لاريجاني:علاجي براي بيكاري و تورم پيدا كنيم/صنايع بزرگ همچنان دولتي يا شبه‌دولتي هستند

رييس مجلس شوراي اسلامي با اشاره به تمركز غربي‌ها بر فعاليت‌هاي اقتصادي ايران گفت كه هر قدر بخش اقتصادي كشور سازمان‌يافته، سيستميك و پايدار باشد آنها اين پيام را دريافت خواهند كرد كه فشارهايشان كارساز نيست.

به گزارش خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)،علي لاريجاني در مراسم آغاز سال تحصيلي در پرديس علوم دانشگاه تهران، با اشاره به وجود چالش‌هاي اقتصادي در كشور به رشد نقدينگي ظرف هفت الي هشت سال گذشته اشاره كرد و افزود: در اين سالها نقدينگي از 65 هزار ميليارد تومان به 395 هزار ميليارد تومان رسيده است البته اگر رشد نقدينگي مواجه با رونق توليد در صنعت، كشاورزي و دامداري باشد نقدينگي توليد را افزايش خواهد داد اما اگر شرايط در برخي از زمينه‌هاي توليد دچار ركود باشد رشد نقدينگي به بازار روانه خواهد شد.

وي اضافه كرد: از سالها پيش گفته مي‌شد كه رشد نقدينگي مي‌تواند ضايعاتي را در كشور ايجاد كند؛ روزي به سمت ارز، روزي به سمت طلا و روز ديگر به سمت مسكن سيال شود.

لاريجاني نرخ بيكاري 14 درصد در كشور را مورد اشاره قرار داد و يادآور شد: براساس آمارهاي رسمي ما رشد بيكاري زيادي داريم كه علاج آن بايد مورد توجه قرار گيرد. همچنين تورم براساس آمارهاي رسمي كشور 22 درصد است كه نرخ بالايي است و البته در برخي از زمينه‌ها بيشتر هم هست.

رييس مجلس در عين حال گفت: البته از نظر GDP رشد ناخالص داخلي حركت كشور خوب بوده است و از نظر ضريب جيني ما تغييرات مثبتي را شاهد بوديم كه نشان مي‌دهد به سمت عدالت پيش رفته است.

وي عدم ثبات در برخي از تصميم‌گيري‌ها را از چالش‌هاي جدي در حوزه اقتصاد دانست و افزود: برخي تصميم‌گيري‌ها مي‌تواند براي صنعت‌گر و توليدكننده ايجاد مشكل كند.

لاريجاني با تاكيد بر لزوم كوچك‌سازي دولت و مردمي كردن اقتصاد يادآور شد: همه كشورهايي كه توسعه‌يافته هستند دولت كوچكي داشته‌اند و بخش اقتصاد هم در دست مردم بوده است اما ما دولت فربه و بخش‌هاي اداري گسترده‌اي داشته‌ايم و صنعت ما 70 درصد دولتي است. البته بعد از تدوين سياست‌ها و قانون اصل 44 كه بنا شد واگذاري‌ها صورت گيرد –كه ضمنا درست واگذار نشد- تا حدي اين امر تعديل شد اما همچنان صنايع بزرگ ما دولتي يا شبه‌دولتي هستند.

رييس مجلس شوراي اسلامي با انتقاد از نحوه اجراي قانون اصل44 تاكيد كرد: متاسفانه قرائت درستي از خصوصي‌سازي وجود نداشت اين در حالي است كه اقتصاد بايد مردمي و رقابت‌ها بايد زياد شود تا درون رقابت‌ها اصلاح كيفيت صورت گيرد.

وي در ادامه با تاكيد بر لزوم ارتباط نخبگان دانشگاهي با بخش توليد خاطرنشان كرد: بودجه تحقيق و پژوهش در دولت و مجلس افزايش يافته اما بخش‌هاي صنعت و توليد هنوز با دانشگاه ارتباط برقرار نكرده‌اند و دفاتر ارتباط صنعت و دانشگاه هم محصولي نداشت. البته بالا بردن بودجه پژوهش مي‌تواند مفيد باشد اما اين ارتباط امري مهم و ضروري است.

نماينده مردم قم در مجلس شوراي اسلامي اضافه كرد: شايد مدل‌هايي كه در غرب براي ارتباط صنعت با دانشگاه وجود دارد از اين سنخ است كه موسسات اقتصادي به جاي گرته‌برداري از روش‌هاي ديگر براي افزايش ابتكارات موسساتي را براي ارتباط صنعت و دانشگاه ايجاد مي‌كنند شايد در كشور ما ايجاد موسسات دانش‌بنيان قدري به حل موضوع كمك كند و مدل موفقي براي استفاده از فكر و انديشه دانشگاهيان در حوزه صنعت و توليد باشد.

لاريجاني با اشاره به پيش‌بيني ايجاد موسسات دانش‌بنيان در برنامه پنجم تصريح كرد: موسسات نبايد فله‌اي ايجاد شوند بلكه بايد تشكيل آنها هم به قاعده و مفيد باشد البته گسترش آنها قطعا مفيد خواهد بود.

رييس مجلس شوراي اسلامي در بخش ديگري از سخنان خود گفت: كساني كه مي‌خواهند در جهت توسعه كشور مفيد باشند در نگاه كلي به وضع كشور از نظر توسعه خواهند فهميد كه ما ساز و كارهاي تقنيني توسعه را از نظر سياست و قانون‌گذاري تا حد زيادي انجام داده‌ايم مثل سند چشم‌انداز مسير تصويب‌اش طي شده و براساس آن قوانين و سياست‌هاي پايين‌دستي در حوزه‌هاي مختلف هم تدوين شده است.

وي افزود:‌ يكي از موارد مهم در توسعه‌يافتگي كوچك شدن دولت و واگذاري كارها به مردم است اين نقص بزرگي در كشور ما بوده كه البته قانون‌اش تدوين شده بنابراين در حوزه تقنين بسترسازي‌ها صورت گرفته است و اگر چه كاستي‌هايي ممكن است باشد اما ثقل كار انجام شده است.

لاريجاني در ادامه به برخي چالش‌هاي كشور در عرصه بين‌المللي اشاره كرد و گفت: ما از نظر وضعيت بين‌المللي چالش‌هايي داريم كه بعضا جدي است و مي‌تواند تاثيراتي در داخل داشته باشد يكي مساله هسته‌يي و بخشي بهانه‌جويي‌هايي كه آنها در منطقه ايجاد مي‌كنند و فشارشان را بر ايران متمركز مي‌كنند بنابراين ما در منطقه وضعيت چالش‌برانگيزي داريم.

رييس مجلس بر لزوم توجه به اقتصاد دروني كشور تاكيد كرد و افزود: انواع فلش‌هايي كه آنها به سمت مسائل امنيت ملي ما ايجاد كرده‌اند در حوزه اقتصاد است ممكن است گاهي هم سر و صداي نظامي راه بيندازند اما ثقل كار و تمركز آنها بخش اقتصادي است و هرچه بخش اقتصادي سازمان‌يافته‌تر، سيستميك و پايدار باشد اين پيام را مي‌گيرند كه روش‌شان كارساز نيست و در غير اين صورت آدرس غلط مي‌گيرند و براي تاثيرگذاري بيشتر فشار ديگري وارد مي‌كنند.

وي با بيان اينكه كشور از نظر حوزه امنيت داخلي چالش جدي نداريم، يادآور شد:‌ ممكن است مسائل خردي وجود داشته باشد گاهي دانشمندان ما را ترور مي‌كنند يا مساله‌سازي‌هايي كه برخي از جريان‌هاي افراط‌‌ گرا با كمك سرويس‌هاي خارجي در منطقه ايجاد مي‌كنند كه ممكن است رشحاتي از آن در كشور ما تاثير بگذارد اما مساله عمده‌اي در اين باره وجود ندارد.

لاريجاني ادامه داد: كشور ما علي‌رغم پيشرفت‌ها در حوزه فناوري و علمي در بازه 10 ساله اخير، از نظر اقتصادي چالش‌هايي داشته است. اگرچه حجم مقالات ISI و بودجه پژوهش و تحقيق رشد خوبي داشته اما هميشه عدم توازني وجود دارد.

رييس مجلس با بيان اينكه وضعيت اقتصادي كشور مختص شرايط امروز نيست گفت: غربي‌ها ممكن است بگويند كه تحريم‌ها عليه ايران زلزله‌اي را در اقتصاد كشورمان بوجود آورده است. مانعي نيست كه آنها با اين موضوع مسرور باشند. البته ما مشكلاتي داريم اما مقدار زيادي از آن معلول ساماندهي‌ها و داشتن نظام‌هاي ضعيف است و بخشي به خاطر هوسراني‌هاي سياسي است كه آنها دنبال مي‌كنند.

رييس مجلس شوراي اسلامي در بخش ديگري از سخنان خود در جمع دانشجويان علوم پايه دانشگاه تهران اظهار كرد: در ارزيابي‌ها در حوزه تهديد خارجي، چالش‌هاي بين‌المللي و وضع اقتصاد دروني به يك نكته مي‌رسيم و آن اينكه براي بازدارندگي در حوزه چالش‌هاي خارجي و رسيدن به توسعه در داخل بايد به توسعه‌ي پايدار در كشور توجه كنيم و اين توسعه بايد حتما دانايي‌‌محور باشد تا در شرايط بين‌المللي عرض اندامي داشته باشد.

لاريجاني اضافه كرد: براي دستيابي به توسعه پايدار دانايي‌محور ثقل كار بايد بر افراد دانشگاهي باشد، چه در حوزه سياست كه بايد از نخبگان دانشگاهي استفاده كنيم و چه در حوزه صنعت و سازمان‌هاي ديواني كشور كه بايد به نحوي باشد كه اين توسعه‌ي پايدار شكل بگيرد و مشكلات كشور از جمله نرخ بيكاري و گراني حل شود.

وي راه اصولي حل مشكلات اقتصادي در كشور را با توجه به حجم نقدينگي، توجه به توليد دانست و افزود: اين مساله به معناي داشتن يك اقتصاد درون‌گرا نيست. ما ظرفيت‌هاي اقتصادي بالقوه‌ي زيادي داريم اين باعث افتخار نيست كه بيست درصد ظرفيت توليد فعال نباشد، بلكه افتخار اين است كه كارخانجاتي كه در اثر خروج مقدار زيادي ارز از كشور ايجاد مي‌شوند با ظرفيت خوبي كار كنند بنابراين بايد ظرفيت‌هاي داخلي را احيا كنيم.

لاريجاني در ادامه سخنان مقام معظم رهبري مبني بر لزوم توجه به رونق داخلي از نظر توليد را استراتژيك و دقيق توصيف كرد و گفت: اگر بخواهيم رونق داخلي ايجاد كنيم، با وجود چالش‌هاي بين‌المللي، راه آن پيوند با نخبگان جامعه است. كشورهايي موفق هستند كه سيستم‌هاي چابك و فعالي براي اين ارتباط ايجاد مي‌كنند. مهم اراده‌اي است كه بايد در صنعت و دانشگاه براي ايجاد اين ارتباط وجود داشته باشد.

رييس مجلس شوراي اسلامي در ادامه بر لزوم نظم دادن به نيازهاي تحصيلاتي كشور متناسب با توليد، تاكيد و خاطرنشان كرد: حجم زياد دانشگاه در كشور ايجاد شده است البته ترديدي نيست كه علم بايد گسترش يابد ولي اينكه چه نوع فضائلي بايد متناسب‌سازي شود خود نوعي فضيلت براي سياستمداراني است كه تناسبي بين فارغ‌التحصيلان و بازار كار ايجاد كنند تا هم اضطرابي براي ورود فارغ‌التحصيلان به بازار كار وجود نداشته باشد و هم هزينه‌اي كه براي تحصيل آنها شده مورد استفاده بهينه در جاي خود قرار گيرد. البته اين چالش وجود دارد و حل آن ساده نيست چرا كه حجم دانشگاه‌ها از جنس پيام نور و آزاد زياد شده است.

اين عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي، ماموريت مهم اين شورا را ايجاد تناسب بين فارغ‌التحصيلان و بازار كار دانست و افزود: شرايط امروز مي‌تواند به اين ماموريت شتاب ببخشد. ما براي دستيابي به توسعه پايدار بايد به حضور نخبگان در عرصه‌هاي مختلف سامان دهيم.

لاريجاني لزوم توجه تام به توليد داخل و رونق‌بخشي به توليد را مورد تاكيد قرار داد و افزود: بخصوص با شرايط دروني و بيروني كشور، حتما بايد سازو كار ارتباط بين دانشگاه و صنعت در نظر گرفته شود.

وي به پيشرفت‌هاي كشور در حوزه‌ تكنولوژي‌ها و دانش‌هايي كه ايران در آن دچار تحريم مفرط بوده، اشاره كرد و گفت: در اين زمينه پيشرفت‌هايي نسبتا خوبي عايد كشور شده مثل مساله هسته‌يي. آژانس بين‌المللي انرژي اتمي موظف است تكنولوژي صلح‌آميز هسته‌يي را در اختيار كشورها قرار دهد اما حرف در صحنه‌ي بين‌المللي زياد مي‌زند ولي سمت و سوي اعمال‌شان حساب شده و تحت شرايط سياسي است.

لاريجاني ادامه داد: ما بعد از دو دهه كار مستمر در حوزه فناوري هسته‌يي، گام‌هاي خوبي در اين زمينه برداشته‌ايم و ظرفيت جديدي براي كشور به وجود آمده است كه توان ملي را افزايش داده است. اين امر در برخي دانش‌ها كه آنها به طور ضمني ايران را كنترل مي‌كنند برجستگي پيدا كرده است مثل نانوتكنولوژي و بايو، اما جايي كه نقص داريم صنايع معمولي است چرا كه ارز دولتي وجود داشته و واردات ساده‌تر بوده است. در اين بخش ما خود را مقيد نكرده‌ايم كه از ظرفيت نخبگان دانشگاهي استفاده كنيم در حالي كه اگر از اين فرصت استفاده شود و ارتباط بين دانشگاه و صنعت برقرار شود اين امر فرصتي را براي كشور ايجاد خواهد كرد.

رييس مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه زمينه براي نزديكي بيشتر بخش صنعت و دانشگاه فراهم است، گفت: دولت بايد فشار بياورد تا بخش‌هاي صنعتي به اين سمت بروند كه از موسساتي استفاده كنند تا ارتباط با دانشگاه‌ها را برقرار كنند. ايجاد موسسات دانش‌بنيان هم به اين امر كمك مي‌كند.

وي خاطرنشان كرد: در مجلس شوراي اسلامي هم نمايندگان دغدغه جدي دارند تا سيستم سازگاري را براي ارتباط دانشگاه و صنعت خلق كنند. اگر در اين زمينه نياز به قانونگذاري حتي به صورت تشويقي وجود داشته باشد ما اين كار را انجام خواهيم داد چرا كه مي‌تواند به توسعه كشور سرعت بخشد.

علي لاريجاني در بخش ديگري از سخنان خود در جمع دانشجويان و اساتيد دانشكده علوم پايه دانشگاه تهران تصريح كرد: اين امر آزموده شده‌اي است كه رشد در علوم پايه، حركت در دانشگاه‌هاي مهندسي را ايجاد مي‌كند كه آن هم موتور محركه توسعه كشور است.

رييس مجلس شوراي اسلامي، دانشگاه تهران را قديمي‌ترين و از مهم‌ترين دانشگاه‌هاي ايران دانست و افزود: اين دانشگاه امروز از جايگاه برجسته‌اي در توليد علم در سطح ايران و منطقه برخوردار است و آمارها نشان مي‌دهد كه حركت رو به پيشي در سطح علمي كشور و دانشگاه تهران وجود دارد.

لاريجاني همچنين خطاب به دانشجويان گفت كه خودش هم تحصيل‌كرده‌ي علوم پايه البته از دانشگاه صنعتي شريف است.

پيش از سخنان رييس مجلس، دكتر گنجعلي رييس پرديس علوم دانشگاه تهران به ارائه گزارشي از فعاليت‌هاي اين دانشكده در هفتاد سال گذشته پرداخت و افزود: دانشكده علوم 30 درصد جايگاه بين‌المللي دانشگاه تهران را در اختيار دارد اما تنها هشت درصد بودجه دانشگاه تهران متعلق به آن است بنابراين ورودي و خروجي آن با يكديگر تناسبي ندارند.

وي در ادامه استهلاك ساختمان و كمبود تجهيزات و امكانات در دانشكده علوم دانشگاه تهران را مورد اشاره قرار داد و از رييس مجلس خواست تا توجه ويژه‌اي به علوم پايه كه مبناي توسعه‌ي كشور است، داشته باشند.

دكتر فريدبد عضو هيات علمي پرديس علوم دانشگاه تهران نيز در سخناني به تشريح نقش علوم پايه در توليد علم و ثروت پرداخت.

رييس مجلس شوراي اسلامي پس از سخنراني در جمع دانشجويان و اساتيد دانشكده علوم پايه دانشگاه تهران از بخش‌هاي زيست‌شناسي و جانورشناسي موزه علوم اين دانشكده نيز بازديد كرد.

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

اطلاعات بیشتر در مورد قالب های ورودی