/گزارش/عزاداریهای محرم، با شور یا شعور؟

حوادث گذشته‌ی هر جامعه‌ای می‌تواند در سرنوشت و آینده آن جامعه تأثیر به سزایی داشته باشد. تجدید آن خاطره‌ها در واقع نوعی بازنگری و بازسازی آن حادثه است تا مردم بتوانند به نحو صحیحی از آن استفاده کنند زیرا ممکن است این بزرگداشت، منافع و مصالح بی‌شماری را برای جامعه تأمین کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) - منطقه مرکزی، در میان حوادث و وقایع تاریخ اسلام، حادثه عاشورا حادثه عظیمی بوده است که نقش تعیین کننده‌ای در سعادت مسلمانان و روشن شدن راه هدایت مردم داشته است اما، متأسفانه چند صباحی است که رسوخ فرهنگ عوام در عزاداری‌ها و مخدوش شدن پاره‌ای از نوحه‌ها و نمایش‌های مذهبی و آمیخته شدن خرافات و اموری موهن با سوگواری‌های محرم موجب رواج بدعت‌ها و تحریف‌هایی در این حادثه عظیم شده است.

درهمین ارتباط رییس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان محلات در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: بدون شک برگزاری مراسم عزاداری سالار شهیدان از شعائر بزرگ شیعیان محسوب می‌شود که در طول تاریخ توانسته ارزش‌های مکتب تشیع را حفظ کرده و از نسلی به نسل دیگر منتقل کند و همانگونه که در روایات آمده، عامل بقا اسلام است.

حجت‌الاسلام "عباس کاظمی"، افزود: دشمن اهمیت این مراسم را فهمیده و می‌داند که نمی‌تواند اصل عزاداری را از بین ببرد و تلاش می‌کند تا با ایجاد انحرافات و خرافات آن را به بیراهه ببرد.

وی تصریح کرد: در چند سال اخیر کتابی به نام نقشه‌ای برای جدایی مکاتب الهی در آمریکا منتشر شده که در آن گفت‌وگوی مفصلی با مایکل برانت از معاونان سابق سازمان اطلاعاتی آمریکا(سیا) انجام شده است. او می گوید: «بعد از مدتها تحقیق به این نتیجه رسیدیم که قدرت مذهبی ایران در استفاده از فرهنگ شهادت است که هرساله شیعیان با برگزاری مراسمی چند روزه این فرهنگ را زنده نگه می‌دارند. ما هم تصمیم گرفتیم با حمایت‌های مالی و فکری از برخی سخنرانان و مداحان که افراد شهرت‌طلب و سودجو هستند مسائل انحرافی در حادثه عاشورا به وجود آوریم به گونه‌ای که شیعه جاهل و خرافی در نظر آید».

رییس اداره تبلیغات اسلامی محلات خاطرنشان کرد: برخی عزاداران عمدا و گروهی دیگر نیز سهوا هدف عزاداری را فراموش می‌کنند و فقط به ظاهر می پردازند و از محتوای عزاداری غافل می‌شوند که غفلت از محتوا و هدف عزاداری باعث می‌شود که بدعت‌هایی را در مراسم عزاداری شاهد باشیم.

حجت‌الاسلام کاظمی با اشاره به استفاده از ادواتی در مراسم محرم اظهار کرد: علامت‌هایی که در هیئت‌های مذهبی استفاده می‌شود نشان و علامت پرچم و بیرقی است که در جنگ‌ها استفاده می‌شده است.

وی گفت: استفاده از علامت و نماد در برپایی مجالس عزا خوب است و در روایات داریم که امام رضا(ع) در دهه اول محرم در مقابل منزل خود پارچه سیاه نصب می‌کرد که نشان دهنده برپایی مجلس عزا بوده و این نشان می‌دهد که استفاده از نمادها مثل پرچم و ...، اشکال ندارد اما در سالهای اخیر مشاده می‌شود که برخی از این نمادها از جنبه نماد بودن خارج شده و نوعی آسیب برای هیئت‌های عزاداری شده و محلی برای خودنمایی شده است.

وی اضافه کرد: باید فرهنگ‌سازی کنیم که این نمادها جهت ترویج و تشویق عزاداری باشد نه اینکه خود آن اصل و هدف قرار گیرد.

کاظمی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به نقش مداحان در عزاداری سالار شهیدان، افزود: بزرگترین سرمایه‌های ما در عزاداری و بیان واقعه عاشورا مداحان کشورمان هستند که نقش ویژه و پررنگی در برافروختن احساسات مذهبی دارند.

وی تصریح کرد: متأسفانه گاهی مردم ما دچار سطحی‌نگری و ظاهر‌بینی می‌شوند و هدف اصلی خود را گم می کنند و شاید به خاطر جذب دیگران شدن اصل را فدای فرع می‌کنند.

رییس اداره تبلیغات اسلامی محلات در رابطه با تغییر شکل عزاداری‌ها در طی سالیان اخیر نیز به ایسنا، گفت: به طور کلی در این چند سال اخیر دست اندرکاران هیأت‌های مذهبی در خصوص ایجاد شور در بین جوانان فعال بوده‌اند اما، متأسفانه در خصوص ایجاد شعور کم کار بوده‌اند و شور حسینی باید همراه با شعور حسینی باشد.

وی خاطرنشان کرد: باید زمینه‌های استفاده بیشتر از روحانیون را در هیأت‌های مذهبی به وجود آوریم زیرا در تاریخ اسلام هرگاه مردم از روحانیت جدا شدند به هر دو طرف ضربه وارد شده است.

رییس اداره تبلیغات اسلامی محلات، گفت: استفاده از تبلیغات محیطی، توجه دادن هیأت‌های مذهبی به نماز اول وقت و بیان اهداف امام حسین(ع) در قالب جملات کوتاه و زیبا می‌تواند از جمله اقدامات فرهنگی موثر در این راستا باشد.

در پایان باید خاطرنشان کرد که عزاداری سالار شهیدان در صورتی دارای اجر و پاداش است که عاری از هرگونه انحراف و بدعت باشد.

اگر به روایات نظری بیاندازیم خواهیم دریافت که قطره‌ای اشک هرچند به قدر پر کاهی باشد در صورتی که با معرفت و شناخت باشد نزد امامان ما از سالها گریه بی‌معرفت با ارزش‌تر است.

از این روی باید برای برگزاری مراسم عزاداری متناسب با شأن امام حسین(ع) و یارانش هم از سوی عزاداران و مبلغین و مداحان و دستگاههای اجرایی عزمی جدی و فراگیر به کار گرفته شود تا این تحریف‌ها از چهره‌ی عزاداری‌ها زدوده شود تا همه ما از برکت‌های آن بهره‌مند شویم.

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

اطلاعات بیشتر در مورد قالب های ورودی