تحلیل‌گر: سیاست تهاجمی غرب، آتش جنگی جهانی را روشن می‌کند

يک تحليل‌گر سياسي مي‌گويد تجاوز و بي‌خردي امريکا با هدف تغيير رزيم در سوريه و در نهايت تغيير حکومت در ايران، روسيه و چين، بار ديگر داستان آرشيدوک فرديناند را تکرار خواهد کرد که منجر به جنگ جهاني خواهد شد.

در پي افزايش تنش‌ها بين دمشق و آنکارا، احمد داوود اغلو، وزير خارجه ترکيه روز شنبه (۲۳ مهر، ۱۴ اکتبر) اعلام کرد که اين کشور ورود همه هواپيماهاي سوريه به حريم هوايي ترکيه را ممنوع کرده است.
اين اقدام آنکارا به دنبال تصميم سوريه براي جلوگيري از ورود هواپيماهاي غيرنظامي ترکيه به حريم هوايي سوريه انجام شد.

وزارت خارجه سوريه تصميم اين کشور را سه روز پس از آن اعلام کرد که دو فروند جت ‌اف ۱۶ نيروي هوايي ارتش ترکيه روز چهارشنبه (۱۹ مهر، ۱۰ اکتبر) يک فروند هواپيماي مسافربري ۳۲۰اي ايرباس سويه را وادار به فرود کردند و آن را در فرودگاه اسن‌بوغا آنکارا به زمين نشاندند.

بر پايه گزارش‌ها، اين هواپيما که از مسکو پرواز کرد ۳۵ مسافر داشت که ۱۷ نفر آنان از اتباع روسيه بودند.

وزارت خارجه ترکيه دليل فرونشاندن اين هواپيما را دريافت گزارش‌هايي مبني بر احتمال حمل «تجهيرات خاص ناقض قوانين حمل‌ونقل هوايي غيرنظامي» عنوان کرد.

همچنين، به گزارش روزنامه «حريت» ترکيه، ارتش اين کشور ۲۵۰ دستگاه تانک را همراه با خودروهاي نظامي، واحدهاي توپ‌خانه‌اي و شماري زيادي نظامي در استان‌هاي جنوبي شانلي‌اورفه، غازي‌عينتاب و ماردين، در مناطق مشترک مرزي خود با سوريه مستقر کرده است.

اين در حالي است که در هفته‌هاي گذشته ترکيه در مرزهاي مشترک با سوريه، با استقرار تانک‌ها، موشک‌هاي ضد هوايي و نيروهاي بيشتر توان نظامي خود را افزايش داده است.
رجب طيب اردوغان، نخست وزير ترکيه (۱۸ مهر، ۹ اکتبر) هشدار داد که نيروهاي مسلح اين کشور در پاسخ به هر گونه حمله به خاک ترکيه ترديد نخواهند کرد.

در همين راستا، شبکه پرس تي‌وي با دون دبار، تحليل‌گر سياسي در نيويورک مصاحبه کرده است که در ادامه برگردان فارسي اين گفت‌وگو را مي‌خوانيد.

پرس تي‌وي: به نظر مي‌رسد که روابط بين دمشق و آنکارا نه تنها رو به وخامت است، بلکه آهنگ شدت تنش‌ها بيش از پيش افزايش يافته است. اگر شما با اين نظر موافقيد فکر مي‌کنيد علت آن چيست؟ آيا اين مساله نااميد کننده است و شما اين موضوع را چگونه ارزيابي مي‌کنيد؟

دبار: گفتن اين که واقعا نقشي که ترکيه تا کنون ايفا کرده يا اين که اجازه داده تا با اين کشور به عنوان تامين‌کننده سلاح و تجهيزات، آموزش و ايجاد پايگاهي امن براي حمله به سوريه بازي شود به روند موجود در سوريه شدت بخشيده است، دشوار به نظر مي‌رسد.

گروه‌هاي تروريستي که از حمايت غرب برخوردارند و غرب سلاح و آموزش در اختيار آن‌ها قرار مي‌دهند از همان ابتدا از ترکيه و اردن و تا حدي نيز لبنان به عنوان پايگاه استفاده کرده‌اند. شرايط در دوره اخير آشکارا ستيزه‌جويانه‌تر شده است.

درباره حمله‌اي که بيش از يک هفته پيش در پي تبادل آتش آغاز شد بايد يادآور شوم که بر اساس گزارش‌ها گلوله‌هايي که از خاک سوريه شليک مي‌شد آرم ناتو بر روي آن بود و به وِيژه آن که ناتو از طريق ترکيه برخي از تسليحات خود را در اختيار شورشيان سوريه قرار مي‌دهد. به نظر من، منطقي است که استنباط کنيم اکنون شاهد حمله «پرچم دروغين» در سوريه با هدف فروبردن بيشتر ترکيه در ناآرامي‌هاي سوريه هستيم.

ما همچنين کمي پس از حمله شاهد وقوع رخدادي در پارلمان ترکيه بوديم که با وجود مخالفت بيشتر مردم اين کشور، با هدف بهره‌برداري از اين موضوع به عنوان «خليج تورکيني» ديگر براي صدور قطع‌نامه از سوي شوراي امنيت، جنگ را تصويب کرد.

من به نوعي از بي‌نظمي‌ها به معناي دقيق کلمه نگران هستم. اگر ترکيه و سوريه بين خود اعلام وضعيت جنگ بکنند، به اعتقاد من به معناي آن خواهد بود که اين جنگ بر اساس منشور ناتو انجام خواهد شد و آن هنگام حاکميت وضعيت جنگ بين ناتو و سوريه خواهد بود. با توجه به اتفاقي که براي اتباع روس در خطوط هواپيمايي سوريه رخ داد، مسکو بسيار نگران است، زيرا اين اقدام به معناي جنگ عليه ۱۷ تبعه روسيه بود که ناتو آن را هدايت کرد.

پرس تي‌وي: به نظر شما اين کشورهاي عضو نانو نيستند که به آتش جنگ و نآارامي دامن مي‌زنند و با روشن و تشديد آتش جنگ در تلاش هستند به جنگ و ناآرامي‎ها سرعت بيشتري بخشد؟

دبار: هنگامي که به همه اين حوداث نگاه مي‌کنيد و سعي داريد تحليل‌هاي معمول را درباره اين که چه کسي سود مي‌برد و چه کسي ضرر مي‌کند، به کار بنديد و سعي مي‌کنيد بر اساس چشم‌انداز منافع طرفين حوادث جاري را ارزيابي کنيد، اين امر بسيار دشوار است. روشن است که نزاع و خصومت بين سوريه و ترکيه به عنوان دو کشور همسايه به سود دمشق و آنکارا نيست.

همچنين اين مساله به وضوح به سود ترکيه و روسيه نيست که نزاع و خصومت بين سوريه و ترکيه وجود داشته باشد. روابط امريکا و روسيه نيز در صورت وجود چنين خصومت و جنگي بين سوريه و ترکيه متضرر خواهد شد و به سود هيچ يک نيست.

ما اظهاراتي را از وزارت خارجه امريکا درباره وضعيت سوريه بدون توجه به شرايط شوراي امنيت سازمان ملل يا بدون توجه به شرايط حقوق بين‌الملل مي‌شنويم و روشن است که موضع تهاجمي واشنگتن کاملا و به طور کلي با اقدام‌هاي تهاجمي ترکيه همگوني دارد.

من فکر نمي‌کنم که جاي هيچ پرسشي درباره اين که رئيس کيست و کارگزار کيست وجود داشته باشد و از ديدگاه من آن چه اتفاق مي‌افتد اين است که امريکا بازيگري غيرمنطقي است و تنها به آن چه که فکر مي‌کند که منافع منطقي او است، يعني تغيير رژيم در سوريه و در نهايت تغيير رژيم در ايران، روسيه و چين توجه دارد.

مسائل زيادي وجود دارد که در اين مکان‌ها در حال رخ دادن است و در اين‌جا زمان به ما اجازه نمي‌دهد به آن بپردازيم. من بسيار بسيار از ماهيت تهاجمي نظام جاري در غرب نگران هستم و بي‌منطقي و اين ماهيت تهاجمي ما را به سوي دوران جنگ جهاني اول که با ترور آرشيدوک فرديناند آغاز شد سوق مي‌دهد.
 

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

اطلاعات بیشتر در مورد قالب های ورودی