نخست وزير تركيه «كشور كرد» را به امريكا ميبرد خودزني كردي اردوغان عليه ايران و سوريه
نخستوزير تركيه باز هم راه واشنگتن را در پيش ميگيرد، اين بار براي ضربه زدن به محور مقاومت از جمله سوريه با طرح «كشور كرد». منابع تركيهاي اعلام كردند كه نخستوزير تركيه با طرحي موسوم به «كشور كرد» به امريكا ميرود و حل مشكل كردها و بحران سوريه مهمترين موضوعات مورد بحث وي با مقامهاي كاخ سفيد خواهد بود.
چهارشنبه ۱۳ دی ۱۳۹۱ ساعت ۰۸:۰۰
به گزارش ايسنا طرح اردوغان هرچند در نگاه اول براي هماهنگي كردهاي سوريه با كمك اقليم كردستان براي براندازي بشار اسد و در مرحله بعد درگير كردن كل جبهه مقاومت مطرح ميشود، اما با توجه به ملاحظات آنكارا و درگيريهاي شديد با جداييطلبان پ.ك.ك به نوعي خودزني براي تركيه با هدف تسهيل اولويت شكستن مقاومت در منطقه نيز به شمار ميرود.
به گزارش شبكه خبري عراق القانون، منابع دولتي تركيه اعلام كردند كه رجب طيب اردوغان، نخست وزير تركيه در حال آماده شدن براي سفر به امريكا در آغاز ماه فوريه است و در اين سفر طرح مهمي را به واشنگتن ارائه خواهد كرد.
اين منابع با تأكيد بر اينكه سفر اردوغان به واشنگتن براي تركيه و سياستهاي اين كشور در منطقه بسيار مهم است، خاطرنشان كردند: بحران سوريه در رأس موضوعاتي قرار دارد كه اردوغان و باراك اوباما، رئيسجمهوري امريكا در خصوص آن رايزني خواهند كرد.
بنا به گفته اين منابع، بررسي مسائل منطقهاي ديگر كه به طور مستقيم يا غيرمستقيم با پرونده سوريه در ارتباط هستند، از ديگر موضوعات ديدار اردوغان با مقامهاي واشنگتن است.
علاوه بر اين، منابع مذكور اعلام كردند كه اردوغان طرحي موسوم به «كشور كرد» را با خود به امريكا ميبرد و قصد دارد حمايت واشنگتن از اين طرح را كه به بهانه حل مشكلات كردها در تركيه و خاورميانه از طريق همكاري و هماهنگي با مسعود بارزاني، رئيس منطقه كردستان عراق تهيه شده، جلب كند.
منابع مذكور در ادامه تأكيد كردند: آنكارا قصد دارد با اين طرح كه اساساً از حمايت امريكا و كشورهاي غربي برخوردار است، توجه كردهاي سوريه را به خود جلب كند و اميدوار است به وسيله آن با حزب كارگران كردستان تركيه (پ. ك. ك) و عبدالله اوجالان، رئيس اين حزب نيز براي پايان دادن به اختلافهايشان به توافق برسد.
اخيراً اربيل، مركز منطقه كردستان عراق شاهد كنفرانس احزاب كردهاي سوريه بود كه به دعوت مسعود بارزاني برگزار شد و در آن بارزاني وعده داد اگر كردهاي سوريه با هم متحد شوند از حمايت منطقه كردستان عراق و حتي حمايتهاي بينالمللي برخوردار خواهند شد.
پيش از اين روزنامه امريكايي كريستين ساينس مانيتور در تحليلي طرح اردوغان را در سطح رسانهاي كليد زده و نوشته بود: با وجود اينكه تركيه ملاحظاتي درباره مسئله كردها دارد و نميخواهد احساسات جداييطلبانه كردها را در داخل مرزهايش
آنكارا قصد دارد با اين طرح كه اساساً از حمايت امريكا و كشورهاي غربي برخوردار است، توجه كردهاي سوريه را به خود جلب كند و اميدوار است به وسيله آن با حزب كارگران كردستان تركيه (پ. ك. ك) و عبدالله اوجالان، رئيس اين حزب نيز براي پايان دادن به اختلافهايشان به توافق برسد
تحريك كند، اما به كردهاي عراق به عنوان همپيماني احتمالي براي مخالفت با منافع ايران و عراق و سوريه در منطقه مينگرد.
پتانسيل تهديد داخلي يا اولويت منافع منطقهاي؟
رسانههاي تركيه اخيراً بحثهاي گستردهاي را درباره اين موضوع انجام دادهاند و حتي اطلاعاتي در دست است كه نشان ميدهد توافقي سري ميان اردوغان با بارزاني حاصل شده كه مطابق آن نخست وزير تركيه باعثوباني شكلگيري كشور مستقل كردستان در عراق و سپس در منطقه ميشود. در مقابل اردوغان حمايت كردها را عليه نظام سوريه، دولت نوري مالكي در عراق و عليه ايران، هم پيمان استراتژيك بغداد و دمشق به دست خواهد آورد. از اين رو است كه بسياري از تحليلگران اتهامهايي را كه اخيراً اردوغان و مسئولان ترك عليه ايران و مالكي مطرح كردهاند در راستاي پيشبرد سياستهاي طايفهاي وي در عراق و منطقه دانستهاند. به اعتقاد آنها پس از آنكه دولت رجب طيب اردوغان رويكرد خود در برابر سوريه، عراق و ايران را تغيير داد، اين كشورها رويكردي خصمانه نسبت به دولت اردوغان اتخاذ كردند.
اين اقدام تركيه و طرح جديد اردوغان نوعي خودزني در فضاي تنشهاي آنكارا با كردهاي جداييطلب پ.ك.ك در تركيه و شمال عراق به نظر ميآيد، اما با توجه به اولويتهاي تركيه تشكيل كشور كردي كه همراستا با سياستهاي منطقهاي تركيه به نيابت از غرب باشد ارجحيت بالاتري براي اعمال فشارهاي بيشتر بر جبهه مقاومت و در رأس آن ايران خواهد داشت. از اين منظر بعيد نيست كه با ادامه تنشها بين دولت تركيه و جداييطلبان حزب كارگران كردستان تركيه حاضر باشد به رفراندوم جدايي بخشهاي كردنشين هم در مقابل يكدستتر كردن حوزه نفوذ خود در منطقه و تقويت جريان نوعثمانيگرايي تن دهد.
اين در حالي است كه به نظر ميرسد آنكارا موضوع شهر تركمني كركوك كه كردستان عراق نسبت به آن ادعا دارد و مسعود بارزاني آن را قلب كردستان دانسته بود و هر كس به آن نزديك شود را مورد تهديد قرار داده بود، فراموش كرده است. گويا تركيه به اين باور رسيده كه براي پيشبرد سناريوي فعلي خود بهتر است كه با كردهاي عراق در مرحله فعلي از در دوستي وارد شود و حتي خود را موافق پروژه تشكيل كشور كردستان نشان دهد تا بدين ترتيب بتواند نقشه خود را در داخل سوريه و عليه بشار اسد پيش ببرد؛ نقشهاي كه بيش از هر چيز در فكر به قدرت رساندن اخوانالمسلمين در سوريه است.
مشاور ارشد اردوغان: مذاكرات صلحآميز تركيه و پ.ك.ك در جريان است
به گفته مشاور ارشد رجب طيب اردوغان، نخست وزير تركيه، اين كشور مذاكرات صلحطلبانه خود را با رهبر حزب كارگران كردستان (پ.ك.ك) آغاز كرده است.
يالچين آكدوغان، مشاور ارشد اردوغان روز دوشنبه در مصاحبه با شبكه خبري تركيه گفت كه دولت پس از رسيدن به اين نتيجه كه شكست مبارزان پ.ك.ك بعيد است، تصميم گرفت تا مذاكرات را آغاز كند. وي گفت: «هدف اصلي دولت اين است كه آنان را خلع سلاح كند. نميشود تنها با درگيري مسلحانه به نتيجه رسيد و يك سازمان را از ميان برداشت. »
آك دوغان با اشاره به اينكه دولت درباره دورنماي پيشرفت در مذاكرات موضعي محتاطانه دارد، گفت: «ما بايد ببينيم قنديل (مقر پ.ك.ك در شمال عراق) چه واكنشي نشان ميدهد. . . سازمان (پ.ك.ك) نيز دريافته است كه با درگيري مسلحانه راه به جايي نخواهد برد.»
«حزب كارگران كردستان» (پ.ك.ك) از دهه ۱۹۸۰ ميلادي تاكنون براي كسب خودمختاري منطقه كردنشين تركيه با دولت اين كشور مبارزه ميكند؛ اين درگيريها تا كنون دهها هزار كشته بر جاي گذاشته است.
برای مشاهده کل اخبار کلیک کنید
ارسال کردن دیدگاه جدید