واکنش سخنگو به بخشهایی از بیانیه گروه ۷
سخنگوی وزارت امور خارجه بخشهایی از بیانیه سران گروه ۷ در هیروشیما را به شدت محکوم کرده و بار دیگر اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران هرگز پهپادی را در بحران اوکراین در اختیار روسیه قرار نداده است.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) اول خرداد ماه بخشهایی از بیانیه نهایی اجلاس سران گروه هفت در هیروشیمای ژاپن که حاوی اتهامات بی پایه و ساختگی علیه جمهوری اسلامی ایران است را به شدت محکوم کرد.
رهبران هفت کشور صنعتی جهان موسوم به گروه هفت (G7) شامل آلمان، فرانسه، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا، ایالات متحده آمریکا و کانادا در بیانیه پایانی نشست سه روزه خود در شهر هیروشیمای ژاپن، در خصوص فعالیتهای هستهای ایران و جنگ اوکراین و ... اظهاراتی را مطرح کردند. حاضران در این نشست، جمهوری اسلامی ایران را به تنشزایی هستهای متهم کرده و از ایران خواستند «تنشزایی هستهای خود را متوقف کند». اعضای این گروه همچنیم مدعی دخالت ایران در جنگ اوکراین و همچنین اخلال در آزادی کشتیرانی شدند.
* خود ناقض اصلی قطعنامه ۲۲۳۱ هستید
در همین ارتباط ناصر کنعانی امروز در واکنش به بخشهایی از این بیانیه ضمن رد اتهامات بیاساس علیه برنامه صلحآمیز هستهای جمهوری اسلامی ایران بار دیگر تأکید کرد که برنامه هستهای ایران صرفا دارای اهداف صلح آمیز است و سلاح هستهای به هیچ وجه در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران جایی ندارد و افزود: بیانیه گزینشی و ادعاهای موهوم مطرح شده از سوی دارندگان سلاح هستهای عضو این گروه را قویا مردود میدانیم.
این دیپلمات ارشد ایرانی فراخوان رهبران گروه هفت در دعوت از همه کشورها برای حمایت از اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را بسیار عجیب و نشانه سیاستهای متناقض این کشورها خواند و افزود: آنها خود ناقض اصلی قطعنامه یاد شده و اعمال تحریمهای غیرقانونی حداکثری علیه ملت ایران هستند.
وی در ادامه موضع گیری خود، برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) را اقدامی همراه با حسن نیت از سوی ایران به منظور رفع نگرانیهای مصنوعی در خصوص برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران و دستاورد مهم دیپلماسی چندجانبه خواند و گفت: متأسفانه با خروج غیرقانونی آمریکا از توافق و بی عملی طرفهای اروپایی متعاقب خروج آمریکا، برجام متحمل آسیب جدی شده است.
در بیانیه گروه هفت آمده است: «ما نگرانی شدید خود را درباره ادامه فعالیتهای بیثباتکننده ایران، از جمله انتقال موشک، پهپاد و فناوریهای مرتبط به بازیگران دولتی و غیردولتی و گروههای نیابتی، در تخطی از قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل از جمله قطعنامههای ۲۲۳۱ و ۲۲۱۶ ابراز میکنیم.»
* از سیاسی کاری و مداخله در تعاملات فنی ایران و آژانس خودداری کنید
سخنگوی دستگاه دیپلماسی پیشرفت رضایتبخش در اجرای توافقات بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی را نیز مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره به تعهدات بینالمللی خود پایبند بوده و مصمم است همکاریها و تعاملات سازنده خود با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را در چارچوب معاهده ان.پی.تی و موافقتنامه پادمان ادامه دهد.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران همچنین از سایر کشورها انتظار دارد از سیاسی کاری و مداخله در تعاملات فنی ایران و آژانس از طریق فشار بر این نهاد بینالمللی خودداری کنند.
* محکومیت استفاده ابزاری از موضوع حقوق بشر علیه ایران
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه استفاده سیاسی و ابزاری سران گروه هفت از موضوع حقوق بشر علیه جمهوری اسلامی ایران را به شدت محکوم کرد و گفت: این کشورها به جای طرح اتهامات بی اساس میبایست در قبال نقض سیستماتیک حقوق بشر ایرانیان داخل و خارج کشور و در میان آنها زنان و کودکان، از طریق اعمال و همراهی با تحریمهای ظالمانه، یکجانبه و غیرقانونی پاسخگو باشند.
به گفته وی سوابق استعماری و خصمانه برخی کشورهای گروه هفت علیه مردم ایران و سایر ملتها، روشنتر از آن است که تحت پوشش الفاظ فریبنده پنهان شود.
ناصر کنعانی همچنین در واکنش به بخشهایی از بیانیه گروه هفت درباره ناامن سازی منطقه از سوی ایران، اظهار داشت: تأسفبار است که در حالیکه سیاستهای سلطه طلبانه برخی اعضای گروه هفت دهههاست جهان و به ویژه منطقه ما را با ناامنی و بی ثباتی مواجه ساخته، آنها با فرافکنی، جمهوری اسلامی ایران را که بیشترین سهم در ارتقای ثبات در منطقه از جمله در مبارزه با تروریسم داشته، به ثبات زدایی متهم میکنند و این اتهام زنی را بر تفسیر انحرافی از قطعنامههای شورای امنیت که خود ناقضین اصلی آنها هستند، مبتنی میکنند.
* هرگز پهپادی در بحران اوکراین در اختیار روسیه قرار ندادهایم
وی درباره ادعاهای مطرح شده در خصوص ارسال پهپاد به روسیه به منظور استفاده در جنگ اوکراین که در این بیانیه به آن اشاره شده، با اشاره به اظهارات مکرر مقامات ایرانی در این خصوص عنوان کرد: همانطور که بارها اعلام کردهایم جمهوری اسلامی ایران هرگز در بحران اوکراین، پهپادی را در اختیار روسیه قرار نداده و همچنان و مصرانه بر حل و فصل سیاسی این بحران تأکید دارد.
ادعای گروه هفت درباره ارسال پهپاد به روسیه از سوی ایران به منظور استفاده در جنگ اوکراین بارها و بارها از سوی مقامات جمهوری اسلامی ایران تکذیب شده است. ۲۵ اسفند سال گذشته نیز حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در گفتوگوی تلفنی با «جوزپ بورل» مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره اوکراین گفته بود: غرب به جای تکرار اتهامات بی اساس، اوکراین را تشویق کند مدارک مستند در نشست رسمی هیأتهای سیاسی و نظامی دو کشور ارائه دهد و گفتوگوی رسمی را جایگزین اتهامات بی اساس و تکراری کند. (اینجا بخوانید)
گروه هفت کشور صنعتی در نشست سران در ژاپن به موضوع اوکراین نیز پرداخت و ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین نیز در روز سوم این نشست مهمان آن بود.
* گروه هفت به فعالیتهای مداخله جویانه و ناامن کننده در خلیج فارس و سایر آبراههای منطقه پایان دهند
کنعانی دیپلمات ارشد ایرانی در ادامه موضع گیری خود به بحث امنیت دریانوردی در خلیج فارس نیز اشاره کرد و افزود: امنیت دریانوردی در خلیج فارس همواره مرهون تلاشهای مستمر جمهوری اسلامی ایران بوده و لذا از اعضای گروه هفت میخواهیم تا به فعالیتهای مداخله جویانه و ناامن کننده در این آبراه مهم و سایر آبراههای منطقه پایان دهند.
سران گروه هفت در این بیانیه از یک سو از توافق اخیر ایران و عربستان سعودی برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک استقبال کرده و از سوی دیگر مدعی دخالت ایران در امور مرتبط با دریانوردی و کشتیرانی شدند.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین با ذکر این نکته که متأسفانه برخی کشورها چه به صورت انفرادی و چه در قالب گروهبندیهای محدود مانند گروه هفت، در مقام مدعی با اتخاذ رویکردهای یکجانبه، چندجانبه گرایی را به چالش میکشند، یادآور شد: این گروه بار دیگر با صدور یک بیانیه یکجانبه و غیر مسؤولانه، درصدد تحمیل رویکردهای غیرعادلانه و غیرمنصفانه خود بر دیگران است.
به گزارش فارس، رؤسای وزارتخانههای مالی و بانکهای مرکزی گروه هفت (G7) نیز پیش از این و در بیانیهای مشترک پس از نشست سه روزه در «نیگاتا» ژاپن، در خصوص هرگونه معاملات مالی با جمهوری اسلامی و خطراتی که این گونه معاملات به همراه دارد، ابراز نگرانی کردند. این بیانیه با واکنش ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه روبرو شد و به آنها توصیه کرد که عملکرد تأسفبار خود در همراهی و مماشات با تحریمهای غیرقانونی آمریکا که ناقض اصول بنیادین حقوق بینالملل و حقوق بشر علیه ملت بزرگ ایران است را متوقف کنند. ر)
قبل از آن وزرای خارجه هفت کشور صنعتی در اواخر فروردین ماه از بهبود روابط عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران استقبال کرده بودند.
ارسال کردن دیدگاه جدید