فقط ایران در روزهای سخت در کنار مردم یمن ایستاد/ اکنون توپ در زمین عربستان است

ایراهیم محمد الدیلمی، سفیر یمن در تهران گفت: ایران به اشکال مختلف و در همه سطوح در کنار مردم یمن ایستاد و می ایستد. این مواضع محکم و صادقانه ایران از روز اول تاهمین لحظه است.

 

بسیاری از کارشناسان مسائل منطقه بر این باورند که نزدیکی جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی بر وضعیت یمن که هشت سال است مردم آن از جنگ و محاصره رنج می‌برند، تأثیر خواهد گذاشت. به همین خاطر، دولت یمن در صنعا از نزدیکی روابط بین جمهوری اسلامی و عربستان سعودی استقبال کرد. به دنبال آن نیز گفتگوهای صنعا و ریاض با هدف پایان دادن به جنگ یمن آغاز شده است.

در همین راستا خبرگزاری مهر با «ابراهیم محمد الدیلمی» سفیر یمن در جمهوری اسلامی ایران گفت و گوی مطبوعاتی انجام داده است که متن این مصاحبه به شرح زیر است:

آیا مذاکرات جاری می‌تواند به تجاوزات و محاصره مردم یمن پایان دهد؟

برای پایان دادن به تجاوز و رفع محاصره یمن، مذاکراتی در حال انجام است و رهبران سیاسی یمن در صنعا، خواهان موفقیت این مذاکرات هستند، البته به گونه‌ای که حقوق مردم یمن و فداکاری‌هایی که در هشت سال گذشته انجام داده‌اند، حفظ شود. اما واضح است که سازمان ملل همچنان مسیر نامشخص و مبهمی را برای پایان دادن به بحران یمن اتخاذ می‌کند و با رویکردهای غیرواقعی با آن برخورد می‌نماید.

طرف مقابل یعنی عربستان سعودی و حامیان آن یعنی آمریکایی‌ها، انگلیسی‌ها و صهیونیست‌ها نیز اصرار دارند که در چنین راه حل سیاسی خود را میانجی و در بهترین حالت به عنوان بی طرف معرفی کنند.

و همانطور که می‌دانید، عربستان سعودی، خود را به عنوان رهبر این ائتلاف و تمام اقدامات شبه نظامیان آن معرفی کرده است و بنابراین ریاض نمی‌تواند این موضوع را پنهان نموده و از تعهدات قانونی و اخلاقی خود در برابر محاصره و ویرانی یمن فرار کند.

از این رو، ریاض در حال حاضر راهی برای فرار از مسئولیت خود ندارد، گرچه وانمود می‌کند که تحت فشارهای آمریکا یا انگلیس قرار دارد.

اکنون توپ در زمین عربستان است. آنها دو بار از طریق هیئتی در سطح سفیر به صنعا آمدند. و انتظار می‌رود طی روزهای آینده به صنعا بازگشته و با رویکرد مورد نظر خود، مذاکرات قبلی را ادامه دهند.

خواسته‌های طرف سعودی در جریان مذاکرات چیست؟

مشکل این است که آنها چیزی نمی‌خواهند و خود را تنها حامی مذاکرات یمنی-یمنی نشان می‌دهند. درباره خواسته‌های عربستان در رسانه‌ها صحبت‌های زیادی می‌شود، اما فقط گمانه زنی بوده و واقعیت ندارد. مشکل اکنون این است که عربستان سعودی می‌خواهد خود را میانجی یا یک کشور بی طرف یا در بهترین حالت به عنوان یک خیر خواه معرفی کند.

آیا تصمیم برای پایان جنگ تنها در اختیار عربستان سعودی است یا طرف‌های دیگری هم هستند که در تجاوز به یمن نقش دارند و در تصمیم گیری برای پایان جنگ شریک هستند؟

عربستان سعی دارد از طریق نیروهای رسانه‌ای و قدرت نرم خود اینگونه القا کند که موضوع در دست آمریکایی‌ها است و البته این حقیقت دارد و آمریکایی‌ها در این تجاوز و وحشی گری شریک هستند اما ریاض اگر صادق باشد، می‌تواند از این فشارها خلاص شود. در عین حال، این امر ریاض را از بر عهده گرفتن مسئولیت جنگ، بازسازی یمن، و پایان دادن به حضور نظامی و همه نیروهای متحد با خود اعم از امارات، سودان، آمریکا یا انگلیس، مبرا نمی‌کند.
برخی از کشورهای درگیر در این ائتلاف تهاجمی تلاش‌های زیادی برای تقسیم یمن مانند آنچه که قبل از سال ۱۹۹۰ اتفاق افتاده بود، انجام دادند. عربستان سعودی باید مسئولیت این گونه پرونده‌ها را بر عهده بگیرد و نمی‌تواند از بُعد فرهنگی و فکری ما مبنی بر اینکه آمریکا دشمن درجه یک یمنی‌ها است، سو استفاده کند. بدون شک آمریکا دشمن اسلام و مسلمانان و مادر تروریسم است. آمریکا از روز اول بازیگر، محرک و مشارکت کننده در این تجاوز است، اما این بدان معنا نیست که ما عربستان را از هرگونه تعهدی معاف کنیم.

چرا عربستان مسئولیت جنگ یمن را بر عهده نمی‌گیرد و این رفتار را چگونه توضیح می‌دهید؟

سعودی‌ها مسئولیت جنگ یمن را تقبل نمی‌کنند تا از تبعات ناشی از این تجاوز در امان بمانند و در عین حال هدف دیگری نیز دارند و آن بازگرداندن نفوذ عربستان به یمن از طریق اقدام سیاسی و مذاکره و معرفی خود به عنوان یک کشور بی طرف و میانجی است.

آیا در حال حاضر مذاکره با قدرت‌های مسلط در جنوب یمن در حال انجام است؟

همه این نیروهایی که ما آنها را مزدور می‌نامیم و به نوعی به عربستان سعودی، امارات، آمریکا، انگلیس و یا دیگران مرتبط هستند، پس از تجاوز به یمن ایجاد شدند، آنها قبلاً وجود نداشتند و متأسفانه تحت کنترل قدرت‌های بین المللی قرار دارند.

ما معقتدیم که پس از پایان تجاوز، رفع محاصره و خروج نیروهای خارجی و دریافت غرامت جنگی، گفتگوی یمنی - یمنی بدون دخالت دیگران محقق می‌شود و البته لازمه این امر، این است که نیروهای یمنی مرتبط با خارج، تمام روابط خود را قطع کرده و آزادانه تصمیم بگیرند.

پرونده تبادل زندانیان چگونه پیش می‌رود و آیا در حال حاضر شاهد توافق‌های بیشتری برای تبادل زندانیان هستیم؟

همانطور که می‌دانید، توافق مبادله زندانیان زیر نظر سازمان ملل و صلیب سرخ انجام شده و تا اینجا موفق بوده است و ما با کشورهای متجاوز مسیر خوبی را برای رسیدن به این نتیجه طی کرده‌ایم و تاکید می‌کنیم که ادامه چنین توافقاتی منجر به پیشرفت در پرونده‌های سیاسی شده و مذاکره را وارد فضای مثبتی می‌کند.

دور آتی مذاکرات در سوئیس خواهد بود که ان شاءالله در هفته‌های آینده تحت نظارت سازمان ملل متحد و صلیب سرخ برگزار خواهد شد و امیدواریم هر چه زودتر این موضوع به پایان برسد.

آیا پرونده تبادل اسرا را فقط یک اقدام بشردوستانه می‌بینید یا بخشی از توافق جامع برای پایان دادن به جنگ است؟

این پرونده گام مثبتی است و منتظر تکمیل آن و تبادل تمامی اسرا هستیم و بی شک پایان دادن به رنج زندانیان و خانواده‌هایشان گامی است که همه آن را ضروری می‌دانند و قطعاً در جهت حل بقیه مسائل و پرونده‌ها منعکس خواهد شد.

نقش جمهوری اسلامی ایران را در پرونده یمن چگونه می‌بینید؟

اکثر کشورها در تجاوز سعودی-آمریکایی به کشور ما شریک هستند، به جز یک کشور که جمهوری اسلامی ایران است. ایران در کنار مردم یمن ایستاد و قویاً از آنها حمایت و آرمان یمن را با تمام صداقت در مجامع بین المللی مطرح کرد و یمنی‌ها جز کمک و یاری از جمهوری اسلامی ایران چیز دیگری ندیدند.

جمهوری اسلامی از روز اول خواستار توقف این تجاوز، رفع محاصره، ارسال کمک‌های بشردوستانه به یمن و عدم دخالت در امور داخلی آن شد. ایران به اشکال مختلف و در همه سطوح در کنار مردم یمن ایستاد و می‌ایستد. این مواضع محکم و صادقانه ایران از روز اول تاهمین لحظه است.

برخی احزاب سیاسی و رسانه‌ای، جنبش انصارالله یمن را به تبعیت از ایران و دریافت تسلیحات و تجهیزات نظامی از آن متهم می‌کنند. پاسخ شما به این اتهام چیست؟

این اتهام جدید نیست و نیروهای متجاوز همواره تلاش کرده‌اند تا نقش ملی و مردمی جنبش انصارالله را در مقابله با تجاوز دشمن مخدوش کنند و همانطور که می‌دانید در مواجهه با این تجاوز نه تنها انصارالله، بلکه تمام مردم یمن از همه فرقه‌ها، مناطق، قبایل، احزاب و نیروهای سیاسی در آن شرکت داشتند. نیروهای متجاوز به رهبری عربستان سعودی و حامیان آن تلاش کردند که مقاومت مردم را مخدوش کرده و چنین القا کنند که همه چیز در یمن زیر سر ایران است.

اما واقعیت ثابت کرده که این گفته نادرست است و جمهوری اسلامی در خصوص ارسال سلاح بارها از طریق وزارت امور خارجه اعلام کرده که این موضوع یک بازی رسانه‌ای دشمن است و باید گفت که این ائتلاف متجاوز است که صدها میلیارد دلار سلاح خریداری کرده و آنها وارد یمن نموده تا علیه مردم این کشور به کار گرفته شود.
جمهوری اسلامی رابطه خوبی با دولت نجات ملی به ریاست دکتر عبدالعزیز بن حبتور برقرار کرده و روابط دو کشور در بالاترین سطح قرار دارد.

رابطه ایران و یمن نه تنها یک رابطه دیپلماتیک است، بلکه مبتنی بر پیوندهای تاریخی و دینی بوده و هر دو این کشور در محور مقاومت و مقابله با پروژه صهیونیستی- آمریکایی قرار دارند.

نقش پرونده یمن در نزدیکی روابط ایران و عربستان و سایر کشورهای عربی چیست؟

همانطور که می‌دانید در روزهای گذشته مذاکراتی صورت گرفت و توافق شد که روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی و عربستان برقرار شود و ما در دولت نجات ملی جزو اولین کسانی بودیم که از بازگشت روابط بین کشورهای اسلامی استقبال کردیم. این امر به نوعی به تضعیف هژمونی صهیونیستی - آمریکایی کمک می‌کند.

ما معتقدیم که این موضوع ضروری است و قطعاً پرونده یمن مهمترین پرونده منطقه در طول سال‌های گذشته محسوب می‌شود، اما همانطور که برادران مذاکره کننده ایرانی به ما اطلاع دادند، عربستان سعودی به طرق مختلف در چین تلاش کرده تا پرونده یمن را بررسی کند. اما هیئت مذاکره کننده ایرانی به سعودی‌ها به صراحت اعلام کرده‌اند که این یک موضوع کاملاً یمنی است و اگر شما می‌خواهید با برادران یمن تفاهم کنید، به صنعا بروید.

البته بعد از آن به صنعا رفتند و با رهبران سیاسی یمن دیدار کردند. در اینجا تاکید می‌کنم که دو سه هفته قبل از دیدار هیئت سعودی با ایرانی‌ها در چین، سعودی‌ها در صنعا حضور داشتند و با رهبران سیاسی یمن دیدار کردند.

اما به طور کلی، مسئولان ایرانی بارها تاکید کردند که مسئله یمن، یک موضوع داخلی است و یمنی‌ها باید آن را حل کنند. آنها همچنین تاکید کردند که در بحث درباره هیچ موضوعی، نه برای یمنی‌ها و نه برای دیگران، مسئول نیستند. همه اینها کمک بزرگی کرد تا تصویر برای همه روشن شود که تصمیم گیری در صنعا است نه در تهران.

شایعاتی در این باره وجود دارد و تلاش می‌شود نقش محترم جمهوری اسلامی را مخدوش کنند، اما این درست نیست. من از موضع و مسئولیت خود تاکید می‌کنم که این صحبت‌ها صحت ندارد و در بین برادران جمهوری اسلامی ایران چیزی جز برخوردهای برادرانه و صمیمانه ندیدم.
به نظر شما نزدیکی ایران و عربستان چه تأثیری بر پرونده یمن دارد؟

ما منتظر نتایج توافق ایران و عربستان هستیم، البته اگر سعودی‌ها واقع بین بوده و به دسیسه‌های دشمنان اسلام عمل نکنند. اگر آنها در مورد حل مسائل جدی و صادق باشند، می‌توان به نتایج خوب رسید. اکنون توپ در زمین عربستان است.

باید گفت که نمی‌توان دخالت عربستان سعودی در بحران‌های یمن، سوریه، لبنان و بحرین و حتی فلسطین را نادیده گرفت. از این رو اگر تغییری در سیاست‌های عربستان ایجاد شود، و رویکردهای واقع بینانه اتخاد نماید، استقبال می‌کنیم و امیدواریم احیای روابط جمهوری اسلامی و عربستان برای منطقه نتایج خوبی به همراه داشته باشد.

جنبش انصارالله یمن همواره حمایت خود را از مردم فلسطین و آرمان آن اعلام کرده است، به نظر شما مناسب‌ترین راه حل برای مسئله فلسطین چیست؟

هیچ راه حلی برای مسئله فلسطین و مردم آن وجود ندارد، مگر از طریق مقاومت که منجر به یافتن راه حل های واقعی برای پایان دادن به حضور صهیونیست‌ها و دولت جعلی «اسرائیل» شود. زیرا حق طبیعی، قانونی، تاریخی و اخلاقی ایجاب می‌کند که در این قسمت از بلاد شام، دولت فلسطینی وجود داشته باشد.

همچنین باید گفت که مردم فلسطین با وابستگی‌های مختلف خود باید از یک کشور فراگیر برخودار باشند و نباید تحت شکنجه و ظلم یک دولت نژادپرست صهیونیستی قرار گیرند. رژیم صهیونیستی افراد مختلف را از کشورهای مختلف همچون روسیه و سایر کشورهای غربی و عربی جمع کرده و الان ادعای سرزمین مخصوص یهود و دولت یهودی می‌کند.

راه حل مسئله فلسطین به جز از طریق مقاومت، حاصل نمی‌شود و همه مذاکرات و تلاش‌ها برای یافتن راه حل های سیاسی از تصمیم فاجعه بار سازمان ملل برای تجزیه فلسطین گرفته تا ابتکار ننگین عربی کاری بیهوده خواهند بود. اقداماتی نظیر قرارداد کمپ دیوید ثابت کرد که این گونه کارها به راه حل واقعی منتج نمی‌شود و سرزمین‌های فلسطینی و لبنانی جز از طریق مقاومت مجاهدان بازگردانده نمی‌شود.

در مورد مقابله با دشمن صهیونیستی، همانطور که عبدالملک بدرالدین الحوثی رهبر جنبش انصارالله یمن اعلام کرد، یمن بخشی از معادله منطقه‌ای است که سید حسن نصرالله به آن اشاره داشتند. رهبر حزب الله لبنان چندی پیش اعلام کرد که تجاوز به مقدسات به ویژه مسجدالاقصی به رویارویی مستقیم با محور مقاومت منجر می‌شود. بنابراین مقابله با رژیم صهیونیستی فقط تصمیم یمن نیست بلکه تصمیم همه اعضای محور مقاومت است، اعضایی که باهم هماهنگی خوبی دارند.

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

اطلاعات بیشتر در مورد قالب های ورودی