ایران در حال تبدیل شدن به قدرت جهانی
به گزارش فارس، نشست «اساتید دانشگاهها و بیداری اسلامی» با حضور 600 اندیشمند داخلی و خارجی روز دوشنبه در سالن همایشهای بینالمللی صدا و سیما آغاز به کار کرد. این پنجمین دور از نشستهای جهانی با موضوع «بیداری اسلامی» است که در ایران برگزار میشود.
دکتر «زینت شوکت علی» مدیر کل بنیاد حکمت هند، از جمله شرکتکنندگان در نشست تهران است. وی استاد رشته مطالعات اسلامی دانشگاه «خاویرز» بمبئی و از اعضای شورای مرکزی موسوم به «واکف» است که توسط دولت هند راهاندازی شده است. خانم شوکت همچنین عضو شورای مشاورین انجمن آسیای غربی و شمال آفریقای مستقر در اردن است. خبرنگار خبرگزاری فارس مصاحبهای را با موضوع تحولات خاورمیانه با وی داشته که در ذیل میآید:
فارس) نظر شما در مورد اجلاس تهران چیست؟ اهداف و ماموریتهای این نشست و کنفرانسهای مشابه، چیست؟
بدون شک ایران تاریخ عظیمی دارد حالا هم به دنبال تعریف و خلق نقطه تحولی در تاریخ است. به عقیده من این 5 کنفرانس باید در کنار هم قرار گیرد، مستندسازی و طبقهبندی شود و همچنین شما باید یک اندیشکده تاسیس کنید. البته این تازه ابتدای راه است. بیداری اسلامی گسترده است. این میتواند یک بیداری علمی، یک بیداری ادبی، یک بیداری مذهبی، یک بیداری اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و یا هر چیز دیگری باشد، اما مهمترین نکته بیداری ذهنها است که ایران این را ترویج و تشویق میکند. فکر میکنم این پایه و اساس اسلام باشد بنابراین باید به این اقدام تبریک گفت.
فارس) فکر میکنید جهان اسلام و انقلابهای منطقه با چه چالشهایی روبرو است؟
در این مسیر دامهای زیادی وجود دارد که این دامها هویدا و مشهود نیستند. نظیر آنکه شما زمانی که بخواهید در جنگل شکار کنید شروع به تله گذاری میکنید. بنابراین باید بسیار محتاط بود. به همین دلیل هم میگویم «بیداری اندیشه»، همانی که آقای احمدینژاد رئیس جمهور شما به آن گفت «شفقت» و من به آن «اندیشه» میگویم.
دکتر «زینت شوکت علی» در حاشیه نشست تهران
میدانید چه اتفاقی ممکن است بیفتد؟ بگذارید مثالی بزنم. «جولیان آسانژ» (موسس سایت ویکی لیکس) خیلی جلو رفت، خیلی سریع هم این کار را کرد و البته کار درستی هم انجام میداد. او اطلاعات و حقایق زیادی را افشا کرد که افرادی را ناراحت کرد و قدرتهای جهانی را بسیار معذب کرد. به همین دلیل هم آنها وی را در موضوعی دیگر گرفتار کردند و گفتند او روابط جنسی داشته است. روابطی که آزادی زیادی در غرب برای آن وجود دارد، اما به هر حال آنها این موضوع را مطرح کردند. فکر میکنم که این موضوع اصلی و واقعی نیست. اما آنها موفق شدند صدای وی را محدود کنند.
حالا آقای مرسی (رئیس جمهور مصر) را در نظر بگیرید. مرسی ذکاوتی فراتر از انتظارات از خود نشان داد. او در جنگ اخیر غزه با اسرائیلیها ارتباط برقرار کرد و حالا میبینیم که صلح را برقرار کرده و سازمان ملل هم فلسطین را به رسمیت شناخته. در پشت همه اینها مرسی حضور داشت. اما حالا امروز با وی چه کردند؟ دیدید که آقای مرسی تنها یک اشتباه کرد و تغییری در قانون اساسی ایجاد کرد که هرگز نباید آن را انجام میداد.
فارس) یعنی به عقیده شما تظاهراتهایی که امروز در مصر شکل گرفته به تحریک هژمون و قدرت غرب شکل گرفته؟
قطعا همین طور است. آنها میخواهند وی را شکست دهند چرا که شما دیدید زمانی که یک فرد باهوش در یک کشور مسلمان پا به میدان گذاشت چه اتفاقی افتاد. این یک تهدید است. خب شما چه طور به این تهدید رسیدید؟ این تهدیدی است که آمریکا و اسرائیل با هم ایجاد کردند. چرا که سازمان ملل علیه آنها رای داد. این رای تنها از سوی من به عنوان یک مسلمان یا شما به عنوان یک مسلمان نبود، بلکه بیش از صد عضو سازمان ملل این رای را دادند و این آنها را ناراحت کرد. منظورم این است، در مسیری که منطقه در آن حرکت میکند دامها و چالشهای زیادی وجود دارد. بنابراین زمانی که شما می خواهید در این مسیر کاری انجام دهید باید بسیار بسیار دقت کنید و باید خیلی به آن فکر کرده باشید.
در این صورت هیچ چیز به شما ضربه نمیزند، چرا که جامعه جهانی به شما پاسخ میدهد؛ همانطور که پیش از این هم پاسخ داده است، چرا که وضعیت جهان در حال تغییر است، امیر قطر به غزه سفر میکند و مقامات مصری هم همین طور. بنابر این میبینید که جهان عرب دیگر نمیخواهد بیتفاوت باشد. میدانید مشخص است که یک درک مشترک به وجود آمده که همین هم آنها را کنار هم قرار میدهد. اینکه از حالا به بعد چه باید کرد خود یک چالش است.
فارس) آمریکا و متحدانش در پیروزی انقلابهای منطقه نقشی نداشتند و حتی تا آخرین لحظه از دیکتاتورهای این کشورها حمایت کردند. اما پس از پیروزی انقلاب، آنها تلاش کردند تا مسیر انقلابها را منحرف کرده و از آنها در جهت منافع خود بهرهبرداری کنند. نظر شما در این مورد چیست؟
تحلیل من کاملا متفاوت است. البته من هم مانند شما فکر میکردم، اما این طرز فکر با گذشت زمان تغییر کرد. حقیقت این است که آنها (آمریکا و غرب) تا مراحلی در پشت تحولات قرار داشتند. اما آنها از این نقش چه چیزی به دست میآوردند؟ آنها میخواستند این حرکات را به شکست بکشانند. آنها ابتدا از سودان آغاز کردند و اکنون بهترین بخش سودان که منطقه نفت خیز آن است، در اختیار مسلمانان نیست چرا که در اراضی مورد مناقشه قرار گرفته است. آنها میخواستند در لیبی هم همین کار را تکرار کرده و «بنغازی» را از این کشور جدا کنند. بنابراین فکر میکنم آنها تا مرحلهای از جنبش در جریان آن بودند، آن هم به این دلیل که میخواستند آن را به شکست بکشانند. و همین چالش پیش روی شماست. برای شما اینکه به خاطر داشته باشید چه کسی صدام حسین را روی کار آورد و چه کسی او را از قدرت ساقط کرد. چه کسی قذافی را روی کار آورد و چه کسی او را ساقط کرد. آنها نتوانستند مرسی را کنترل کنند. و این نقطه تفاوت مصر است چرا که اسرائیل در نزدیکی آن قرار دارد و به حمایت مصر نیازمند است.
فارس) حدود یک ماه قبل اسرائیلیها با هدف از بین بردن مقاومت فلسطین به غزه حمله کردند، اما در این کار شکست خوردند. یک هفته پس از آن، مجمع عمومی سازمان ملل هم علیه اسرائیل و به نفع فلسطینیها رأی داد. فکر میکنید اینها نشانهای بر روند هرچه تنهاتر شدن اسرائیل است؟
قطعا اسرائیل در حال هر چه تنهاتر شدن است. فکر میکنم آنچه که باید اکنون در برخورد با اسرائیل انجام دهیم این است که باید به سازمان ملل بازگردیم و به موافقتنامه «بالفور» (معاهدهای که در سال 1917 اعلام شد، از همانجا تشکیل اسرائیل کلید خورد)نگاهی بیندازیم. اینکه این موافقتنامه بر اساس چه مبنایی بوده است. این یک سؤال است که مبنای موافقتنامه بالفور چه بوده است؟ اینکه این اراضی بر چه اساسی بخشیده شده است؟ آیا آمریکا حاضر است یک ایالت خود را به اسرائیل بدهد؟ خوب فلسطینیها چرا باید این کار را بکنند؟ بنابراین باید برای رفع این موضوع تفکرات خود را کنار هم بگذاریم.
فارس)نظر شما در مورد برنامه صلحآمیز هستهای ایران چیست؟
فکر میکنم این بسیار خوب است، حتما باید انجام گیرد و حتما باید انجام میگرفته. همانطور که ژاپن آن را دارد چرا ایران باید از آن محروم باشد؟ من با کسانی که به این برنامه «نه» میگویند، مخالفم.
فارس) بنابراین به نظر شما چرا ایران تحریم شده است؟
سؤال بسیار خوبی پرسیدید. تحریمها به این دلیل وضع شده که ایران در حال تبدیل شدن به یک قدرت جهانی است. ما یک جهان تک قطبی داریم، اما باید یک توازن قوا شکل بگیرد و ایران یکی از کشورهایی است که به دنبال خلق این توازن است. پس طبیعی است که در معرض تهدیداتی قرار بگیرد و این کاری است که آمریکا انجام میدهد. ببینید آمریکا منطقه و گسترهای را در اختیار و تحت نفوذ دارد، اما حالا میبینید کسی بالا میآید و وارد این منطقه میشود. فکر میکنم این موضوع ربطی به اسلامی بودن ایران نداشته باشد، بلکه حقیقت این است که ایران در حال تغییر توازن است و موضوع اصلی این است که شما به ترکیه چین و روسیه پیوستهاید. این مسیری است که شما در حال طی کردن آن هستید.
ارسال کردن دیدگاه جدید