دولـت رو در روي وزارت بهداشـت

 گره کور پرداخت ارز دارويي به شرکت‌ها و واردکنندگان دارو در کشور در حالي کورتر از قبل شده است که وزارت بهداشت در بدنه دولت به طور مستقيم صحبت‌هاي رئيس دولت را تکذيب مي‌کند و رئيس دولت اظهارات مسئولان وزارت بهداشت. سکوت دولت در رابطه با عدم تخصيص ارز دارويي شکست و روز گذشته رئيس جمهور در گفت و گوي زنده خود در صدا‌و‌سيما صراحتا اعلام کرد دولت ارز دارويي به شرکت‌هاي توليد کننده و وارد کننده دارو ارائه کرده است. همزمان رئيس سازمان غذا و دارو مي‌گويد: تاکنون فقط يک سوم ارز دارو تامين شده است و احتمال سخت‌تر شدن شرايط دارويي وجود دارد. گره کور پرداخت ارز دارويي به شرکت‌ها و واردکنندگان دارو در کشور در حالي کور تر از قبل شده است که وزارت بهداشت در بدنه دولت به طور مستقيم صحبت‌هاي رئيس دولت را تکذيب مي‌کند و رئيس‌جمهور با تاييد تخصيص ارز دارويي مي‌گويد: براي دارو تغيير نرخ ارزي نداريم که کسي بخواهد آن را اضافه کند و خود وزارت بهداشت آن را کنترل کند و اجازه ندهد چند نفر چهره بهداشت و درمان را مخدوش کند. اوضاع نا بسامان ارز دارويي در کشور شرايط را به جايي رسانده است که بسياري از بيماران و مبتلايان به بيماري‌هاي خاص با مشکل تامين دارو مواجه شده است و در يکي از موارد منجر به فوت يکي از مبتلايان به بيماري هموفيلي شده است.

از طرف ديگر افزايش اين مشکلات کار را به جايي رسانده است که رئيس کميسيون بهداشت و درمان مجلس شوراي اسلامي مي‌گويد: «آه و نفرين مردم مناطق محروم پشت سر اين دولت خواهد ماند و در اين دنيا عذابش را مي‌کشد.»

همچنين پافشاري وزارت بهداشت و شخص وزير بر موضع خود در رابطه با عدم تخصيص ارز به وارد کنندگان و توليد کنندگان دارو زمزمه‌هاي را نيز مبني بر برکناري مرضيه وحيد دستجردي از سمت خود در دولت ايجاد کرد. اگرچه دولت و وزارت بهداشت هر کدام به سهم خود بر موضع‌شان پافشاري دارند، اما در اين ميان هنوز بسياري از بيماران و مبتلايان به ارز دارويي با هزينه‌هاي گزاف، کمبود دارو در کشور و نگراني براي سلامت خود دست و پنجه نرم مي‌کنند.

ارز داديم، وزارت بهداشت کنترل کند

محمود احمدي‌نژاد ديشب در برنامه گفت و گوي زنده خبري که از شبکه يک سيما پخش شد، در پاسخ به پرسشي درباره مديريت و تخصيص ارز دارو و تجهيزات پزشکي گفت: گفت: زماني که شرايط عادي است کسي اعتراض نمي‌کند اما اگر مشکلي ايجاد شود همه به دنبال سهم بيشتر هستند و براي گرفتن سهم بيشتر بقيه را نقد مي‌کنند.

وي در پاسخ به اين پرسش که اين درست است که به جاي دارو به زين اسب و چوب بستي ارز اختصاص داده شده است افزود: کنترل ارز به معناي کنترل قلم به قلم کالاها نيست چرا که به جز چند قلم کالا که واردات و مصرف آنها ممنوع است و ذات آنها ممنوع است. بقيه کالاها تابع تعرفه و سياست‌هاي عمومي است تعرفه‌ها بالا و پايين مي‌شود و واردات کنترل مي‌شود.

احدي حق ندارد قيمت دارو را بالا ببرد

وي افزود: افراد مي‌خواهند ارز بيشتري بگيرند و خودشان را مقايسه مي‌کنند و شرايط عادي را به الان مي‌چسبانند ما تا اول مرداد کنترلي نداشتيم و تنها کالاها را 10 طبقه کرده بوديم و به همه ارز مرجع مي‌داديم.

احمدي‌نژاد ادامه داد: در دولت در خصوص واردات دارو نيز به طور کامل بحث کرديم سال پيش دارو با دو ارز واردکنندگان و بانک مرکزي وارد مي‌شد و ارز بانک مرکزي در سال جاري بيش‌از سال گذشته است و طي 9 ماه گذشته با ارز سابق برابري مي‌کند. حالا اگر در آنجا صرف نشده است يا به جاي ديگر رفته بايد رسيدگي شود من از همين‌جا به مردم اعلام مي‌کنم احدي به بهانه نبود ارز حق ندارد قيمت دارو را بالا ببرد. رئيس جمهوري ادامه داد:‌ دولت ارز را ارائه کرده است و من آمار شرکت‌ها را دارم که کدام شرکت ارز 1226 توماني گرفته است. قيمت ارز براي دارو و تجهيزات پزشکي هيچ تفاوتي نکرده است.

احمدي‌نژاد گفت: براي دارو تغيير نرخ ارزي نداريم که کسي بخواهد آن را اضافه کند و خود وزارت بهداشت آن را کنترل کند و اجازه ندهد چند نفر چهره بهداشت و درمان را مخدوش کند.

وي افزود: دولت به اين شکل نيست که بتواند دو هزار و 400 قلم کالا را کنترل کند. دولت به تمام شرکت‌هايي که واردکننده دارو و يا سازنده آن با مواد اوليه خارجي بودند ارز ارائه داده است و ترتيب آن را نيز مي‌دانيم. رئيس جمهوري افزود: بايد ببينيم اشکال کار کجاست و اينکه ديگران را متهم کنيم مشکلي حل نمي‌شود البته بايد اين موضوع به طور جدي بررسي شود ما ارز را اختصاص داده‌ايم و سلامت مردم براي ما بسيار مهم است.

احتمال سخت‌تر شدن شرايط دارويي

رييس سازمان غذا و دارو با بيان اين که آخرين ارز دريافتي مورد نياز براي دارو نيمه آذر ماه بوده است، خاطرنشان کرد: از نيمه شهريور امسال تا نيمه آذر فقط يک سوم ارز مورد نياز دارو تامين شده است.

احمد شيباني با بيان اين مطلب در جلسه هم انديشي دست اندرکاران صنايع دارويي کشور با وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، گفت: در سال‌جاري تا حدود اواسط شهريور ماه هيچ ارز دارويي اختصاص داده نشد و از نيمه دوم اين ماه هم حرکتي صورت گرفت و بخشي از ارز مورد نياز دارو تامين شد که باز بخشي از آن به غير از دارو اختصاص داده شد.

وي افزود: با پيگيري‌هاي مجدانه وزير بهداشت تا اواخر آبان امسال 750 ميليون يورو و سپس تا اواسط آذر ماه 977 ميليون يورو ارز دارويي دادند که اين رقم هم به طور کامل هنوز محقق نشده است زيرا بانک‌هاي عامل گشايش اعتبار لازم را در اين خصوص نکرده‌اند.

وي ادامه داد: در کل از ابتداي امسال فقط يک سوم ارز مورد نياز دارو تامين شده است و با ادامه اين روند احتمال سخت‌تر شدن شرايط هم وجود دارد.

اختصاص 5/2 ميليارد دلار براي واردات دارو

سخنگوي مرکز مبادلات ارزي مي‌گويد: در نه ماهه اول امسال بانک مرکزي و بانکها در مجموع 2.5 ميليارد دلار براي واردات دارو اختصاص دادند.

صمد کريمي با اشاره به پرداخت ارز به واردات دارو در ماه‌هاي گذشته گفت: مطابق با بررسي‌هاي آماري و اطلاعات بانک مرکزي در خصوص عملکرد ارزي بخش دارو ميزان ارز پرداختي از سمت بانک مرکزي و بانک‌هاي کشور حکايت از آن دارد که تا پايان آذرماه معادل5/2 ميليارد دلار ارز به دارو پرداخت شده است. سخنگوي مرکز مبادلات ارزي افزود: بانک مرکزي از ابتداي سال جاري فروش عمومي ارز به بانکها را تا 30/5/91 صورت داده و اين امر سبب شده تا بانکهاي کشور 893 ميليون دلار بابت واردات دارو و اقلام دارويي پرداخت کنند.

وي تصريح کرد: بانک مرکزي نيز از ابتداي سال تا پايان آذر بالغ بر6/1 ميليارد دلار جهت واردات دارو و اقلام دارويي در تعاملات سازنده با معاونت داروي وزارت بهداشت به شرکت‌هاي دارويي پرداخت کرده است. به گفته کريمي، بر اين اساس کل ارز پرداختي از سوي بانک مرکزي 6/1 ميليارد دلار و بانک‌هاي کشور 900 ميليون دلار بوده است به نحوي که از ابتداي امسال تا پايان آذرماه 5/2ميليارد دلار ارز به دارو پرداخت شده است.

سيستم بانکي عملکرد مناسبي داشته

وي ادامه داد: همچنين بانک مرکزي پيش بيني کرد تا پايان سال جاري يک ميليارد دلار ديگر نيز به صنعت دارو پرداخت کند، اين در شرايطي است که عملکرد بانک مرکزي درروزهاي 25 آذر تا 30 آذر سال جاري حکايت از آن دارد که اين بانک توانسته حدود يک چهارم از رقم مزبور را به ميزان حدود 250 ميليون دلار جهت تامين ارز صنعت دارو پرداخت کند.

سخنگوي مرکز مبادلات ارزي ادامه داد: بررسي‌هاي فوق حاکي از آن است که خوشبختانه سيستم بانکي و بانک مرکزي توانسته اند عملکرد مناسبي در تامين نياز دارويي کشور داشته باشند. وي ادامه داد: عملکرد نه ماهه امسال در پرداخت ارز به دارو حکايت از آن دارد که امسال حدود 100 ميليون دلار بيش از عملکرد کل سال 90 به ميزان 4/2 ميليارد دلار پرداخت شده است. کريمي خاطر نشان کرد: تامين ارز صورت گرفته براي دارو مطابق با سياست‌هاي ارزي بانک مرکزي به نرخ مرجع بوده و از اين نظر هر گونه افزايش قيمت دارو و اقلام دارويي در کشور هيچ گونه توجيهي ندارد.

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

اطلاعات بیشتر در مورد قالب های ورودی