ارائه بسته عملیاتی ایران، 1+5 را به اختلاف کشاند/ موفقیت مذاکرات منوط به پاسخ 1+5 به ایران
دور اول مذاکرات ایران و 1+5 در بغداد به پایان رسید تا ایران با ارائه بستهای شامل پنج محور اصلی درباره برخی موضوعات هستهای و غیر هستهای، دریافت پاسخ عملی این بسته را در انتهای روز دوم مذاکرات خواستار شده و انتخاب را برای ادامه مذاکرات در روز آینده به انتخاب طرف مقابل بگذارد.
به گزارش رجانیوز از محل مذاکرات ایران و 1+5 در بغداد، در حالی که قرار بود مذاکرات امروز بغداد در دو دور برگزار شود، ارائه بسته پیشنهادی ایران که شامل پیشنهاداتی عملیاتی و قابل بررسی بود موجب شد تا 1+5 برای بررسی این بسته به یک دور مذاکره اکتفا کرده و بررسی بسته پیشنهادی ایران را در دستور کار جلسه درونی خود قرار دهد.
این در حالی است که از واکنشهای غیر رسمی نمایندگان امریکا و روسیه در قبال بسته پیشنهادی ایران اینگونه بر میآید که نگرانی طرف غربی پیرامون یارگیری ایران از میان اعضای 1+5 تا حدودی بجا بوده است چنانکه این موضوع از اختلاف نظر جدی دو قطب اصلی 1+5 در قبال بسته پیشنهادی ایران و امتیازاتی که غرب قرار است در مقابل ارائه کند حکایت دارد.
این در حالی است که سخنگوی اشتون نیز از طرح پیشنهاد توقف غنی سازی 20 درصد در مذاکره امروز خبر داده است. هر چند مایکل من از عبارت "بسته پیشنهادی" برای این پیشنهاد اشتون استفاده کرده است ولی منابع نزدیک به هیات ایرانی از بیان شفاهی پیشنهاد بدون ارائه بستهای مکتوب از سوی اشتون خبر دادهاند.
در مقابل بسته پیشنهادی ایران که شامل موارد هستهای و برخی موارد غیر هستهای است، به دلیل عملیاتی و گام به گام بودن و همچنین هم افقی استراتژیک با منافع برخی طرفهای حاضر در گروه 1+5 میتواند مبنای اختلاف جدی اعضای این گروه و یا مبنای توافقی عملیاتی برای خروج 1+5 از بن بست تقابل با ایران هستهای باشد. بر همین اساس در اولین واکنشها به بسته پیشنهادی ایران، نماینده امریکا با لغو تحریمها علیه ایران مخالفت کرده است.
بحث بر سر محل مذاکرات احتمالی آینده ایران و 1+5 به دلیل نارضایتی طرف غربی از برگزاری این مذاکرات در بغداد و به رخ کشیدن برتری ژئوپلتیک ایران در منطقه نیز از محورهای گفتگوها با ایران بوده است.
به نظر میرسد توافق داخلی بر سر نحوه پاسخ به بسته پیشنهادی ایران که توسط باقری به اشمیت تحویل داده شده است، مبنای ادامه امیدبخش مذاکرات پنجشنبه و یا پایان فرمالیته و بدون نتیجه ان باشد. امری که تصمیم گیری در قبال آن از سوی ایران بر عهده 1+5 قرار داده شده است.
استقبال رسانههای غربی از مذاکرات امروز نیز حاکی از استعداد بالای غرب برای دادن امتیازات کلیدی به طرف ایرانی است. خبرگزاری 'رویترز' از پیشنهاد جدید ایران و بحث بر سر " جزئیات در این دور از مذاکرات سخن گفته است" 'آسوشیتدپرس' مذاکرات بغداد را آزمونی برای بیان میزان تمایل آمریکا در توقف غنیسازی با غلظت بالا از سوی ایران به جای درخواست توقف کامل غنیسازی دانسته است.
خبرگزاری فرانسه نیز از علائم مثبتی که دو طرف از خود نشان دادهاند سخن گفته و به نقل از یک دیپلمات غربی نزدیک به مذاکرات، فضای حاکم بر دور اول را فضایی 'بده بستانی و تجارتگونه' خوانده است. شبکه 'بیبیسی' نیز که گویا به شدت نگران بحران در بازار انرژی است، اعلام کرده است نتایج مثبت مذاکرات هستهای گروه 1+5 و ایران در بغداد، امیدها برای پایان بحران اقتصادی جهان و گرانی قیمت نفت را افزایش میدهد و شبکه خبری'سیانان' از نمایان شدن نشانههای خوب برای به نتیجه رسیدن این مذاکرات خبر داده است.
به هر حال به نظر میرسد نتایج مذاکرات درونی امشب میان 1+5 و انتخاب شیوهای منطقی برای پاسخ به بسته پیشنهادی ایران و یا تاثیر پذیری از طرف سوم غیر حاضر در مذاکرات، می تواند نتایج مذاکرات پنجشنبه را رقم بزند.
ارسال کردن دیدگاه جدید