آمادگی دولت سوریه برای گفت‌وگو با مخالفان حتی در بیروت

وزیر امور آشتی ملی سوریه با بیان اینکه تنها راه حل بحران سوریه، آشتی ملی است، تاکید کرد که وی تماس غیرمستقیم با مخالفان را آغاز کرده و حتی حاضر است در بیروت با مخالفان دیدار کند.

به گزارش فارس، علی حیدر وزیر مشاور دولت سوریه در امور آشتی ملی که خود از معارضان داخلی سوریه است اما در دولت جدید سوریه شرکت کرد، گفت که حل و فصل اوضاع امنیتی سوریه بدون حل سیاسی امکان‌پذیر نیست.

پیش از این بشار اسد در دیدار اخیر کوفی عنان با او در پاسخ به این سوال که آیا دولت سوریه حاضر است کسی را برای گفت‌وگو با مخالفان برای تشکیل دولت وحدت ملی معرفی کند، که بشار اسد در پاسخ گفت: ما قبلا از اینکه شما بگویید این کار را کرده‌ایم. ما علی حیدر را مامور این کار کرده‌ایم.

بشار اسد در پاسخ به این سوال که این فرد باید از نزدیکان اسد باشد گفته بود که علی حیدر خودش از معارضان است و پسرش را به دلیل فعالیت‌ گروهک‌های مسلح از دست داده و در دانشکده پزشکی همکلاس و همنشین بشار اسد بوده است و کوفی عنان چه کسی از این نزدیک‌تر به اسد می‌خواهد.

علی حیدر به روزنامه الاخبار لبنان گفت: سوریه نمی‌تواند از بحران کنونی خارج شود مگر با آشتی ملی. چرا منتظر شویم تا سوریه خراب شود و لیره سوریه به جایی برسد که لیره لبنان رسید.

وی با بیان اینکه با ریاض حجاب نخست‌وزیر سوریه قبلا صحبت کرده و طرح آشتی ملی مطرح شده است، تاکید کرد که قرار شد آشتی ملی بر اساس این اصل باشد که هیچ کس بر کسی پیروز نیست. کسی نباید توهم پیروزی بر دیگران را داشته باشد. ارتش بدون حل سیاسی بحران نمی‌تواند میدان نبرد را کاملا از اقدامات مسلحانه پاکسازی کند. همچنانکه گروه‌های مسلح نمی‌توانند بدون راهکار سیاسی کاری کنند.

این وزیر سوری در پاسخ به سوالی درباره توافق بر سر برنامه خاصی برای آشتی ملی نیز گفت: برخی جاها ممکن است به نظام برخورد کنیم ولی باید بگویم که افراطی‌ها در هر جایی هستند. چه در دولت چه در میان مخالفان داخلی و خارجی. برای همین طرح آشتی ملی ما با همه افراطی‌ها برخورد می‌کند. طرح ما از اساس، باز کردن ساختار موجود و جمع‌بندی آن بر اساس طرحی ملی است که افراطی‌ها را محاصره کند.

وی در خصوص تماس با مخالفان دولت سوریه نیز اعلام کرد: تماس‌های غیرمستقیم را آغاز کرده‌ایم. پیام‌هایی از طریق رسانه‌ها و افراد غیرمستقیم ارسال کرده‌ام که درهای وزارتخانه برای دیدار با هم و ارتباط با آنان باز است.

علی حیدر افزود: اما هر کس که بهانه می‌آورد که اگر به دمشق بیاید، بازداشت می‌شود یا چیزی شبیه این، باید بگویم که اگر ضمانت‌های ما را قبول می‌کنند، من مسئول حمایت از آنان هستم. همچنانکه من آماده‌ام در بیروت (پایتخت لبنان) با وی دیدار کنم.

وی با ذکر شماره تلفن همراه خود از کسانی که خواستار ارتباط هستند، درخواست ارتباطگیری کرد و گفت: حل بحران سوریه باید سیاسی باشد نه نظامی. پیروزی از آن عده‌ای سوری بر عده‌ای دیگر نیست بلکه پیروزی باید برای همه سوری‌ها باشد.

خلاصه پرسش و پاسخ الاخبار و علی حیدر:

■ در سوریه چه خبر است این روزها؟

- ادامه بحران سوریه که به طور آشکار یک سال و نیم پیش شروع شد و هنوز ادامه دارد. بحران عمیق و ساختاری است. ابتدا اعتراض مردمی شروع شد اما برخی که برای بیگانگان کار می‌کنند وارد شدند و از آن بهره‌برداری کرند.

■ مخالفان در دولت جدید سوریه دو وزارتخانه گرفتند. شما و قدری جمیل. آیا این کافی است؟

- مطمئنا خیر. ما نگفتیم این دولت، دولت وحدت ملی است. اما مدتهاست خواستار آن هستیم. ما ورود خود به دولت جدید را گامی رو به جلو می‌دانیم تا روند سیاسی آغاز شود. اینجا تعداد مهم نیست. وزارتخانه‌هایی که ما گرفته‌ایم خیلی مهم است.

■ آیا انتخابات پارلمانی که برگزاری شد، جوابگوی نیازها هست؟

- ما ابتدا خواستار تعویق آن بودیم. حتی تعویق هر روند سیاسی. اما وقتی در انتخابات شرکت کردیم برای این بود که خلأ قانونی ایجاد نشود. زیرا قانون اساسی جدید ما را مقابل شرایطی جدید قرار داده بود.

■ مخالفان خارج سوریه شما را خائن توصیف کرده‌اند. نظرتان چیست؟

- اختلاف اساسی ما با مخالفان خارج بر سر دو محور است: اول بخشی از مخالفان که خواستار قطع ارتباط با نظام هستند... ما با این مخالفیم زیرا قطع ارتباط با این نظام به معنای قطع ارتباط با کسی است که نماینده بخشی از مردم است و محبوب است. دوم مخالفانی که در پی استفاده از تحولات بین‌المللی برای ایجاد تغییر در نظام داخلی سوریه هستند. این یعنی قبول دخالت خارجی. این دو نظر در سال ۲۰۰۵ به بعد مطرح شد.

■ چرا وزارت آشتی ملی را پذیرفتید؟

- در ابتدای رایزنی‌ها برای تشکیل دولت جدید، با ریاض حجاب نخست‌وزیر درباره تشکیل این وزارتخانه صحبت کردیم. پاسخ ما این بود که ترکیب آن را ابتدا بررسی کنیم. یعنی دولت جدید را چه کسانی تشکیل خواهند داد... چندین بار گفت‌وگو انجام شد. ۵ بار دیدار کردیم. این ایده مطرح شد که دولت جدید دولت آشتی ملی باشد. بدین صورت که کسی بر کسی پیروز نباشد. شد آشتی ملی بر اساس این اصل باشد که هیچ کس بر کسی پیروز نیست. کسی نباید توهم پیروزی بر دیگران را داشته باشد. ارتش بدون حل سیاسی بحران نمی‌تواند میدان نبرد را کاملا از اقدامات مسلحانه پاکسازی کند. همچنانکه گروه‌های مسلح نمی‌توانند بدون راهکار سیاسی کاری کنند.

■ آیا برنامه‌ای برای تحقق این آشتی دارید؟

- بله چند پرونده داریم. اول ربوده شدگان و بازداشتی‌ها و پناه‌جویان و بازسازی عمرانی. دو پرونده کامل از مهاجران به لبنان و ترکیه و اردن تهیه کرده‌ایم. حتی درباره کسانی که سلاح به دست گرفته‌اند. با توجه به اینکه تماس‌هایم را با آنان آغاز کردم. در وزارتخانه ما روی همه باز است. نمی‌خواهد کسی احساس کند که خوار شده یا شکست خورده و سرافکنده بماند. حتی کسی که می‌خواهد سلاحش را تحویل دهد باید بداند که این اقدامات در آینده نمی‌تواند به نتیجه برسد.

■ آیا برنامه شما بادیدگاه نظام همخوانی دارد؟

- برخی جاها ممکن است به نظام برخورد کنیم ولی اول باید بگویم ما نمی‌خواهیم از نظام به عنوان یک سنگ‌بنا صحبت کنیم. من می‌گویم که افراطی‌ها در هر جایی هستند. چه در دولت چه در میان مخالفان داخلی و خارجی. برای همین طرح آشتی ملی ما با همه افراطی‌ها برخورد می‌کند؛ چه موافق دولت باشند چه مخالف. طرح اساسی ما، باز کردن ساختار موجود و جمع‌بندی آن بر اساس طرحی ملی است که افراطی‌ها را محاصره کند.

■ آیا با مخالفان خارج‌[نشین سوریه] ارتباط گرفته‌اید؟

- درهای ما باز است. اکنون تماس‌هایی غیر مستقیم داریم. پیام‌هایی که از طریق رسانه‌ها و برخی اشخاص غیرمستقیم ارسال کرده‌ایم که درهای وزارتخانه برای دیدار با هم و ارتباط با آنان باز است. اما اگر کسی می‌گوید که از ترس بازداشت شدن یا چیزی شبیه آن به دمشق نمی‌آید می‌گویم که اگر ضمانت‌های ما را قبول کند من مسئول حفظ او هستم. همانطور که من آماده‌ایم با او در بیروت دیدار کنم. در لبنان همه تضمین می‌کنند. به اعتراف همه، امنیت او در لبنان تضمین شده است. بیایید گفت‌وگو کنیم سپس تصمیم بگیریم که چه کنیم.

■ جنگجویان مخالفان در سوریه چه. آنان را چگونه راضی خواهید کرد که سلاحشان را زمین بگذارند؟

- اول باید ببینیم که جنگجویان مخالفان چه کسانی هستند. هر کس که سلاح برداشته است که برنامه‌ای [برای براندازی] ندارد. باید میان افراد حامل سلاح تفاوت قائل شد. برخی از ترس و برای حمایت از خانه‌شان برخی برای انتقام‌گیری و برخی فکر می‌کنند که می‌تواند حرکت صلح‌آمیز مردم را حفظ کنند و البته کسانی هستند که آلت‌فعل شده‌اند. باید میان این چهار قسم، تفاوت قائل شد. راهکار اولی و دومی راحت است. به محض آغاز روند سیاسی، مشکل دسته سوم نیز حل است. اما کسانی که آلت‌فعل شده‌اند همه جا هستند و مسئولیت همه با آنان است.

■ با خبر شدیم که بای گروه‌های مسلح ارتباط گرفته‌اید. به کجا رسیده است؟

- بله گروه‌هایی هستند که در بیشتر مناطق ارتباط را آغاز کرده‌ایم. ما تا دستاور ملموسی به دست نیاوریم، اعلام نمی‌کنیم. برخی سلاحشان را تحویل داده‌اند اما تعداد اندک است و در رسانه‌ها اعلام نشد. اما ما امروز روی طرح‌های بزرگتری که شامل گروه‌های بزرگ مسلح می‌شود، کار می‌کنیم. اگر به نتیجه برسد تحولی منحصر به فرد در حوزه فعالیت مسلحانه در سوریه رخ می‌دهد.

■ راه خروج سوریه از بحران چیست؟

- باید قبل از هر چیز یک دیگر را به رسمیت بشناسیم. نباید کسی بگوید که تنها او نماینده مردم است و بقیه خائن و مزدورند. باید به بحران اعتراف کنیم و بگوییم که راهکار آن سوری است. بحران از ریشه و عمق،‌سیاسی است. پس راهکار باید سیاسی باشد نه نظامی.

ابزار این روند هم گفت‌وگوست که البته رد دخالت خارجی و مخالفت با خشونت از اصول آن است. سوریه در دهانه آتشفشان است و بحران عمیق است. هیچ کس گمان نمی‌کند که می‌تواند به بتنهایی در این درگیری پیروز شود.

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

اطلاعات بیشتر در مورد قالب های ورودی