۲ عنصر اساسی برای ارتقای کانون های فرهنگی مساجد
دو عنصر اساسی در کانونها وجود داشته باشد: اول «اتاق فکر»؛ چه فرد باشد و چه جمع. کانون نیاز به آدمهای قوی و فکور دارد. معمولاً روشهای تربیتی ما مبتنی بر روش تربیت وحیانی یا سیره اهل بیت نیست. اسلام، سیستم تربیتی دارد.
حجت الاسلام مجتبی وافی در تشریح نقش و جایگاه کانونهای مساجد در موضوع تمدن سازی و حرکت به سوی تمدن اسلامی گفت: کانون های فرهنگی هنری مساجد به واسطه دو عنصر اساسی در تمدن سازی، میتوانند نقش مهمی در این زمینه داشته باشند که یکی از این دو عنصر، پرورش نیرو و دیگری تولید فکر است.
این محقق و پژوهشگر حوزه مسجد تصریح کرد: پرورش نیرو باید از دوران نوجوانی آغاز شود، چون در این سن و این دوران است که شخصیت فرد ساخته و تربیت می شود و از سوی دیگر ما در این دوره بستری بهتر از کانونهای مساجد یا پایگاههای مقاومت بسیج برای نوجوان نداریم؛ بنابراین وقتی نسل نوجوان ما در مساجد در حال نزج گرفتن و رشد کردن است، در اصل عناصر تمدن ساز ما در اینجا در حال ساخته شدن هستند.
وی خاطرنشان کرد: در موضوع «تولید فکر» نیز همین طور است. اگر این نوجوانان با نگاهها و مبانی درست و بینشها و بصیرتهای دقیق، درکانون های فرهنگی هنری پرورش یابند، وقتی وارد ساختارها میشوند، به جای گرفتار شدن در آفتها و از دست رفتن، به دلیل همان استحکامی که در دوران نوجوانی کسب کردهاند، معمولاً تبدیل به کنشگران اجتماعی و انقلابی میشوند که هم در عرصه تولیدات فکری و هم در میدان عملیاتهای اجرایی پای کار میآیند.
حجت الاسلام وافی با اشاره به اینکه بنابراین هر دو عنصر موثر در مقوله تمدن سازی یعنی « تربیت نیرو» و «تولید فکر» را میتوان در مساجد انجام داد، گفت: بحث دوم این است که هر کانون فرهنگی هنری در یک مسجد قرار دارد؛ حالا اگر آن مسجد، نقش «محله محوری» خود را خوب ایفا کند و مأموریت خود را در سطح محله ببیند، کانون فرهنگی هنری ما هم جذب 50 نوجوان را نهایتِ مأموریت خود نمی بیند، بلکه به دنبال مدیریت محله خواهد بود. چشم اندازش این می شود که بتواند معلم، مغازهدار، کارگر، کارمند، توانمند، ناتوان و سایر اقشار را در سطح محله به هم وصل کند.
کانون باید دولت ساز و محله ساز باشد
این کارشناس فرهنگی ادامه داد: در این صورت ما می توانیم در مسیر رشد به سوی جامعه اسلامی گام برداریم و به تحقق فرمایش مقام معظم رهبری درباره «دولت اسلامی» کمک کنیم، از این طریق که دولت را در کارها و برنامه های صحیحش یاری کنیم و در ضعف ها و کمبودها در مقام مطالبهگری وارد شویم. بنابراین از این طریق می توانیم هم در مرحله دولت سازی و هم در مرحله محله سازی موثر باشیم.
وی در بخشی از سخنان خود چند راهکار عملیاتی به کانون های مساجد پیشنهاد کرد و افزود: پیشنهاد من این است که دو عنصر اساسی در کانونها وجود داشته باشد: اول «اتاق فکر»؛ چه فرد باشد و چه جمع. کانون نیاز به آدمهای قوی و فکور دارد. در کار تربیتی نیروی انسانی حرف اول را میزند نه برنامهها . دومین پیشنهادم «استفاده از روش تربیتی صحیح» است.
وافی تصریح کرد: معمولاً روشهای تربیتی ما مبتنی بر روش تربیت وحیانی یا سیره اهل بیت نیست. روش های ما یا روشهای برگرفته از غرب است؛ یا تک بعدی یا هیجانی و شعار زده است. در حالی که اسلام، سیستم تربیتی دارد. وحی و سیستم وحیانی برای مراحل رشد یک انسان، حرف دارد. اگر شما اتاق فکر هم داشته باشید، اما فکر و روش تربیتی اسلامی را اجرا نکنید و دنبال نکنید، باز به نتیجه مطلوب نمی رسید. پس هر دوی اینها در کنار هم لازم و ضروری است.
ارسال کردن دیدگاه جدید