چرا «مرگ بر آمریکا» شعار محبوب ایران است؟
یک درسی که از مکتب ابی عبدالله علیه السلام میگیریم لعن و مبارزه با دشمنان خداست خواه بنی امیه بوده ویا آمریکا باشد، و به تعبیر علامه مصباح، ما نمىتوانيم از بركات حسينى استفاده كنيم، مگر اين كه اول دشمنان او را لعن كنيم، بعد بر او سلام بفرستيم،
( بازنشر به مناسبت 13 آبان، روز ملی مبارزه با استکبار جهانی)
تبیین: بعد از اینکه ترامپ در سخنرانی خود علیه نظام جمهوری اسلامی ایران سخنرانی کرده وبا بیان اینکه اهداف سوء ایران را در آینده نباید نادیده گرفت، چون شعار محبوب ایران «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر اسرائیل» است، عده ای که به دنبال بهانه برای کمرنگ کردن شعارهای انقلابی مردم ایران میگشتند، با فضا سازی از این سخنان شروع به طرح ((حذف شعار مرگ بر آمریکا)) کردند.
به گونه ای که بعضی از افراد گفتند آمریکا ستیزی و شعار مرگ بر آمریکا جزو ذات حرکت اسلامی نبوده اما بعدها آمریکاستیزی خود را به قطار انقلاب سوار کرد و تا به امروز هم ادامه دارد و این حرکت در جهت خیر و صلاح منافع ما نبوده است.
این مباحث همانند مباحثی است که سال های قبل در مساله عزاداری ابی عبدالله علیه السلام مطرح شد و می گفتند چرا دائما درمجالس روضه لعن را مطرح میکنید و چرا دشمنان ابى عبد الله علیه السلام را لعن مىكنيد؟ اين كار نوعى خشونت و بدبينى است. اين يك نوع احساسات منفى است و با منش «انسانِ مدرن» نمىسازد.
همچنین می گفتند: چرا نسبت به ديگران احساسات منفى ايجاد می كنيد؟ اين روحيه لعن و تبرى و پشت كردن به ديگران خشونت هايى است كه به هزار و چهار صد سال پيش، يعنى زمانى كه امام حسين(عليه السلام) را كشتند برمىگردد و با آن زمان مناسبت دارد و امروز جامعه و مردم ایران نیاز به شادی و محبت دارند و ما باید فضای ابراز محبت و احترام به دیگران حتی دشمنان خود ایجاد کنیم و با شعار ((مرگ و لعن )) فضای جامعه خشونت آلود می شود.
جواب به این مباحث در سخنان چندین سال پیش علامه مصباح یزدی (حفظه الله) وجود دارد که می فرماید:
آدميزاد موجودى است كه هم احساس مثبت و هم احساس منفى دارد. هم عواطف مثبت و هم عواطف منفى دارد. همان گونه كه شادى در وجود ما هست، غم هم هست. خدا ما را اين گونه آفريده است. هيچ انسانى نمىتواند بى غم و يا بى شادى زندگى كند. همچنان كه خدا استعداد خنديدن به ما داده استعداد گريه كردن هم به ما عطا فرموده است. در جاى خودش بايد خنديد و به جاى خود هم بايد گريست. تعطيل كردن بخشى از وجودمان، به اين معنى است كه از داده هاى خدا در راه آنچه آفريده شده استفاده نكنيم.
خداوند در ما محبت را آفريده است تا نسبت به كسانى كه به ما خدمت مىكنند، به ابراز علاقه و محبت بپردازيم. علاوه بر آن در وجود انسان نقطه مقابل محبت به نام بُغض و دشمنى قرار داده شده است و فطرتش نيز بر اين است كه كسى را كه به او ضرر مىزند دشمن بدارد.
به عبارت ديگر، دشمنى با دشمنان، سيستمى دفاعى در مقابل ضررها و خطرها ايجاد مىكند. بدن انسان همان گونه كه عامل جاذبه اى دارد كه مواد مفيد را جذب مىكند، يك سيستم دفاعى نيز دارد كه سموم و ميكرب ها را دفع مىكند، سيستمى كه با ميكرب مبارزه مىكند و آن ها را مىكشد، همان طور كه جذب مواد مورد نياز، براى رشد هر موجود زنده اى لازم است، دفع سموم و مواد مضر از بدن هم لازم است. اگر انسان سموم را دفع نكند، نمىتواند به حيات خود ادامه دهد.(1)
همچنین در جواب آن کسانیکه می گویند مبارزه با آمریکا در جهت خیر و صلاح منافع ما نبوده است و ما برای اینکه زندگی بهتری داشته باشیم باید دست از دشمنی با آمریکا بکشیم آیت الله مصباح می فرمایند:
البته ضررهاى مادىِ دنيوى براى مؤمن اهميتى ندارد. چون اصل دنيا براى او ارزشى ندارد. اما دشمنى كه دين را از انسان بگيرد، دشمنى كه سعادت ابدى را از انسان بگيرد، آيا قابل اغماض است؟ قرآن مىفرمايد: «انَّ الشَّيْطانَ لَكُمْ عَدُّوٌ فَاتَّخِذُوهُ عَدُّواً»( 2) شيطان دشمن شما است، شما هم بايد با او دشمنى كنيد. با شيطان ديگر نمىشود لبخند زد و كنار آمد.(3)
ما نباید بخاطر منافع دنیایی با آمریکایی دوست بشویم که به تعبیر مقام معظم رهبری « شیطان اکبر آمریکاست، شیطان اکبر صهیونیسم است» (4) بلکه لازم است ما این شیطان اکبر را همانگونه که قرآن فرموده است به عنوان دشمن انتخاب نموده و با آن مبارزه کنیم.
علامه مصباح یزدی در تبیین مهم ترین دلیل بر دشمنی با آمریکا می فرمایند: اگر بايد با اولياى خدا دوستى كرد، با دشمنان خدا هم بايد دشمنى كرد. اگر «دشمنى» با دشمنان خدا نباشد، به تدريج رفته رفته رفتار انسان با آن ها دوستانه مىشود، و در اثر معاشرت، رفتار آن ها را مىپذيرد و حرف هايشان را قبول مىكند. كم كم شيطان ديگرى مثل آن ها مىشود. مىگوييد نه! ببينيد قرآن چه مىفرمايد: «وَ اِذا رَأَيْتَ الَّذينَ يَخُوضُونَ فى آياتِنا فَأَعْرِضْ عَنْهُم حتّى يَخوضُوا فى حَديث غيرهِ (5)»، چنانچه ببينى كسانى نسبت به دين بدگويى و اهانت مىكنند، با سستى و با زبان مسخره و استهزا سخن مىگويند، به آن ها نزديك نشو. هر چه گفتند، گوش نده تا زمانى كه به بحث ديگرى بپردازند.
بعضی افراد فکر میکنند ((شعار مرگ بر آمریکا و مبارزه با آمریکا)) یک کار احساسی بوده و الان باید به جای این حرکات به سمت مسیر عقلایی و مذاکره با آنها برای حل مشکلات رفت که در جوابشان به سخنان مقام معظم رهبری اشاره می شود که فرمودند:
مبارزهی با استکبار در انقلاب اسلامی و در میان ملّت ما یک حرکت معقول و منطقی و دارای پشتوانهی علمی، و یک حرکت خردمندانه است... مرگ بر آمریکای شما، این فریادی که ملّت ایران میکشند، این دارای یک پشتوانه و عقبهی منطقی و قوی است؛ دارای پشتوانهی عقلانی است (6)
آیت الله مصباح یزدی در تبیین دلیل مبارزه با آمریکا با اشاره به آیه 120 سوره بقره «وَ لَنْ تَرْضى عَنْكَ الْيَهُودُ وَ لا النَّصارى حَتّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُم» می فرمایند: تا دست از انقلابتان بر نداريد، آمريكا از شما راضى نخواهد شد. هر روز لازم است تأمل كنيم كه آشتى با چنين كسانى يعنى چه؟ لبخند به روى آنان يعنى چه؟ بايد با نهايت غضب، خشونت، تندى و عبوسى با اين ها بر خورد كرد. بايد مرگ را بر سر اين ها باريد، چون آنان جز به مرگ ما راضى نيستند، نه تنها به مرگ بدن ما، بلكه تنها به مرگ روح ما، به مرگ دين ما راضى مىشوند.
در پاسخ به این سوال که مبارزه با آمریکا تا کی ادامه دارد و ما چه موقعی با آمریکا صلح میکنیم آیت الله مصباح یزدی آورده اند:
حضرت ابراهيم(عليه السلام) در فرهنگ اسلامى جايگاه بسيار رفيعى دارد. پيغمبر اكرم(صلى الله عليه وآله) هم مىفرمود من تابع ابراهيم هستم خداوند مىفرمايد شما بايد به ابراهيم(عليه السلام) تأسى كنيد. كار ابراهيم(عليه السلام) چه بود؟ ابراهيم(عليه السلام) و يارانش به بت پرستانى كه با آن ها دشمنى مىكردند و ايشان را از شهر و ديار خود بيرون راندند گفتند: «اِنّا بُرَئاءٌ مِنْكُمْ » ما از شما بيزاريم. اعلان برائت كردند. بعد به اين هم اكتفا نمىكند. مىفرمايد بين ما و شما تا روز قيامت دشمنى و كينه برقرار است، مگر اين كه دست از خيانتكارى خود برداريد.
اين كه ما نسبت به دشمنان اسلام و شيطان بزرگ اين قدر كينه داريم و اجازه نمىدهيم شعار «مرگ بر آمريكا» حذف شود، تأسى به حضرت ابراهيم(عليه السلام) است. قرآن مىفرمايد شما بايد از ابراهيم(عليه السلام) ياد بگيريد و صريحاً بگوييد مرگ بر دشمن اسلام، و عداوت و دشمنى خود را نسبت به دشمنان دين اعلام كنيد. همه موارد، جاى لبخند نيست. در بعضى موارد بايد عبوس بود، بايد اخم كرد، بايد صريحاً گفت ما دشمن شماييم، ما آشتى نمىكنيم، مگر دست از خيانت برداريد. اين دستور قرآن است.
یک درسی که از مکتب ابی عبدالله علیه السلام میگیریم لعن و مبارزه با دشمنان خداست خواه بنی امیه بوده ویا آمریکا باشد، و به تعبیر علامه مصباح، ما نمىتوانيم از بركات حسينى استفاده كنيم، مگر اين كه اول دشمنان او را لعن كنيم، بعد بر او سلام بفرستيم، قرآن هم اول مىفرمايد: «أَشِدّاءُ عَلَى الْكُفّار» بعد مىفرمايد:«رُحَماءُ بَيْنَهُم»( 7) پس در كنار سلام، بايد لعن هم باشد. در كنار ولايت، تبرّى و اظهار دشمنى نسبت به دشمنان اسلام نيز بايد باشد. اگر اين گونه شديم، حسينى هستيم؛ وگرنه بى جهت خودمان را به حسين(عليه السلام) نسبت ندهيم.(8)
*. سید عبدالحمید طباطبایی
2. فاطر، 6
4. http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=36264
5. انعام، 68
6. http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=31307
7. فتح، 298.
ارسال کردن دیدگاه جدید