اسماعیل هنیه، جمعه در تهران
شرق: سفر مهم است؛ نه براي انجام تفرج و عوض كردن خلق و خو و حال و هوا. هست نه اينكه نباشد؛ اما هميشه براي اين منظور مهم نيست؛ سفر كاركردهاي متعدد دارد. از آن جمله پايان دادن به شايعات است؛ شايعاتي كه حول محور يك روابط است؛ از روابط دوستانه و فاميلي گرفته تا روابط دو كشور يا يك كشور و يك سازمان سياسي و نظامي؛ از جنس روابط جمهوري اسلامي ايران و حماس. سفر همچنين ميتواند از يك سو نشاندهنده تداوم رابطه باشد؛ رابطهاي كه برخي معتقدند شكرآب شده و همچون سابق نيست و از سوي ديگر ميتواند منجر به ارايه درخواست تداوم رابطه باشد.
شايد همين موضوعات نيز اسماعيل هنيه رهبر حماس را راهي ايران كرد؛ سفري كه انجام آن طي روزهاي اخير همچون اين رابطه دوجانبه به اما و اگر افتاده بود. با اين حال رهبر حماس با غلبه بر ترديدها و تشكيكها تصميم خود را گرفت و آخرين مقصد خود را براي سفر دورهاي به كشورهاي منطقه پس از تركيه، قطر و اردن، ايران انتخاب كرد. هنيه جمعه به تهران ميآيد تا نشان دهد هنوز زود است بگوييم رابطه اين سازمان با جمهوري اسلامي به دوران افول خود نزديك شده است،
هرچند از جانب جمهوري اسلامي به ادعاي برخي رسانههاي غربي نگاه ديگري حاكم است؛ هرچند تشكر مشاور اسماعيل هنيه از حمايتها و پشتيبانيهاي ايران در ديدار با غضنفر ركنآبادي، سفير ايران در لبنان حكايت ديگري از حمايتهاي ايران از حماس داشت. ابهامآفريني حول محور روابط ايران و حماس و انتشار اخبار قطع رابطه مالي جمهوري اسلامي پس از آن شدت گرفت كه خبرگزاريهاي غربي مدعي شدند با ادامه تنش و ناآراميها در سوريه، حماس در اعتراض تصميم گرفته است كه دفتر سياسي خود مستقر در دمشق را تعطيل و نيروهاي كادر اين دفتر را از اين كشور خارج كند و خالد مشعل، مغز متفكر سياستهاي حماس به دنبال آن است دفتري ديگر در يكي از كشورهايي چون تركيه، مصر يا اردن تاسيس كند هرچند منابع فلسطيني اعلام كردند اين خروج تنها به اعضاي رده دوم و سوم حماس محدود خواهد شد و رهبران ارشد گروه مانند خالد مشعل در دمشق خواهند ماند.
ديپلماسي ايرانی به نقل از رويترز مدعي شده است كه جمهوري اسلامي از حماس ميخواهد كه در دمشق باقي بماند و اتحاد خود را با بشار اسد حفظ كند. شكلگيري دور تازهاي از رايزنيهاي حماس براي بهبود رابطه با كشورهاي منطقه هم خود مزيد علت شد تا شايعه تنش در مناسبات جمهوري اسلامي ايران و حماس قوت بگيرد. چندي پيش اردن و حماس پس از مدتها تيرگي روابط با ميانجيگري قطر، اختلافات خود را كنار گذاشتند و روابط خود را از سر گرفتند و خالد مشعل رييس دفتر سياسي حماس براي نخستين بار پس از سالها، توانست براي ديدار با مادرش به اردن سفر كند. پس از آن نيز ايرنا به نقل از خبرگزاري فرانسه گزارش داد فوزي برهوم، سخنگوي حماس از رايزنيهاي مشعل در جريان اين سفر براي راهاندازي دفتري در اردن خبر داد.
پس از آن نيز القدس العربي، در گزارشي مدعي شد عربستان همزمان با بهبود نسبي روابط حماس و اردن، درخواست كرد تا اردن از اين فرصت براي قطع روابط حماس با تهران استفاده كند. همچنين در ادامه رايزنيهاي حماس براي ايجاد پايگاهي جديد در منطقه و تامين مالي براي كسري بودجه در جريان سفر هنيه به تركيه، برخي منابع ديپلماتيك اعلام كردهاند آنكارا به حماس قول داده تا 300ميليون دلار در سال به اين گروه كمك كند.تلاش تركيه براي نفوذ در حماس، در حالي انجام ميشود كه ايران و تركيه در ماههاي اخير بر سر شماري از موضوعات منطقهاي از جمله سوريه و عراق دچار اختلافنظر شدهاند. بر اين اساس سفر اخير اسماعيل هنيه، رييس حماس به ايران از آن جنبه ميتواند حايز اهميت باشد كه اين عملا خط بطلاني خواهد بود بر چند هفته حاشيهسازي حول محور روابط جمهوري اسلامي با حماس.
ارسال کردن دیدگاه جدید