زیبایی های آسمان شب در آخرین ماه پاییز

تهران- بارش شهابی جوزایی، مقارنه های ˈزحل و زهره ˈ، ˈماه و خوشه هفت ستاره پروینˈ ، ˈ ماه و مشتری ˈ ، ˈ ماه و سیاره عطارد ˈ و ماه گرفتگی نیم سایه ای از جمله زیبایی های آسمان آخرین ماه پاییز است.
ˈ محمد رحیمی ˈ عضو شاخه آماتوری انجمن نجوم ایران روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا در مورد رخدادهای نجومی آذرماه گفت: بارش شهابی جوزایی از 16 آذر شروع و درشب 23 آذر به اوج می رسد و سرانجام در 24 آذر ماه خاتمه می یابد.

وی افزود: کانون بارش در نزدیکی ستاره کاستور ( α- جوزا ) قرار دارد. این بارش دارای 75 تا 100 شهاب در ساعت است.

به گقته رحیمی ، از آنجایی که این صورت فلکی در ماه های آذر و دی به وضوح در آسمان قابل رویت است بنابراین از همان ساعات اولیه شب ، کانون بارش برفراز افق شرق قرار دارد.عامل به وجود آورنده این بارش سیارکی به نام ˈفایتون ˈ است .این سیارک با قطری در حدود 5 کیلومتر در هر 4 ساعت یک بار بر گرد محورش می چرخد.

به گفته وی امسال شانس رصدگران برای تماشای این بارش با نبودن ماه در آسمان بسیار زیاد است. بارش شهابی از ساعاتی پس از غروب خورشید آغاز می شود و تا صبح روز 23 آذر ماه ادامه دارد. برای دیدن شهاب ها بهتر است کمی از شهرها و مناطقی که شبهای روشنی به واسطه نور چراغ های شهری دارند، دور شد.

این عضو شاخه آماتوری انجمن نجوم ایران از چهار مقارنه سیارات با یکدیگر در آذرماه خبر داد .

مقارنه یعنی حضور دو یا چند جرم آسمان به صورت ظاهری کنار هم. مقارنه های سیارات و ستارگان با ماه و اجرام دیگر معمولا هر ماه بارها و بارها اتفاق می افتد.

این موضوع به دلیل حرکت سیارات ماه و خورشید از کنار هم در مداری خاص در آسمان به نامˈ دایرالبروج ˈ اتفاق می افتد.

رحیمی در این مورد گفت: ساعت 5:30 دقیقه بامداد روز هفت آذر سیاره پرفروغ زهره به فاصله نیم درجه ای از سیاره زحل خواهد رسید. زحل نیز هر روز بر ارتفاعش افزوده می شود و هر روز مدت بیشتری را در آسمان خواهد بود.

وی افزود: ساعت 4 بامداد روز 8 آذر، ماه به فاصله 4/8 درجه ای از خوشه پروین خواهد رسید.

این عضو شاخه آماتوری انجمن نجوم خاطرنشان کرد که در چهارشنبه هشت آذر ساعت 18:16، ماه کامل یا شب 14 شکل خواهد گرفت. در همین روز از ساعت 15:45 دقیقه ماه وارد نیم سایه ای از زمین می شود و ماه گرفتگی نیم سایه ای را ایجاد می کند که تا ساعت 20:20 طول می کشد.

وی افزود: اوج این رویداد در ساعت 18:03 است که نیم سایه کمی بیشتر از 90 درصد ماه را در بر می گیرد. این گرفتگی نیم سایه ای با چشم پیدا نیست و دیده نمی شود.

این عضوشاخه آماتوری انجمن نجوم ایران یاداور شد که در 9 آذر ساعت 5:30 بامداد، ماه به فاصله یک درجه ای از سیاره مشتری خواهد رسید. صبحگاه 22 آذر ، سیاره تیر در نزدیک ماه مشاهده می شود. تیر را می توان در نزدیکی (2.5 درجه ای) هلال ماه 27 محرم ، در شرق آسمان پیش از طلوع خورشید به صورت ستاره ای کم سو مشاهده کرد.

وی افزود : سیاره عطارد یا تیر سیاره ای کم پیدا در آسمان است . به واسطه نزدیکی عطارد به خورشید شانس دیدن این سیاره خیلی کم است.بنابراین در صبحگاه 22 آذر فرصت خوبی فراهم می شود تا اگر به عطارد با دوربین و تلسکوپ نگاه کنید آن را به صورت هلالی شبیه به ماه مشاهده کنید.

عضو شاخه آماتوری انجمن نجوم خاطرنشان کرد : اگر با دوربین دو چشمی با بزرگنمایی حداقل 10 برابر با تلسکوپی کوچک به سیاره مشتری در شب های آذرماه به آسمان نگاه کنید می توانید چهار قمر بزرگ مشتری را که ˈ اقمار گالیله ای ˈ نام دارند در دو سو یا یک سمت این سیاره و در یک خط مشاهده کنید.اگر رصد چند شب متوالی انجام شود به راحتی به گردش مداری و تغییر مکان آنها پی برده می شود . این چهار قمر شگفت انگیز آیو، اروپا، گانیمد و کالیستو نام دارند. آیو یک قمر آتشفشانی است. اروپا صافترین قمر یخی است. گانیمد بزرگترین قمر و کالیستو کهنسالترین قمر در منظومه ی شمسی ماست.

وی همچنین گفت : در آسمان صبحگاهی آذر سیاره درخشان زهره مهمان آسمان است .حدود 3 ساعت پیش از طلوع خورشید سیاره ی درخشان زهره (ونوس یا الهه ی زیبایی) به صورت جرمی خیره کننده ی و سفید گون در سمت شرق آسمان جلوه گری می کند.

رحیمی افزود : علاوه براین سیاره زحل را می توان هنگام سحر در آسمان صبحگاهی آذرماه مشاهده کرد.این سیاره زیبا با دوربین دوچشمی با بزرگنمایی 20 تا 30 برابر یا یک تلسکوپ کوچک قابل مشاهده است . قمر تیتان نیز شبیه به ستاره ای کوچک کنار زحل مشاهده می شود.

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

اطلاعات بیشتر در مورد قالب های ورودی