پنج پرسش مهم درباره حمله به ایران

برژینسکی: متحدان امریکا که اقدام نظامی ایالات متحده علیه ایران را در سر دارند، آماده اند که شاهد ریخته شدن خون سربازان امریکایی در نبردی دیگر در خاورمیانه باشند.

 جام سیاسی به نقل از صدای امریکا (VOA)؛

"زبیگنیو برژینسکی" استراتژیست مشهور و مشاور امنیت ملی جیمی کارتر، رئیس جمهور اسبق امریکا، در مقاله ای در روزنامه واشنگتن پست (WashingtonPost) به بررسی ابعاد اقدام نظامی احتمالی امریکا علیه ایران پرداخته است.

ترجمه مقاله یادشده را در ادامه می خوانید:

 ابعاد امنیتی حضور دیپلماتیک امریکا در جهانی که کارشناسان امنیتی آن را بی ثبات می خوانند، طی نشست های آینده کمیته روابط خارجی سنا بررسی خواهد شد.

در این نشست ها که با حضور و پاسخگویی وزرای امور خارجه و دفاع در آینده نزدیک در کنگره برگزار خواهد شد، جوانب حادثه بنغازی که به کشته شدن سفیر و ۳ دیپلمات دیگر امریکایی انجامید، بررسی خواهد شد و انتظار می رود که به دنبال آن، پرسش هایی نیز در خصوص احتمال اقدام نظامی علیه ایران مطرح شود.

به رغم آنکه رئیس جمهور امریکا تاکنون ماهرانه از ورود به بحث احتمال اقدام نظامی علیه ایران و اشاره به تاریخ یا ضرب الأجلی در این خصوص پرهیز کرده است، مذاکرات نافرجام با ایران در مورد برنامه اتمی اش و عدم پایبندی آن کشور به موازین پیمان منع گسترش سلاح های اتمی (ان.پی.تی/NPT) گمانه زنی ها را در خصوص چنین احتمالی تقویت می کند؛ خواه این اقدام نظامی علیه ایران از سوی امریکا باشد، یا اقدام مشترک و هماهنگ امریکا و اسرائیل.

 (زبیگنیو برژینسکی)

از این روی، ۵ پرسش پیرامون چنین اقدامی قابل طرح است:

۱- حمله نظامی امریکا به تأسیسات اتمی ایران چقدر مؤثر خواهد بود، و مردم ایران باید چه بهایی برای آن بپردازند؟

۲- واکنش تلافی جویانه ایران ممکن است چه باشد و عواقب چنین واکنشی برای ثبات منطقه چه خواهد بود؟

۳- چنین اقدامی چه میزان بی ثباتی در اقتصادهای اروپا و آسیا ایجاد می کند؟

۴- آیا حمله امریکا از دید معیارها و موازین بین المللی قابل توجیه است، و آیا روسیه و چین با توجه به برخورداری از حق وتو آن را تأیید خواهند کرد؟

۵- اسر‌ا‌ئیل بیش از ۱۰۰ سلاح هسته ای دارد. آیا این فرضیه منطقی است که ایران ممکن است به اسرائیل حمله نظامی کند، در حالی که دستیابی ایران به سلاح های هسته ای به باور کارشناسان دستکم چند سال دیگر طول خواهد کشید؟

برآوردهای نظامی نشان می دهد که تأثیر حمله نظامی امریکا به ایران کوتاه مدت خواهد بود و ملی گرایی ایرانیان با مخالفت آن ها با حمله امریکا به کشورشان همراه می شود و سبب بیزاری آن ها از امریکا خواهد شد.

از سوی دیگر، برخی تحلیلگران سیاسی معتقدند که ایران ممکن است با فعال کردن شبه نظامیان، شرایط را برای ادامه حضور نیروهای امریکایی در غرب افغانستان دشوارتر کند.

تهران می تواند به خشونت در عراق دامن بزند؛ اقدامی که تمامی منطقه را به آتش خواهد کشید و تنش را به سوریه، اردن و حتی لبنان خواهد کشاند.

درست است که نیروی دریایی امریکا باید تلاش کند که همچنان تنگه هرمز را باز نگاه دارد، اما بهای فزاینده بیمه نفتکش ها بر اقتصاد اروپا و آسیا اثر منفی خواهد داشت و در نهایت، ایالات متحده مقصر شناخته خواهد شد.

عملکرد اخیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد در قبال تقاضای فلسطین برای عضویت در سازمان ملل، مورد اعتراض گسترده کشورهای عضو این سازمان قرار گرفت. در واکنش به اعتراض امریکا و اسرا‌ئیل به تقاضای عضویت فلسطینیان در سازمان ملل، از ۱۸۸ کشور تنها ۷ کشور با اعتراض امریکا و اسرائیل همصدا شدند.

اقدام نظامی احتمالی علیه ایران نیز قاعدتاً به انزوای بیشتر ایالات متحده در جامعه جهانی خواهد انجامید و احتمال آن وجود دارد که دبیرکل سازمان ملل، امریکا را به سبب اعلام جنگ علیه ایران محکوم کند، که برای وجهه جهانی امریکا نامطلوب و مخرب خواهد بود.

نمایندگان کنگره امریکا باید به خاطر داشته باشند که دوستان و متحدان اروپایی و خاورمیانه ای امریکا که اقدام نظامی ایالات متحده علیه ایران را در سر دارند، آماده آنند که شاهد ریخته شدن خون سربازان امریکایی در نبردی دیگر در خاورمیانه باشند.

 منفعت اصلی چنین جنگی را هم روسیه خواهد برد که عنان عرضه نفت به اروپا را در دست خواهد داشت و از سوی دیگر، ممکن است به تهدید جمهوری های آذربایجان و گرجستان هم بپردازد.

در این حال، بررسی ها و نظرسنجی ها نشان می دهد که اغلب شهروندان عادی امریکا، و نیز اکثر اسرائیلیان با درگیر شدن کشورشان در جنگ مخالفند.

عده ای از تحلیلگران سیاسی معتقدند که روش معقول تر و مفیدتر برای مقابله با ایران، ادامه إعمال تحریم های شدید علیه آن کشور و به کارگیری سیاست ها و راهبردهایی است که امریکا و اروپا را طی چند دهه در برابر تهدیدهای پرخطر روسیه استالینی و بعد هم کره شمالیِ مسلح به سلاح هسته ای، محافظت کرد.

از این رو، به نظر می رسد سخن "مئیر داگان" رئیس پیشین موساد‌، از دید عده ای از آگاهان سیاسی درست بوده باشد. او چندی پیش اندیشه حمله نظامی به ایران را «احمقانه» خوانده بود.

بسیاری از ناظران و مفسران سیاسی مسائل امریکا برآنند که راهی بهتر برای مقابله با ایران وجود دارد؛ راهی که ممکن است کمال مطلوب نباشد، اما بهتر از حمله نظامی به ایران است.

 

 

 

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

اطلاعات بیشتر در مورد قالب های ورودی