نكاتي چند پيرامون مذاكرات بغداد

روز سوم خرداد فرارسید تا یک بار دیگر مذاکرات ایران با 5+1 به تیتر اول رسانه های جهان تبدیل شود ونماینده متعهد ومتدین ایران یک بار دیگر بانمایندگان دیگر کشورها به رایزنی پیرامون مسائل هسته ا ی بپردازد نکات فراوانی پیرامون این دور مذاکرات به چشم می خورد که نگارنده به چند نکته آن اشاره می کند:

1. یکی از نکات در خور توجه در این دور مذاکرات که چشم رسانه ها را گرفته بود نوع پوشش خانم کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بود که باروند گفتگوی گام به گام وپیشرفت در مذاکرات در پوشش وی نیز این پیشرفت مشهود است به گونه ای که در این دور از مذاکرات پیراهن بلندی که ایشان به تن کرده بود بسیار شبیه مانتوهای زنان ایرانی بود.

2. نکته دیگر دراین دور از مذاکرات ابتکار قابل تحسین هیئت ایرانی واستفاده از فرصت حضور نمایندگان رسانه های جهان در نشست خبری دکتر جلیلی بود که در پشت تریبون این نشست عکس شهدای هسته ای نصب شده بود و عبارت « انرژی هسته‌ای برای همه سلاح هسته‌ای برای هیچ‌کس » نوشته شده بود تا صدای مظلومیت دانشمندان هسته ای و موضع رسمی و شفاف ملت ایران پیرامون ساخت سلاح هسته ای به گوش جهانیان برسد.

3. اختلاف نظر در بین اعضای 5+1 نکته حائز اهمیت دیگر است که با انتخاب فرانسوا اولاند به عنوان رئیس جمهور فرانسه وبرکناری نماینده تندرو فرانسه در این دور کاملا تشدید شده بود به گونه ای که پس از ارائه بسته پیشنهادی ایران اعضای 5+1 نتوانستند پاسخ جامعی بدان ارائه دهند.

4. گرچه یکی از پیشرفت های انکار ناپذیر دولت وملت ایران در مذاکرات هسته ای به رسمیت شناخته شدن حق ایران در استفاده ازانرژی صلح آمیز هسته ای است اما سوال اصلی این است که آیا غربی ها با طرح مذاکرات گام به گام بدنبال فرصت سازی برای کشورهای مختلفی که شرکت های آنها درطرح تحریم ها برعلیه ایران متضرر شده اند می باشد ؟

در توضیح این سوال می توان می گفت غربی ها پس از اعلام اعمال تحریم های نفتی، قیمت بالا وسرکش نفت را تجربه کردند به گونه ای که یکی از خبرنگاران رسانه های غربی در هنگام تهیه خبر جلوی یکی از جایگاه های سوخت باکمال تعجب افزایش ده سنتی بنزین ظرف دو دقیقه رابه مشتریان خود نشان داد که حکایت از این داشت این تحریم ها طوفانی از تورم را خصوصا در کشورهای انگلیس، فرانسه، یونان و ایتالیا به ارمغان آورده است

با این اخبار می توان به این نتیجه رسید که غرب با طرح مذاکرات گام به گام بدنبال افسار زدن برقیمت ها وتعدیل بازار خود است تا در فرصت چند ماهه مذاکرات زمینه سازی خوبی برای اعمال تحریم ها بدون التهاب بازار داشته باشد تایید هائی می توان بر این مطلب می توان یافت:

الف. در طی چند دور مذاکرات هیچ گونه امتیاز مهمی به ایران داده نشده است.

ب. اشتون دو هفته مانده به مذاکرات بغداد رایزنی های محرمانه ای را با سفر به فلسطین اشغالی ودیدار با مقامات رژیم صهیونیستی داشته که قول های مساعدی به آنان داده است، که این سفر در این برهه از زمان وابراز خوشنودی مقامات رژیم صهیونیستی از این رایزنی ها کاملا مشکوک به نظر می رسد.

ج. یکی دیگر از این تاییدها شایعه مذاکره جداگانه نماینده آمریکا با ایران است که گرچه با واکنش فوری وتکذیب هیئت ایرانی همراه شد ولی در نوع خود می تواند خوراک رسانه ای خوبی برای غول های رسانه ای جهان باشد تا با عادی نشان دادن روابط خود با ایران از اثرات احتمالی تحریم های نفتی ایران بکاهند.

د. تنها توافق اعلام شده از سوی طرفین ادامه مذاکرات در 18 و 19 ژوئن در یعنی کمتراز یک ماه دیگر در مسکو می باشد واین خود موید بر این مدعاست که آنها باگرفتن در غلطان زمان برای مهار اثرات تحریمی نفت ایران در ازاء وعده آب نبات می باشند وعده های جزئی مثل فروش قطعات یدکی هواپیماکه می تواند بهانه ی خوبی برای فرصت سازی باشد 

اینجاست که بر تیز بینی های مقام معظم رهبری باید آفرین گفت که با هشدار به وزارت نفت نسبت به بومی سازی در صنعت بالادستی وپایین دستی صنعت نفت ومنع جدی وزارت نفت از خام فروشی نفت ودر نهایت با نام گذاری امسال به سال تولید ملی حمایت از کار وسرمایه ایرانی اهداف غربی ها را در فرصت سازی تبدیل به فرصت سوزی کرد ونشان داد که ایران اسلامی با وجود علمداری با بصیرتی مثل ایشان هرگز در دام غربی ها نخواهد افتاد.

مهدی راسخی از دانش پژوهان گروه علوم سیاسی

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

اطلاعات بیشتر در مورد قالب های ورودی