مذاکرات بغداد؛ آوردگاه حسن نیت یا بهانهجویی مجدد 1+5
سرویس سیاسی جهان ـ مذکرات بین ایران و گروه 1+5 در قالب نشست استانبول فروردین ماه گذشته به میزبانی ترکیه انجام شد و دور دوم این مذاکرات 23 می یعنی 3 خرداد ماه در بغداد آغاز خواهد شد.
مذاکرات ایران و 1+5 در نشست استانبول با حضور هیئتهای شرکتکننده از ایران، آمریکا، روسیه، فرانسه، چین، آلمان، انگلیس و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ۲ نوبت صبح و عصر دنبال شد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در پایان مذاکرات استانبول اعلام کرد که طرفین توافق کردند با دستور کار "گفتوگو برای تدوین یک مدالیته جامع" در بغداد مذاکره کنند.
سعید جلیلی در برآورد خود از نشست استانبول یادآور شده بود: "آنچه در گفتوگوهاي استانبول مشاهده شد، علاقه طرف مقابل بر گفتوگو و همکاري بود و اين موضوع مثبت تلقي ميشود."
وی یکی از مباحث مهم مذاکرات را شکلگیری زمینهها برای همکاری دانسته و گفته بود: مباحث هستهای یک فرصت در موضوع خلع سلاح و جلوگیری از اشاعه سلاحهای هستهای است.
همچنین مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا نیز مذاکرات استانبول را "مفيد و سازنده" ارزيابي و تاکيد کرد: ايران درباره مذاکرات جدي بود و در مجموع اين گفتوگوها سازنده و مفيد بودند و اکنون مبنايي براي مذاکرات بعدي بر اساس معاهده ان پي تي وجود دارد.
در مجموع 2 طرف، نتایج نشست استانبول را "مثبت و عملی" ارزیابی کردند.
اما از سوی دیگر موضع آمریکا در واکنش به این مذاکرات نیز جالب بود؛ معاون مشاور امنيت ملي آمريکا اعلام کرد که "کاخ سفيد آن را گام اول مثبتي تلقي ميکند."
اکنون در آستانه برگزاری مذاکرات بغداد(سوم خرداد) گمازنهزنیهای مختلفی در خصوص نتایج آن وجود دارد و سناریوهای مختلفی مطرح است که کارشناسان سیاسی سناریو "برد - برد" را مناسب ترین و نتیجه بخش ترین گزینه عنوان کرده اند.
در همین حال، موضع ایالات متحده در جریان نشست روز گذسته سران گروه 8 (G8) درباره نشست بغداد نیز قابل تامل است.
رئیسجمهور آمریکا در جمع رهبران سران گروه 8 کشور صنعتی جهان گفت که "ایران حق داشتن برنامه صلحآمیز هستهای را دارد و به نشست آتی گروه 1+5 با ایران در بغداد امیدوار است."
البته باراک اوباما مدعی شده تمام رهبران جهان موافق هستند که ایران حق داشتن برنامه هستهای صلحآمیز را دارد، اگر به تعهدات بینالمللی عمل کند.
در این میان نباید از سفر غیرمنتظره مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي و لغو یکجانبه ادامه مذاکرات 2 روزه وین که قرار بود فردا برگزار شود، غافل شد.
در نشست دو روزه وين که 25 و 26 اردیبهشت برگزار شد، نمايندگاني از كشورمان با نمايندگاني از آژانس به مذاکره نشستند و ادامه مذاكرات به اول خرداد(فردا) موکول شده بود.
در این نشست مقرر شده بود که آژانس "اسناد ادعايي خود درباره احتمال فعاليت هستهاي غيرصلح آميز در مراكز نظامي مورد ادعا" را به تيم هستهاي جمهوري اسلامي ايران ارائه کند اما هماکنون و تنها یک روز قبل از اول خرداد و ادامه مذاکرات وین، آمانو نشست فردا را به طور يكجانبه لغو كرده و اعلام کرده كه عازم ایران خواهد شد.
در این میان جای این سؤال وجو دارد که اگر آژانس اسنادی مبنی بر فعالیت هستهای غیر صلحآمیز ایران در اختیار دارد چرا به صورت یکجانبه نشست فردا که قرار بود در این نشست "اسناد ادعایی" ارائه شود را لغو کرده است؟!
بر اساس تحلیل کارشناسان، لغو یکجانبه نشست فردا و سفر غیرمنتظره آمانو به تهران آن هم در آستانه برگزاری نشست ایران با 1+5 در بغداد حکایت از طراحی غربیها برای جلوگیری از "افشای بياساس بودن سند مورد اشاره آژانس درباره پارچين" بوده تا گروه 1+5 در مذاکرات بغداد بتواند این سند بیاساس را اهرمی برای فشار به ایران در جریان مذاکرات بغداد قرار دهند.
با این اوصاف باید منتظر ماند و دید که آیا گروه 1+5 در مذاکرات بغداد با حسن نیت در مقابل جمهوری اسلامی ایران ظاهر میشوند و یا در این مذاکرات قصد طرح ادعاهای بیاساس گذشته مانند کشف یک سند ادعایی دیگر ـ نقاشی فتوشاپی از یک اتاقک انفجاری در پارچین! ـ را دارند تا از این طریق اصل مسیر مذاکرات را به انحراف بکشانند.
البته با توجه به ادعاهای مختلفی که در روزهای اخیرعلیه فعالیت های صلح آمیز هسته ای جمهوری اسلامی ایران و احتمال تشدید تحریم های ضدایرانی از طریق محافل غربی مطرح شده، تردیدهای مختلفی درباره نیت 1+5 ایجاد شده است؛ به طوری که سه روز پیش سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی به غربیها هشدار داد که در اظهاراتشان دقت کرده و دچار اشتباه محاسباتی نشوند.
او با اشاره به اظهارات مطرح شده مبنی بر اینکه زمان برای گفتوگو در حال پایان است، اظهار داشت: آنچه رو به پایان است زمان برای فشار به ملت ایران است. چرا که بدون شک مسیر فشار به ملت ایران، موجب مقاومت و پیشرفت بیشتر ما خواهد شد.
ارسال کردن دیدگاه جدید