پهباد آمریکا به دنبال القاعده یا جاسوسی در منطقه؟

خبر فرونشاندن هواپیمایی بی سرنشین جاسوسسی آمریکا که از سوی نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت شکست دگیری را برای آمریکایی ها رقم زد. دولتمردان آمریکا که امروز به دلیل تحولات جدید در منطقه آرامش ندارند با شنیدن این خبر شوک جدیدی را احساس کردند که آثار آن همیشه در خاطره سیاستمدارن آمریکاباقی خواهد ماند. واضح است که انجام این عملیات تنها ناکام گذاشتن یک عملیات جاسوسی نبوده بلکه حکایت از توانمندی ایران در مقابله با تهدیدات خارجی است که همیشه آمریکا در مقابل ایران از این گزینه استفاده می نماید. انکار این خبر در ابتدا از سوی کاخ سفید به معنای انکار قدرت ایران بود و آمریکایی ها می خواستند که از کنار این قضیه به سرعت عبور نمایند. اما سوژه شدن این گزارش در رسانه های جهانی و متعاقب آن پخش گذارش های کامل این عملیات از سوی صداو سیما دولتمردان آمریکای را مجبور نمود که به حقیقت بودن این رویداد اعتراف نمایند.
این اتفاق از دو جهت برای ایران مهم و برای ایالات متحده بسیار ناگوار است. نخست؛ این عملیات قدرت نیروهای هوایی ایران را به جهان به نمایش گذاشت. نمایش قدرت در صحنه روابط بین الملل که بر اساس داروینسم سیاسی( ماهی بزرگ حق دارد ماهی کوچک را بخورد چون می تواند) شکل گرفته است خود قدرت یک کشور را افزایش میدهد.آنچه در فرو نشاندن پهباد جاسوسی آمریکا صورت گرفت مانوری بزرگ بود از نمایش قدرت ایران در حوزه های استراتژیک هوا- فضا که مردم جهان آن را مشاهده کردند.جای تردیدی نیست که پیامد های این حادثه نقش ایران را در صحنه روابط ین الملل افزایش میدهد. نکته دوم اینکه این هوا پیما ها براساس جدیدترین تکنولوژی های مدرن ساخته شده اند که هم می توانند تحت هر گونه شرایط آب و هوایی تصاویر مورد نظر را جمع آوری نمایند و هم ازسوی رادارهای استخبارا تی کشور هدف پنان بمانند.آمریکا برای هیچ کشوری اجازه نمیدهند به چنین تکنولوژی دست یابد تا با حصار تکنولوژیک انحصار قدرت خود در جهان را حفظ نمایند. فرونشاندن هواپیمای جاسوی ایالات متحده با کمترین آسیب وارده برآن، می تواند تکنولوژی ساخت چنین هواپیما ها را نیز در اختیار جمهوری اسلامی قرار دهد امری که بیش ازهمه برای آمریکا دردناک است. اظهارات مقامات کاخ سفید علی الخصوص رئیس جمهور آمریکاکه پس از رسانه ای شدن این خبر صورت گرفت، ماندگی آمریکا در مقابله با ایران را به خوبی نشان میداد؛ اوباما در اظهارات خود ضمن پذیرش این رویدارد، از جمهوری اسلامی ایران خواست که هواپیما را به آنان بر گرداند. اصل اولی که امروز در رفتار بین المللی به آن عمل می شود این است: تاجای که میتوانی با مخالفان با زور صحبت کنی از در مسالمت آمیز وارد نشو و این رویکرد در تمام برخورد های ایالات متحده با ایران در گذشته بارها مورد استفاده قرار گرفته است. در خواست دیروز عالی ترین مقامآمریکایی نشانه واضح از عجز و ناتوانی این کشور در مقابل ایران است. پیش از همه تحلیل گران روابط بین الملل پیام دیروز سخنرانی اوبا را در خواهند یافت که ایالات متحده در مقابل قدرت روز افزون ایران مجبور است کنار بیاید و وجود یک دولت قدرتمند مخالف غرب را بپذیرد.
زاویه پنهان این رویداد که از دید رسانه ها پنهان ماند این موضوع است که هدف از ساختن چنین هواپیماها و استقرار آن در افغانستان چه بوده است. همه رسانه ها به این مقدار اکتفا کردند که ماموریت هوا پیما های بی سر نشین آمریکایی رد یابی سران القاعده و زیر نظر قراردن فعالیت این گروه است. به نظر می رسد که این جواب برای توجیه نمودن سرمایه های هنگفتی که در ساخت هوا پیما های بی سر نشین به کار رفته است قانع کننده باشد. القاعده آن غول بی شاخ و دمی نیست که آمریکا در مبارزه با آن، مدرنترین هوا پیما های نظامی را بسازد. تکنولوژی بکار رفته در این هواپیما نیز نشان میدهد که مبارزه با القاعده هدف ساخت این پهباد ها را نمی تواند توجیه کند. کدام گروه تروریستی مجهز به سیستم رد یابی هواپیما ها بر فراز آسمان هستند که در مقابله با آن از تکنولوژی ضد ردیابی استفاده نمود. ردیابی سران القاعده بهانه ای بود از سوی آمریکا برای توجیه کردن ماموریت های اطلاعاتی آمریکا که توسط هوا پیما های بی سر نشین صورت می گیرد. ماموریت های اطلاعاتی این هوا پیما ها در راستای همان هدف اصلی اشغال افغانستان( تسلط بر منطقه) است که ایالات متحده به بهانه مبارزه با تروریسم وارد این کشور شد. مقصد ماموریت های پهباد های جاسوسی آمریکا در قندهار جمع آوری اطلاعات از کشور های چون ایران، چین، هند، پاکستان و آسیاسی میانه است که برای رد یابی نشدن عملیات از قطعات ضد ردیابی نیز استفاده شده است. آمریکا با گذاشتن نام جانور قندهار بر این پهباد ها و عنوان نمودن ردیابی القاعده در صدد است میزان حساسیت کشورها نسبت به فعالیت های اطلاعاتی خود را کاهش دهد و با اغفال دولت های منطقه فعالیت های جاسوسی خود را ادامه دهد. فرونشاندن هواپیمایی جاسوسی آمریکا در ایران خود نشانه ای از این است که ماموریت های جاسوسی جانور قندهار فراتر از مرز های افغانستان را هدف قرار داده است. این رویداد می تواند هشداری برای دولت مردان منطقه باشد که بادقت ونظارت از نفوذ ردیاب های جاسوسی آمریکا در کشورهای خود جلو گیری نمایند و هم چنین لازم است رسانه ها در ایران نیز اظهارات دولتمردان آمریکایی را در مورد هدف از ساخت هواپیما هایی بی سر نشین تکرار ننمایند تا ماهیت فعالیت ها اطلاعاتی ایالات متحده در منطقه بر همگان آشکار شود.
 

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

اطلاعات بیشتر در مورد قالب های ورودی