پایان نشست تهران/ مذاکرات 40 حزب معارض سوری با نمایندگان اسد

40 حزب سیاسی سوری با حضور وزیر آشتی و معاون نخست وزیر سوریه همچنان به مذاکرات خود در تهران ادامه می دهند و به نظر می رسد سوری ها با ادامه این مذاکرات تمایل خود را به گفتگوی ملی بیشتر از هر راه حل دیگری نشان می دهند.

به گزارش خبرنگار مهر، اولین نشست گفتگوی ملی سوریه با شعار «دموکراسی آری، خشونت نه» روز گذشته در تهران کار خود را آغاز کرد و در حالی که قرار بود این نشست یک روزه باشد به دلیل درخواست زیاد حاضران برای سخنرانی و ادامه مباحث تا امروز نیز ادامه پیدا کرد.

این نشست که اکنون بدون حضور خبرنگاران و با ریاست علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در هتل استقلال تهران در حال برگزاری است، اولین نشستی است که دو طرف معارض و نمایندگان دولت سوریه در آن حضور داشتند.

بر اساس این گزارش تا کنون چندین نشست در کشورهای مختلف درباره بحران سوریه برگزار شده است که آخرین آن نیز در دوحه برگزار شد. اما آنچه مسلم است در هیچ یک از نشست هایی که تا کنون به منظور تشکیل شده هیچ راه حل عملی برای بحران 20 ماهه سوریه حاصل نشده است و این همان نکته ای است که مقامات ایرانی همواره بر آن تأکید داشته اند.

آنچه ایران به عنوان طرح پیشنهادی برای حل بحران سوریه در سفر اخضر ابراهیمی نماینده سازمان ملل به ایران ارائه کرد در گام اول تأکید بر گفتگوی طرفین در سوریه برای حل بحران به منظور جلوگیری از خشونت در گام بعدی داشت.

مقامات ایرانی همچنین همواره در طول ماه های گذشته تأکید داشته اند که در این راستا با معارضین سوری در تماس هستند و مردم سوریه باید بدون دخالت خارجی و در گفتگو با دولت مشکلات را حل و نیازهای خود را بر طرف کنند.
در حقیقت نشست تهران در حالی برگزار شد که معاون وزیر امور خارجه سوریه نشست اخیر مخالفان این کشور در پایتخت قطر را نوعی «اعلان جنگ» علیه دمشق دانسته بود و بر اساس اذعان بسیاری از خبرگزاری ها بیانیه قطر تنها یک بیانیه یک طرفه بر علیه دولت بشار اسد بود.

اما نشست روز گذشته در تهران با حضور طیف های مختلف و تأکیدی که از طرف همه طیف ها و حتی کشورهای مهمان بر جلوگیری از آتش بس وایجاد روند صلح آمیز در سوریه تأکیدی بر متفاوت بودن و تأثیرگذار بودن نشست تهران بود.

ترکیب شرکت کنندگان در نشست تهران از 40 حزب سیاسی فعال در صحنه سوریه روسای عشایر و قبایل، شخصیت های مستقل، سازمان‌ها و مجموعه های فعال اجتماعی، کمیته هایی که در مناطق بحرانی سوریه فعالند و برخی از گروه های مذهبی اعم از مسیحی و مسلمان  بوده است. گفته شد 130 شخصیت از داخل سوریه حضور داشتند که در این نشست قریب به 40 شخصیت سوری و غیرسوری از خارج آمده بودند.

نمایندگان کشورهای چین ، روسیه ، ترکیه  ، لبنان، مصر ، نیکاروگوئه و برزیل از جمله کسانی بودند که در نشست صبح نظرات کشورهای خود را درباره سوریه با تأکید بر جلوگیری از خشونت و گفتگوی ملی در سوریه اعلام کردند که البته لاوروف وزیر خارجه روسیه در پیام خود به این نشست بر ناتوانی کشورهای غربی در حل بحران سوریه تأکید کرده بود.

بر اساس این گزارش روز گذشته در مجموع  170 شرکت کننده در کل در نشست حضور داشتند که قریب به اتفاق شرکت کنندگان از شخصیت های بارز، نخبگان و فرهیختگان دارای پایگاه های مردمی بودند.

حضور علی حیدر، وزیر آشتی سوریه و همچنین نخست وزیر این کشور نیز از نکات قابل توجه بود که بر اساس آنچه علی اکبر صالحی در نشست خبری خود در پایان روز اول اعلام کرد:  این مجموعه حامی نگاه حل مسالمت آمیز بحران سوریه هستند و این همان مواضعی است که جمهوری اسلامی ایران داشته و همواره اعلام کردیم که بر حکومت سوریه فرض است که بر خواسته های مشروع مردم خود پاسخ دهد.

صالحی افزود: شهروندان سوریه مثل ملت هر کشور دیگری مستحق آزادی، تعدد احزاب، انتخابات آزاد و زندگی شرافتمندانه برخوردار از آراء مردمی هستند.

صالحی ادامه داد: نشست امروز که به ابتکار جمهوری اسلامی ایران برگزار شد، یک تفاوت ماهوی با سایر نشست ها دارد؛ چراکه ما تسهیل کننده جمع شدن معارضه و حکومت سوریه هستیم و قصد دخالت نداریم و اداره جلسه امروز و فردا نیز طبق خواست خود سوری ها از من بوده است وگرنه گفته بودیم که این یک گفتگوی ملی بین آحاد سوری است و ما نهایتا بعد از جمع بندی آنها می توانیم در پیشبرد اهداف در جهت منفعت ملت سوریه کمک کنیم.

وزیر امور خارجه کشورمان خاطر نشان کرد: جمهوری اسلامی ایران بارها تاکید کرده است ما به دنبال راه حل مسالمت آمیز سوری‌سوری بدون دخالت اجنبی هستیم ملت سوریه ملت رشیدی است و دارای تاریخ ریشه دار و عمیق است و بهتر از دیگران می داند که مصلحت و منافعش چیست. ما تاکید داریم احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه و خواسته های مشروع این ملت باید در هر گفتمانی مورد تاکید قرار گیرد.

اما مهم ترین توافقی که پس از یک روز مذاکره بین معارضین و نمایندگان دولت سوریه حاصل شد نیز تا کنون در هیچ نشست دیگری به دست نیامده بود.

وزیر امور خارجه کشورمان گفت:  توافق شده تا یک کمیته پیگیری تشکیل شود که قرار است افراد کمیته با اجماع خود سوری ها و تعدادی از نخبگان و تعدادی از کسانیکه از گروه های مختلف هستند، باشند و کمیته پیگیری را تشکیل دهند.این کمیته قرار است در پیگیری موضوع گفتمان ملی و توسعه آن به گروه های دیگری که دعوت شده اند، اما حضور نیافتند، کمک کند.

نشست گفتگوی ملی سوریه با حضور احزاب و گروه های مخالف و نمایندگان دولت سوریه همچنان ادامه دارد . ظاهرا گفتگوهای ملی سوری به ابتکار تهران نتایج خوبی را برای سوری ها به همراه داشته و آنها در نشستی مشترک به دنبال راه حل های اساسی هستند. علی اکبر صالحی دیشب تأکید داشت که گفتگوهای ایران با معارضان ادامه خواهد داشت و آن دسته از گروه هایی که در این نشست حضور پیدا نکردند نیز با کمک کمیته ای که تشکیل خواهد شد به گفتگو ترغیب می شوند. به نظر می رسد راه حل ایران در روزهای اخیر خبرهای خوبی برای سوری ها به همراه دارد.

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

اطلاعات بیشتر در مورد قالب های ورودی