پذیرش فلسطین به عنوان «کشور مستقل» در سازمان ملل
بالاخره پس از مدت ها کش و قوس، سازمان ملل متحد به ارتقای وضعیت فلسطین در این سازمان به «کشور غیرعضو ناظر» رأی مثبت داد. به این ترتیب، فلسطین می تواند به عنوان یک کشور، نقش و فعالیت گسترده تری در عرصه بین المللی داشته باشد. اتخاذ این تصمیم از سوی سازمان ملل، واکنش های بین المللی متعددی را برانگیخته است.
بالاخره پس از مدت ها کش و قوس، سازمان ملل متحد به ارتقای وضعیت فلسطین در این سازمان به «کشور غیرعضو ناظر» رأی مثبت داد. به این ترتیب، فلسطین می تواند به عنوان یک کشور، نقش و فعالیت گسترده تری در عرصه بین المللی داشته باشد. اتخاذ این تصمیم از سوی سازمان ملل، واکنش های بین المللی متعددی را برانگیخته است.
به گزارش «تابناک»، نیمه شب گذشته به وقت تهران، فلسطین توانست با کسب اکثریت آرای اعضای مجمع عمومی سازمان ملل، جایگاه خود را از «موجودیت مستقل» به «دولت غیرعضو ناظر» ارتقا دهد. این امر به طور ضمنی به معنای به رسمیت شناخته شدن وجود یک کشور مستقل فلسطینی است.
بر اساس گزارش خبرگزاری «آسوشیتدپرس»، در رأی گیری مجمع عمومی سازمان ملل، ارتقای وضعیت فلسطین با 138 رأی موافق در برابر تنها 9 رأی مخالف و همچنین 41 رأی ممتنع به تصویب رسید.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد پیش از رایگیری گفته بود: «اکنون مجمع عمومی سازمان ملل متحد در برابر درخواست صدور گواهی تولد فلسطین قرار دارد». عباس همچنین اظهار داشت درحالی به سازمان ملل متحد آمده که «فلسطینیها همچنان زخمهایشان را درمان میکنند و شهدایشان را به خاک میسپارند».
محمود عباس همچنین با اشاره به تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی به غزه گفت: «تجاوز اخیر اسرائیل بار دیگر تأکیدی بود بر ضرورت پایان فوری اشغال و نیاز فوری ملت ما به دستیابی به آزادی و استقلال خود. این حمله نشان داد که اسرائیل تجاوزکار و اشغالگر است و خواهان صلح نیست».
محمود عباس با اشاره به اینکه در سالگرد رأی سازمان ملل متحد به تقسیم فلسطین و برپایی دولت اسرائیل سخن میگوید (اتفاقی که فلسطینیها به آن « روز نکبت» میگویند) اظهار داشت: «ملت ما نکبت را پشت سر گذاشت؛ نکتبی که میخواست به وجودش پایان دهد و ریشههایش را بخشکاند».
اما پذیرفته شدن فلسطین به عنوان «دولت غیرعضو ناظر»، تأثیرات حقوقی و سیاسی مهمی بر جای خواهد گذاشت. این امر به آنها امکان تاثیرگذاری بر مناسبات سیاسی و شرکت در نهادهای جهانی، از جمله دیوان لاهه را میدهد. در عین حال، این جایگاه، پیش زمینه ای است برای رسیدن آن ها به عضویت کامل.
پذیرش به عنوان دولت ناظر غیرعضو، حتی فلسطینی ها را قادر خواهد ساخت رژیم صهیونیستی را به خاطر سیاست شهرک سازی به دیوان لاهه بکشانند.
اما اتخاذ این تصمیم از سوی مجمع عمومی سازمان ملل، با واکنش های بین المللی نیز همراه بود. «هیلاری کلینتون»، وزیر خارجه آمریکا ضمن انتقاد از این تصمیم، آن را سبب ایجاد موانع بیشتر بر سر راه برقراری صلح دانست.
وی همچنین گفت از نظر وی چنین اقدامی «مایه تأسف و غیرسازنده» است.
«بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز با خشم فراوان نسبت به این موضوع، سخنان محمود عباس در مجمع عمومی را محکوم کرد و مدعی شد این سخنان، خصمانه و مسموم بوده و به هیچ وجه نشانه ای تمایل عباس برای برقراری صلح نیست.
البته لازم به ذکر است که طرح تصویب شده در نشست شب گذشته مجمع عمومی، مورد وفاق و پذیرش کامل همه گروه های فلسطینی هم نیست. به عنوان مثال، یکی از اعضای ارشد جنبش جهاد اسلامی روز گذشته رفتن عباس به سازمان ملل را اقدامی یکجانبه دانسته بود که از اجماع ملی برخوردار نیست.
«خضر حبیب» که در مصاحبه با شبکه خبری «العالم» سخن می گفت، در این رابطه افزوده بود: «آیا ابومازن (محمود عباس) پیش از مراجعه به سازمان ملل از فلسطینی های ساکن یافا، حیفا، عکا، رمله، صفد و دیگر شهرها و روستاها که رژیم اشغالگر صهیونیستی با قتل عام زنان و کودکان و تخریب منازل این مناطق را به اشغال خود درآورد، نظرخواهی کرده است؟».
وی ادامه داده بود: «محدوده فلسطین از بحر تا نهر است و هیچ کسی در هر سمتی که باشد حق چشم پوشی از ذره ای از خاک فلسطین را ندارد».
در مجموع، درباره این طرح میان سازمان های فلسطینی فعال در نوار غزه و تشکیلات خودگران فلسطینی به ریاست محمود عباس، اختلاف نظرهای جدی وجود دارد.
ارسال کردن دیدگاه جدید