آمریکا در حفظ رقابت اقتصادی، ترویج و توسعه پایدار و از بین بردن یک سری چالش غیر نظامی کمک میکند.
بسیاری از کمپانیهای برتر آمریکایی مراکز رشدی در اسرائیل راه اندازی کردند تا بتوانند از ایدههای جدید استفاده کنند. این کار را پیش از این «بیل گیتس» در سال 2006 با طر ح بحث «رشد و پیشرفت نوآوری در اسرائیل برای آینده تجارت فناوری مهم و حیاتی است» مورد بررسی قرار داده بود. همچنین شرکت های با فناوریهای بالای اسرائیلی معمولاً برای تولید مشترک و فرصتهای بازاریابی در ایالات متحده و جاهای دیگر با شرکتهای آمریکایی همکاری کرده و ده ها هزار شغل برای آمریکاییها بوجود آوردهاند. اگرچه اسرائیل فقط سه درصد جمعیت خاورمیانه را تشکیل میدهد اما در سال 2011 آمریکا 25درصد از کل صادرات خود را به اسرائیل صادر کرد و عربستان سعودی که روزی بیشترین واردات را از آمریکا داشتند، تحت الشعاع قرار داد.
همکاری قابل توجه شرکت های آمریکایی با اسرائیل در فناوری اطلاعات برای موفقیت «سیلیکون ولی» بسیار حیاتی و مهم شده است. در تحقیقات شرکت اینتل و مرکز توسعه این شرکت در اسرائیل، مهندسین، بسیاری از میکروپردازندههای موفق شرکت را طراحی کرده اند، بطوری که گفته می شود 40 درصد درآمد اینتل ازاین میکروپردازندهها باشد.
اسرائیل بیش از 80 درصد فاضلاب خود را بازیافت میکند، این بیشترین میزان بازیافت فاضلاب در جهان است. همچنین در زمینههای تصفیه آب همچون شیرین کردن آب با استفاده از روش اسمز معکوس و انواع گونههای آبیاری همچون آبیاری قطرهای، حرف اول در جهان را میزند. تعدادی از کمپانیهای اسرائیلی در توسعه منابع انرژی تجدیدپذیر پیشرو هستند. به عنوان مثال میتوان از «برایت سورس» یاد کرد که با استفاده از تکنولوژی اسرائیل در دوبرابر کردن میزان انرژی گرمایی خورشیدی که به برق تولید میشود، در حال ساخت نیروگاه های خورشیدی در کالیفرنیاست. این دستاوردها توسط سرمایه گذاری چشمگیر آمریکا در اسرائیل تقویت شد که برای نیل به اهداف سیاسی داخلی و خارجی آمریکا که با توسعه پایدار در ارتباط هستند، کمک بسزایی میکند.
*سوای انتفاعات آمریکا، باید دانست که رابطه با اسرائیل هزینههای سنگینی برای آن داشته است
مطمئناً اتحاد با اسرائیل بدون پرداخت هزینه و خطر برای آمریکا نبوده است. جنگ سال 1973 اسرائیل با همسایگانش، باعث شد تا آمریکا با دشمن دیرینه اش تا نزدیکی سرحد جنگ برسند و باعث تحریم نفت اعراب به ایالات متحده شد. پس از آن در سال 1982 اسرائیل به لبنان حمله کرد و دولت ریگان تفنگداران دریایی خود را برای کمک به ثبات کشور که در آخر منجر به حملات به دیپلمات ها و پرسنل نظامی آمریکا در لبنان شد، اعزام کرد. بخاطر حمایت نظامی و دیپلماتیک از اسرائیل، نگرش کشورهای عرب تبار و مسلمان به آمریکا منفی شد.
با تمام این مسائل نباید در گفتن این هزینه ها اغراق کرد. در ورای رای نمادین سازمان ملل برعلیه جایگاه ایالات متحده، حمایت واشنگتن از اسرائیل، آسیب شدیدی به ارتباطات او با اعراب و کشورهای مسلمان وارد کرد. البته حمایت از اسرائیل باعث نشده سیاست آمریکا در قبال منطقه با مشکل روبهرو شود و نتواند با حکومت های استبدادی منطقه به مبارزه بپردازد. ضمناً هیچ متحد عربی از متحدان آمریکا بخاطر حمایت ایالات متحده از اسرائیل، همکاری با او در مبارزه با تروریسم را رد نکرده است.
*باوجود ناراحتی اعراب از آمریکا، تبادلات تجاری آنها با ایالات متحده افزایش یافته است
در حقیقت اتحاد اسرائیل و آمریکا در این زمان باعث فشارآوردن بر روابط اعراب و آمریکا بر سر تئوری که فقط آمریکا می تواند اسرائیل را در امتیازدهی در مذاکرات وادار کند، می شود. این منطق پشت تغییر رویکرد مصر از شوروی و پیوستن به ایالات متحده در سال 1970 بود. حتی در خلال ارتباط نزدیک اسرائیل و آمریکا در دهه های گذشته و علی رغم بن بست در روند صلح بین فلسطین و اسرائیل، روابط اعراب و آمریکا رونق گرفت، تجارت دوجانبه و سرمایه گذاری در حال افزایش است بطوری که در سال 2011، صادرات آمریکا به خاورمیانه به 56 میلیارد دلار می رسید.
این میزان بیشترین حجم مبادلاتی در سالهای گذشته بوده است. همکاریهای دفاعی هم بسیار بیشتر از گذشته شده است. این را میتوان از فروش میلیاردها دلاری تسلیحات به کشورهای اطراف خلیج متوجه شد. به علاوه بسیاری از کشورها همچون مصر و اردن و مقامات فلسطینی، مسائل اطلاعاتی را با اسرائیل درمیان می گذارند و در زمان های متفاوت در پشت پرده برای کمک به اسرائیل به عنوان یکی از یاران واشنگتن، دست بکار شده اند. این مسئله برای دولت مصر پیش از انقلاب هم رخ داده بود. تمام این مسائل بر این قضیه تاکید می کند که علاقه شخصی اعراب و نه ایدئولوژی آنها باعث محکم شدن روابط آنها با آمریکا خواهد بود.
* در زمان حاضر آمریکا بیش از گذشته به متحدان خود در خاورمیانه نیاز دارد
علیرغم ارتباطات آمریکا و بعضی کشورهای عربی، تحولات و انقلابهای دو سال اخیر در کشورهای عربی، باعث بوجود آمدن غوغا و پریشانی در متحدان قدیمی واشنگتن در منطقه شده است. در این زمان بلاتکلیفی، مخصوصاً در زمانی که تنش با ایران در حال افزایش است، ایالات متحده بیشتر از قبل به متحدان غیردموکراتیک خود همچون عربستان سعودی و متحدان دموکراتیکیش همچون ترکیه وابسته خواهد بود تا بتواند منافع خود را در منطقه را تامین کند. با این اتفاقات اخیر، روابط بین آمریکا و اسرائیل تقویت پیدا کرده است.
انتفاع رابطه داشتن با اسرائیل برای آمریکا، باعث تغییر شکل و عوضی نشان دادن این مسئله است که روابط این دو براساس ارزشهای مشترک صورت میگیرد یا بخاطر سیاستهای اسرائیل در آمریکاست و یا بخاطر پیگیری پیشرفت در مسئله صلح خواهد بود. این یک رابطه بر اساس تمایلات دوجانبه است و در آینده هم ادامه خواهد داشت.
البته متحد اسرائیل بودن کار سادهای نیست. اسرائیل با چالشهای فراوانی همچون مشکل حل نشده آنها با فلسطینیها، شکافهای اقتصادی و اجتماعی داخلی، صداهایی که در دنیا میگویند اسرائیل نباید وجود داشته باشد و برنامه هستهای ایران روبهروست. اسرائیل در این چنین شرایط نامساعدی پیشرفت کرده است، پس باید شریک و متحد آمریکا بماند. در بکارگیری تعداد زیادی از مهاجران، ارتباط برقرار کردن بین طبقات مختلف اجتماعی و نمایش انعطاف زیاد در مقابل تروریسم، دلایل مناسبی برای واشنگتن برای ادامه ارتباط برقرار کردن تنگاتنگ با متحد خاورمیانهای خود ایجاد کرده است که به انتفاع از همبستگی ادامه خواهد داد.
«مایکل ایزنشتات» رئیس «برنامه مطالعاتی امنیتی و نظامی» در «موسسه واشنگتن» است. «دیوید پولاک» یکی از کارمندان «موسسه کوفمن» است. این مقاله از گزارش اخیر آنها با نام: «آزمون دارایی: آمریکا چگونه از اتحاد خود با اسرائیل نفع می برد» برگزیده شده است.
انتهای پیام/
ارسال کردن دیدگاه جدید