دست هاي پر جمهوري اسلامي ايران
دست هاي پر جمهوري اسلامي ايران
علي اكبر سيلاني ( كارشناس ارشد علوم سياسي )
در طول تاریخ نظام های گوناگونی پا به عرصه اجتماع گذاشته اند و هر یک سعی کرده اند به طریقی برای تداوم نظام حکومتی خویش، راهکارها و نظریاتی را ارائه دهند تا هم بتوانند مدیریت مطلوبی برای جامعه خود داشته باشند و هم تداوم راه خود را تضمین کنند. مهمترین و رایج ترین این نظریات که در این رابطة وجود دارد
و از نظر بعضی ار اندیشمندان، حرف نهایی و کلام آخر تلقی شده است، لیبرال دمکراسی است که امروزه ملاک برتری و کارامدی نظام های موجود تلقی می شود تا جایی که بهانه لشکر کشی به کشورهای دیگر قرار گرفته است.
هرچند بسیاری از کشور ها توانسته اند با تکیه بر همین نوع اندیشه، یک نظمی به جامعه خود بدهند ، اما نباید از این نکته غافل شد که در راستای مبانی فکری همین نظریه بود که ،اخلاق ، معنویت و دین به گوشه عزلت رانده شده و ارزش های الهی و اخلاق از جامعه بشري رخت بر بست.
در کنار این تفکرات و در سایه انقلاب اسلامی و بر پایی نظام جمهوری اسلامی ایران، در مقابل چشمان بهت زده متفکران و اندیشمندان سیاسی، حضرت امام (رة) حرف نوئی را مطرح و نظامی را برای جوامع بشری ترسیم کرد که نه تنها اخلاق، معنویت و ارزش های الهی، نقش بنيادي در آن ايفا مي كنند،
بلکه اشکال اساسی مشروعیت یک نظام سیاسی، در چارچوب اين نظريه حل شده است، اين نظام كه از آن به عنوان نظام جمهوری اسلامی ياد مي شود، از دو جزء برخوردار است: جمهورى است، يعنى مردمى است؛ چنان که رهبر معظم انقلاب فرمودند:
« مردم در تشكيل اين نظام، در بر روى كار آوردن مسئولان اين نظام نقش دارند، پس مردم احساس مسئوليت ميكنند؛ مردم بركنار نيستند. مردمى است، يعنى مسئولان نظام از مردم و نزديك به مردم باشند، خوى اشرافيگرى، خوى جدائى از مردم، خوى بىاعتنائى و تحقير مردم در آنها نباشد اسلامى است، يعنى بر پايهى ارزشهاى الهى و شريعت الهى است.
حكومت هاى دموكراسى سكولار، بيگانهى از دين، جداى از دين، و در مواردى ضد دين، مي روند كنار.اسلامى است، يعنى مردم در كار دنيايشان هم كه كار مي كنند، تلاش مي كنند، در واقع دارند كارِ خدائى ميكنند. آن كسانى كه براى جامعه كار مي كنند، آن كسانى كه براى استحكام نظام كار مي كنند، آن كسانى كه براى پيشبرد كلمهى اين نظام و اين كشور و اعلاى كلمهى اين نظام كار مي كنند، براى خدا دارند كار ميكنند.
خدائى است. اين خيلى ارزش دارد، اين يك نسخهى جديد است؛ اين نسخهى جديدى است كه دنيا اين را بعد از زمان پيامبران و بعد از صدر اسلام تا امروز، ديگر نديده. اين، چيز كمى نيست. اين، دشمن دارد. ديكتاتورهاى عالم هم دشمن اين نظامند؛ سلطهگران و متجاوزان به حقوق ملت ها هم دشمن اين نظامند؛ بايد منتظر دشمنى بود.»
بنابراین به فرموده مقام معظم رهبری « ما امروز دستمان پر است، ما فکر درست داریم،ما صاحب اندیشه سیاسی نو هستیم که متکی به فلسفهى درست، متكى به زمينههاى فكرى و اعتقادىِ مستحكم و از لحاظ عملى قابل اجرا و پيشرونده است. حرف تازه ما حضور توأمان مردم و ارزش های الهی در جامعه و ارزش های معنوی و الهی همراه با اراده مردم و نه تحمیل بر مردم است.
نظام جمهوری اسلامی ایران با کمال افتخار می تواند سرش را بالا بگیرد و ما این افتخار را مدیون عقلانیت حضرت امام هستیم چرا که مظهر عقلانیت امام راحل، در گزينش مردمسالارى براى نظام سياسى كشور بود؛ يعنى تكيه به آراء مردم. انتخاب مردمسالارى، يكى از مظاهر روشن عقلانيت امام در مكتب حياتبخش و نجاتبخش او بود.
در موازای عقلانیت، در مكتب سياسى امام، مردمسالارى از متن دين برخاسته است؛ از « امرهم شورى بينهم » برخاسته است؛ از « هو الّذى ايّدك بنصره و بالمؤمنين » برخاسته است. رأى مردم به معناى واقعى كلمه تأثير مىگذارد و تعيين كننده است.
اين، كرامت و ارزشمندى رأى مردم است .امام با اتكاء به قدرت رأى مردم معتقد بود كه با ارادهى پولادين مردم مىشود در مقابل همهى قدرت هاى متجاوز جهانى ايستاد؛ و ايستاد. یکی از اسبابی که موجب این ممتازی و نشانه حرف تازه و نو ما شده است رابطه صمیمی بین مردم و مسؤلین است.
محبتی که مردم ایران به مسؤلین به خصوص رهبر معظم انقلاب دارند چنان که خود معظم له در یکی از دیدارهایی که با مرد دارند چنین اشاره می کنند :
اين را شما بدانيد كه جلسهاى مثل جلسهى امروز ما كه دو طرف نسبت به يكديگر محبت مي ورزند و دلهايشان از محبت يكديگر لبالب و سرشار هست، لااقل در هيچ يك از كشورهائى كه ما در نزديكى خودمان مي شناسيم، نظير و شبيه اين وجود ندارد.
البته راه هاى دور را خبر نداريم و گمان هم نميكنم. قشرهاى مختلف مردم نسبت به مسئولين كشور، نسبت به مديران طراز اول كشور احساس نزديكى و خويشاوندى مي كنند. مسئولين كشور نسبت به قشرهاى مردم عشق ميورزند. اين يك محبت صادقانه است. چنين چيزى در جاى ديگر وجود ندارد .»
نشانه مردم سالاری اسلامی، انتخابات است که در نظام جمهوری اسلامی ایران تقریباً در هر سال یک بار، این پرچم افتخار بر دوش مردم ایران به جهانیان نشان داده می شود.
« حرف نو ما سبب احساس خطربسیاری از سياستمداران استکبار جهانی و اندیشمندان آنان شده تا جایی که به صراحت اعلام می کنند که با ید از روزی ترسید که قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به عنوان الگویی به دیگر کشور ها سرایت کند زیرا اين قانون اساسى، يك حكومت مردمى و پيشرفتهى امروزى و در عين حال دينى را در چشم مسلمانان جهان ممكن مي سازد.
اين قانون اساسى نشان مي دهد كه ميتوان يك حكومتى داشت كه هم متجدد باشد، امروزى باشد، پيشرفته باشد و هم كاملاً دينى باشد.»
نکته قابل توجه دیگر این است که ما امروز به فرموده مقام معظم رهبری در پیچ تاریخی قرار داریم و شاهد تحولات عظیمی در سرتاسر دنیا هستیم .
به اعتراف بسیاری از متفکران غربی تحولاتی که در منطقه خاورمیانه در حال شکل گیری است در راستای الگو برداری از نظام جمهوری سلامی ایران است و از آنجایی که استکبار جهانی از طریق شبکه وسیع رسانه ای خود در پی فعالیت های فراگیر علیه نظام جمهوری اسلامی و خدشه دار کردن چهره این نظام پر برکت است، بنابراین سزاوار است همه کسانی که دلسوز این نظام هستند به هوش باشند و ناخواسته در دام دشمن نیافتند .
این بین دستگاه دیپلماسی و کسانی که به عنوان سفراء کشور عزیزمان ایران در خارج از کشور انجام وظیفه می کنند در این برهه از زمان وظایف خطیری بر عهده دارند که باید در رساندن حرف نو نظام جمهوری اسلامی به معنای واقعی کلمه کوشا باشند.
اهمیت این مسئله ایجاب کرد تا رهبر معظم انقلاب چندی پیش بار دیگر این ماموریت مهم و ارزشمند را به سربازان نظام در خارج از کشور گوشزد کنند؛ آنجا که معظم له در جمع سفراء فرمودند:
« در این اوضاع پیچیده و حساس، دستگاه سیاست خارجی کشور، در عرصه گسترده و مؤثر دیپلماسی جهانی، باید حرف نویِ جمهوری اسلامی را برای ملتها و برای جهان تبیین کند.
دستگاه دیپلماسی باید با حکمت و منطق، مواضع طرفهای دیگر را به تدریج به مواضع خود نزدیک کند و با تکیه بر «حکمت، عزت و مصلحت» و حفظ «عزت ملی و عزت هویتی»، به وظایف سنگین خود عمل نماید که در این مسیر هیچگونه تسلیم و کوتاهی نه در مرحله باورها و نه در مرحله عمل، نباید وجود داشته باشد.»
ارسال کردن دیدگاه جدید