اوباما و پنجره ای به سوی ایران
رویترز: «شاید اوباما مجبور شود تا حدی در سوریه دخالت کند و مثلا به مخالفان سلاح بدهد، ولی بعید است به ایران حمله کند... اسرائیل از اصرار بر حمله به ایران کاسته و این، مذاکره بین ایران و امریکا را امکانپذیر می کند.»
جام سیاسی؛ صدای امریکا (VOA) به نقل از خبرگزاری رویترز (reuters) گزارش داد: «باراک اوباما با شکست دادن رقیب انتخاباتیاش میت رامنی در داخل، در خارج با دشواری هایی چون ایران، سوریه، و احتمالا چین مواجه است. انتخاب دوباره رئیس جمهور دموکرات در امریکا، تضمینی است برای ادامه سیاست خارجی که دولت ایالات متحده تا کنون در پیش داشت، اما این پرسش همچنان باقی است که آیا دیپلماسی در مورد ایران کارساز است یا اسرائیل و امریکا مجبورند برای حل آن دست به حمله هوایی علیه ایران بزنند؟ از سویی مشخص نیست که آقای اوباما سیاست خود را در مورد سوریه تغییر خواهد داد یا نه؟»
بنا بر این گزارش، تحلیلگران سیاست خارجی امریکا معتقدند: اگر سیر تحولات اجازه دهد، اوباما در آسیا ضمن تلاش برای حفظ محوریت، به دنبال تغییر جهت سیاسی خواهد بود تا از قدرتهای نوظهوری چون هند و چین استفاده کند و به تدریج از خاورمیانه خارج شود. هرچند در این میان برای سیاست خارجی امریکا، ایران و سوریه حرف اول را خواهند زد.
"مارتین ایندیک" معاون مطالعات سیاست خارجی در مؤسسه بروکینز، می گوید: «بعید است که اوباما گام دیگری در جهت صلح اسرائیل-فلسطینیها بردارد و یا بخواهد زیادی درگیر دولتهای اسلامگرای مصر، تونس و یا مسائل سوریه شود؛ او در عوض، به جای خاورمیانه، بر آسیا تمرکز خواهد کرد.»
وی تأکید می کند: «سال ۲۰۱۳ سال تصمیم گیری در مورد ایران است. تعهد اوباما به منع گسترش تسلیحات کشتار جمعی می تواند به یک سیاست متمرکز و قاطع منجر شود. جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی، در منع گسترش تسلیحات جمعی اهمیت حیاتی دارد.»
صدای امریکا افزود: «پیش بینی می شود که مذاکرات اتمی میان ایران و قدرتهای بزرگ جهان در ماه جاری میلادی از سر گرفته شود. ایالات متحده و اتحادیه اروپا برای زیر فشار گذاشتن ایران، نفت ایران را تحریم کرده اند. امریکا بانکهای خارجی طرف معامله با بانک مرکزی ایران را نیز از تعامل با ایران منع کرده است.»
این منبع ادامه داد: «امریکا و اسرائیل می گویند در صورت لزوم و شکست دیپلماسی، گزینه نظامی علیه ایران همواره مطرح است... اسرائیل تاکنون دو بار تأسیساتی را که گمان می کرد برای تولید سلاح اتمی به کار می رود، هدف حمله قرار داد. این کشور در سال ۱۹۸۱ به عراق حمله کرد و در سال ۲۰۰۷ به سوریه...»
به نوشته پایگاه اینترنتی خبرگزاری رویترز، "جیمز دابینز" مدیر مؤسسه امنیتی و دفاعی "رند" (RAND) می گوید: «شاید اوباما مجبور شود تا حدودی در سوریه دخالت کند و مثلا سلاح در اختیار مخالفان قرار دهد، ولی بعید است که به ایران حمله کند.»
در پایان این گزارش به نقل از تحلیلگران آمده است: «اوباما کار سختی در پیش دارد تا تحولات دنیا را به نفع امریکا شکل دهد؛ آن هم زمانی که ایالات متحده به شدت زیر بدهی است و قدرتهای دیگر در گوشه و کنار جهان ظهور می کنند. ضمن اینکه امریکا در معرض خطراتی چون تروریسم، حملات سایبری و گرمایش جهانی قرار دارد.»
بر پایه گزارش تکمیلی جام سیاسی به نقل از همین منبع، خبرگزاری رویترز گزارش دیگری هم منتشر کرده که در آن گفته می شود انتخاب دوباره باراک اوباما به ریاست جمهوری امریکا، ممکن است فرصتی جدید برای مذاکره با ایران فراهم آورد.
در این گزارش ضمن تأکید بر این نکته که "ماه گذشته کاخ سفید اعلام کرد گزینه مذاکرات دوجانبه با ایران را در دست بررسی دارد" آمده است: «اوباما که تاکنون در برابر طرفداران اقدام نظامی علیه ایران ایستادگی کرده و با انتخابات دیگری روبرو نیست، ظاهرا خود را آزاد می بیند که یک راه حل دیپلماتیک را دنبال کند و در همین حال بر مجازات های بازرگانی -حتی سخت تر- در صورتی که تهران تسلیم نشود، بیفزاید.»
رویترز واکنش تهران به انتخاب دوباره اوباما را "انتقادی" و البته "قابل پیش بینی" توصیف می کند و با اشاره به هشدار آیت الله "صادق لاریحانی" رئیس قوه قضائیه به واشنگتن که «نباید در انتظار برقراری رابطه سریع با ایران باشد» تصریح می کند: «با این حال علائمی وجود دارد که نشان می دهد سران ایران ادامه حضور اوباما در کاخ سفید را به رامنی ترجیح می دهند.»
"اسکات لوکاس" کارشناس مسائل ایران، به رویترز می گوید: «سران ایران می دانند اوباما اسرائیل را از حمله نظامی به ایران بازداشته است. آن ها نمی دانستند با رامنی چه باید بکنند و کمی می ترسیدند[!]»
وی اضافه می کند: «دولت اوباما اینک پنجره ای برای دنبال کردن گفتگو با ایران دارد، هرچند انتخابات ریاست جمهوری سال آینده ایران ممکن است آن را ببندد.»
گزارشگر رویترز یادآور می شود: «هفته گذشته "صادق خرازی" سفیر سابق ایران در پاریس و سازمان ملل متحد، در سخنانی در تهران از کوشش های اوباما برای "کاهش تنش بین اسلام و غرب" و تلاش او برای "نزدیکتر شدن به ایران" قدردانی کرد. همچنین "کریم سجادپور" عضو اندیشکده کارنگی برای صلح بین المللی در واشنگتن، اوباما را رئیس جمهوری نامناسب برای تندروهای ایران قلمداد کرد. به گفته سجادپور، کوشش های اوباما اختلاف ها و شکاف های داخلی در تهران را تشدید کرد و اتحاد بین المللی بیشتری به وجود آورد.»
در انتهای گزارش خبرگزاری بین المللی رویترز می خوانیم: «به نظر می رسد از تأکید اسرائیل بر حمله نظامی به ایران کاسته شده است و این می تواند مذاکره بین ایران و امریکا را امکان پذیر کند.»
ارسال کردن دیدگاه جدید