نخستین پیوند موفقیتآمیز فک تحتانی افراد مرگ مغزی با سلولهای بنیادی در کشور
نخستین پیوند استخوان فک تحتانی افراد مرگ مغزی شده به بیماران، با کمک سلولهای بنیادی مزانشیمی در کشور انجام شد.
دکتر مهدی غلامی، جراح این عمل پیوند موفقیتآمیز در گفتوگو با خبرنگار علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) درباره این دستاورد توضیح داد: این نخستین بار است که در کشور برای بازسازی نقایص بزرگ استخوانی فک تحتانی از پیوند آلوژنیک (غیر خودی) استفاده میشود که عامل موفقیت آن قطعا سلولهای بنیادی بودهاند.
به گفته این جراح فک و صورت، پیش از این برای نقایص فک تحتانی که ممکن است به دلیل تصادف و یا تومور به وجود آمده باشد، از استخوان لگن و یا جمجمه خود فرد استفاده میشد که تبعاتی را به دنبال داشت. با این گونه پیوند استخوان زیادی برای انجام عمل پیوند در اختیار جراح قرار نمیگرفت و یا بیمار پس از عمل جراحی برای راه رفتن دچار مشکل میشد.
غلامی با اشاره به اینکه برای انجام این پیوند، از استخوان فک افراد مرگ مغزی شده در بانک فرآوردههای پیوندی کشور استفاده شده است، خاطرنشان کرد: سلولهای بنیادی استفاده شده در این جراحی را پژوهشگاه رویان ازمغز استخوان بیمار تولید کرده که به داخل استخوان پیوندی تزریق شده و برای چهار بیمار پیوند شده است.
وی افزود: از چهار بیمار جراحی شده تنها پیوند یک بیمار ناموفق بوده که دلیل آن نیز عمل جراحی است و ارتباطی به استخوان ارائه شده از بانک فرآوردههای پیوندی و یا سلولهای بنیادی پژوهشگاه رویان ندارد.
به گفته وی درسه بیمار دیگر این عمل کاملا موفقیتآمیز بوده و بررسیها زنده بودن استخوان پیوندی و شروع بازسازی فک را تایید کردهاند. هر چند که این جراحیها سال گذشته انجام شده و نیاز به دو سال فالوآپ بیماران دارد.
این جراح فک و صورت در پایان اظهار کرد: پس از پایان فالوآپ بیماران در فاز دوم طرح به دنبال اثبات نقش اساسی سلولهای بنیادی درموفقیت این جراحیها هستیم.
انتهای پیام
ارسال کردن دیدگاه جدید