خط و نشانی که روسیه برای سپر موشکی ناتو کشید

شفاف: موضوع سپر موشکی آمریکا در چند سال گذشته به یکی از موضوعات بحث بر انگیز میان دو کشور تبدیل شده و تنش در روابط واشنگتن-مسکو را به همراه داشته است. روسیه در کنفرانس دو روزه سپر موشکی اروپا در مسکو ضمن مخالفت با استقرار سپر موشکی ناتو در اروپا از توانایی کشورش برای خنثی کردن و رهگیری موشک هایی خبر داد که اتحادیه اروپا را مورد هدف قرار داده اند.

آمریکا در ژانویه 2007 به لهستان و جمهوری چک پیشنهاد داد تا یک سامانه دفاع ضد موشکی شامل 10موشک رهگیر در لهستان و یک سیستم راداری در خاک جمهوری چک مستقر کند که این مسئله با مخالفت روسیه روبرو شد. این پیشنهاد همزمان با حاکمیت نومحافظه کاران به رهبری جرج بوش در آمریکا و ولادیمیر پوتین محافظه کار در روسیه بود.

به تدریج مسئله استقرار این سامانه در جمهوری چک و لهستان با موانعی روبرو شد و آمریکا رومانی را جایگزین این دو کشور کرد و اخیرا قراردادی نیز با این کشور امضا کرد. آمریکا هدف از استقرار این سامانه را به زعم خود، مقابله با تهدید کشورهایی همچون ایران اعلام کرده، اما روسیه ضمن رد توجیهات آمریکا در این باره، بر این نکته تاکید دارد که تهران فاقد چنان توان موشکی است که بتواند منافع واشنگتن را هدف قرار دهد.

ایگوریورویچ، رئیس شورای اجتماعی وزارت دفاع روسیه و سردبیر مجله دفاع ملی در گفتگو با مجله دفاع ملی گفت: در کنفرانس سپردفاع موشکی که سوم می 2012 در مسکو برگزار شد، ژنرال "نیکولای ماکاروف" رییس ستاد ارتش روسیه اعلام کرد که روسیه  اقداماتی را در زمینه این واکنش از سال 2017 آغاز خواهد نمود واین به دلیل تحقق سومین مرحله ساخت سپر دفاع موشکی اروپا ازسال 2017 می باشد.

وی افزود: در تسلیحات سپردفاع موشکی اروپا، ضد موشکهای جدید СМ-3 که آخرین تغییرات بر روی آن انجام شده است، قرارخواهد گرفت واینکه با ویژگی های تکنیکی و تاکتیکی خود ، قادر به رهگیری موشکهای بالستیک روسیه خواهد بود و متعاقبا در زمانی که آمریکا و ناتو ، تلاش برای کاستن قابلیت های هسته ای ما کنند، ما چشمهای خود را در چنین وضعیتی نخواهیم بست و جواب  متقابل خواهیم داد.چه تدابیر پاسخ گویانه ای؟ به عنوان اولین اقدام، استقرار مجموعه موشکهای تاکتیکی عملیاتی اسکندر در منطقه کالینینگراد را می توان ذکر کرد که لهستان را مورد هدف قرار می دهد و این در مکانی است که آمریکا قصد استقرار سکوی پرتاب موشکی و همچنین رادار سپر دفاع موشکی را دارد.

ایگوریورویچ افزود: مشابه سیستم اسکندر در جنوب روسیه و در منطقه کراسنادار برای  اینکه بتواند رادار سپر دفاع موشکی در ترکیه را مورد هدف قرار بدهد، استقرار پیدا خواهد کرد. علاوه بر این با در نظر گرفتن اینکه موشک اسکندر برای اینکه روسیه از امکان انهدام واحد های سپر های موشکی اروپا که در عمق اروپا واقع هستند، برخوردار باشد، از برد پرواز 500 کیلومتر برخوردار می باشد و همچنین از بمب افکن های توپولوف 22 روسی که از موشکهائی که قادرند مراکز فرماندهی اطلاعاتی را در مراکز سیستم های پدافندی موشکی اروپا در عمق قاره اروپا منهم کنند، استفاده خواهد شد.

رئیس شورای اجتماعی وزارت دفاع روسیه تصریح کرد: همچنین ما می توانیم از قرارداد استارت 2 (تسلیحات تهاجمی استراتژیک) خارج گردیم و در این صورت روسیه برای سرویسهای جاسوسی آمریکا در مورد نقطه جاری استقرار موشکهای توپول ام  و ار اس 24 یارس ، وضعیت نامعینی را ایجاد خواهد نمود. ما می توانیم ظاهر خود را استتار کنیم . ما با ماهواره های اطلاعاتی جاسوسی آمریکا، مقابله می کنیم و بدین ترتیب مکان نامعینی را برای مجموعه راکتهای خود درست خواهیم کرد و این  اقدام برای اطمینان از آسیب پذیری آنها می باشد. 

وی ادامه داد: روسیه تجهیزات جدید نظامی برای کلاهک های هسته ای درست خواهد کرد و این مجموعه اهداف سنگین خواهد بود. مجموعه جدید ایجاد پارازیت و تصمیمات دیگرفنی ، به موشکهای روسی اجازه غلبه بر هر چیز و همچنین غلبه بر سیستم بالقوه سپر دفاع موشکی آمریکا  را خواهد داد و اقدامات دیگری نیز در این راستا برنامه ریزی شده است.

ژنرال ماکاروف درکنفرانس سپردفاع موشکی که درسوم می2012 درمسکو برگزار شد، اظهار داشت که امکان ضربات پیش گیرانه از طرف روسیه بسیار مهم است و این برای دوره ای است که خطر حمله به روسیه وجود داشته باشد. ما برای اینکه سیستم های اروپائی را از کار بیندازیم‌، از تدابیر بازدارنده استفاده خواهیم کرد و به آنها ضربه وارد خواهیم کرد، بدین ترتیب با این روش می توانیم بدون مانع‌، مسیر پرتاب موشکهای بالستیکی  روسیه را به خاک دشمن فرضی که دقیقا آمریکا خواهد بود ، تامین کنیم.

بدین لحاظ مساله استقرار سپر موشکی آمریکا و ناتو در اروپا اکنون از مسائل اصلی مورد اختلاف بین روسیه و غرب محسوب می شود و اقداماتی که در این زمینه از سوی آمریکا یا ناتو انجام می شود ،همواره اعتراضات روسها را برانگیخته است، از جمله مساله استقرار سامانه راداری آمریکا(ناتو) در ترکیه و نیز توافقنامه استقرار سپر موشکی بین آمریکا و رومانی، در کنار امضای توافقنامه های استقرار سامانه های دفاع موشکی در لهستان و در سواحل اسپانیا باعث اعتراض شدید روسیه شده است.

این مسائل از دیدگاه روسیه بار دیگر ضرورت دادن تضمین های حقوقی و دارای ضمانت اجرایی از سوی آمریکا مبنی بر هدف قرار نگرفتن نیروهای استراتژیک روسیه از سوی سامانه های دفاع موشکی را ضروری کرده است. با این همه دولت آمریکا تاکنون حاضر نشده تا چنین ضمانتی را به صورت کتبی که از لحاظ حقوقی ضمانت اجرایی داشته باشد به طرف روسی بدهد.

 در برهه کنونی مسلما تلاش آمریکا و ناتو برای استقرار هر چه سریع تر سامانه های دفاع موشکی در نقاط مختلف اروپا که از دیدگاه روسیه صرفا در راستای کاهش توانمندی نیروی موشکی استراتژیک این کشور انجام می شود، از مهم ترین و نزدیک ترین تهدیدها بشمار رفته و لذا روسیه نیز هم در واکنش به این اقدام و نیز تقویت نیروهای استراتژیک خود اقدام به تشکیل نیروی هوافضا کرده است.ضمن این که برپایی یک سامانه راداری هشدار دهنده در کالینینگراد در کنار استقرار موشک های هسته ای تهاجمی اسکندر از دیگر اقدامات روسیه در این زمینه محسوب می شود.

همچنین روسیه به صورت جدی تهدید کرده است که در صورت پافشاری آمریکا در زمینه برپایی سامانه های دفاع موشکی در اروپا، روسیه از پیمان کاهش تسلیحات استراتژیک هسته ایی موسوم به "استارت-2" خارج خواهد شد. روسیه در کنار اقدامات نظامی، از راه کارهای سیاسی و دیپلماتیک نیز استفاده کرده است و به همین جهت برای اعمال فشار به ناتو به ویژه آمریکا اعلام کرده که رئیس جمهور روسیه در نشست سران ناتو در شیکاگو در می 2012 در چارچوب شورای ناتو-روسیه شرکت نخواهد کرد.

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

اطلاعات بیشتر در مورد قالب های ورودی