نقش دلارهای سعودی در صعود "احمد شفیق" به دور دوم

به گزارش خبرگزاری فارس، انتخابات ریاست جمهوری در مصر پنجشنبه چهارم خرداد ماه با فراز و نشیب‌های خود به پایان رسید. میزان مشارکت مردم در انتخابات کمتر از آنی بود که پیش بینی می‌‌شد؛ کمتر از نیمی از واجدان شرایط ( 46.42 درصد) در انتخابات شرکت کردند و با اینکه این انتخابات رویدادی تاریخی برای مصر بود، بسیاری انگیزه کافی برای شرکت در انتخابات نداشتند.

محمد مرسی نامزد مورد حمایت اخوان المسلمون، احمد شفیق آخرین نخست وزیر رژیم مبارک، عمرو موسی دبیر کل سابق اتحادیه عرب، حمدین صباحی نامزد ملی گرای مخالف رژیم مبارک و عبدالمنعم ابوالفتوح نامزد اسلام خواه میانه رو، 5 نامزدی بودند که رقابت‌های جدی خود را برای کسب کرسی ریاست جمهوری مصر دنبال می‌کردند، اما در این بین احمد شفیق و محمد مرسی به مرحله دوم انتخابات راه یافتند.

 

"محمد مرسی" با کسب پنج میلیون 765 هزار رای اول و "احمد شفیق" با کسب پنج میلیون و 505 هزار رای، دوم انتخابات ریاست جمهوری مصر شدند و به دور دوم انتخابات راه یافتند. حمدین

 

حمدین صباحی با 4 میلیون و820 هزار و273 رای و عبد المنعم ابو الفتوح با کسب 4 میلیون و56 هزار و239 رای و عمرو موسى با 2 میلیون و 558 هزار رای به ترتیب در جایگاه سوم تا پنجم قرار گرفتند.

 

احمد شفیق؛ آخرین نخست وزیر مبارک و آخرین امید غرب برای مصادره انقلاب

احمد شفیق، سپهبد نیروی هوایی و همچون حسنی مبارک، سابقه خلبانی در جنگ و فرماندهی نیروی هوایی را دارد. پس از به راه افتادن جنبش، حسنی مبارک او را روی کار آورد تا اوضاع را آرام کند و به ماندنش در قدرت یاری برساند اما این دولت مستعجل هم مانند خود حسنی مبارک آماج شعارهای مردم شد و سرنوشتش به حسنی مبارک گره خورد.

اینکه چطور شفیق به دور دوم صعود کرد برای کارشناسان جای سوال است چراکه به طور طبیعی مردمی که دست به انقلاب زدند تا رژیمی را سرنگون کنند نباید به بقایای آن رژیم اقبال نشان دهند.

همین موضوع چالش‌هایی را در زمان انتخابات به همراه داشت. کلید این سوال را می‌توان در اظهارات جوانان انقلاب مصر یافت.

یکی از اعضای ائتلاف جوانان انقلاب مصر گفت: ائتلاف جوانان انقلاب 5 میلیون رأی احمد شفیق را قبول ندارد و یکی از دلایلش این است که حاتم بجاتو دبیر کل کمیته انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد که نیروهای وزارت کشور و ارتش بر خلاف قانون به احمد شفیق رأی دادند.

"مصطفی الغنیمی"، از اعضای دفتر ارشاد جماعت اخوان المسلمون در مصاحبه با روزنامه المصری الیوم تاکید کرد که نتایج انتخابات اخیر صرف اموال هنگفتی در جریان این انتخابات با هدف پیروزی احمد شفیق را به اثبات رساند و جای هیچ شک و تردیدی نسبت به این موضوع باقی نگذاشت.

وی افزود: نمی‌توان حتی میزان اموال هزینه شده در حمایت از احمد شفیق را حدس زد، اما اطمینان داریم که ده‌ها میلیارد دلار برای حمایت از وی و تلاش برای پیروزی شفیق وارد مصر شده است.

محمد مرسی؛ گمنامی که با تلاش تشکیلاتی اخوان وارد میدان شد

رقیبش، محمد مرسی در زمان حسنی مبارک، نماینده و سخنگوی فراکسیون اخوان المسلمون در مجلس بود و پس از انقلاب هم رئیس حزب تازه تأسیس آزادی و توسعه (شاخه سیاسی اخوان المسلمون) شد، با این حال شهرت چندانی بین توده های مردم نداشت. محمد مرسی گزینه ذخیره جماعت اخوان المسلمون بود که پس از رد صلاحیت "خیرت شاطر" جایگزین وی شد.

با این وجود وی به مدد فعالیت‌های تشکیلاتی جریان اخوان که عمری بیش از 80 سال دارد توانست آرای خوبی را کسب کند.

 

 

تقلب یا تاثیر بر افکار عمومی برای انتخاب نامزد دلخواه

محمد صادق الحسینی کارشناس مسائل خاورمیانه در خصوص احتمال وجود تقلب و یا تلاش برای تاثیر بر نتایج انتخابات، از دخالت‌های کشورهای خارجی و عربی در انتخابات مصر سخن گفت و تصریح کرد که به گفته "حسنین هیکل" نویسنده و روزنامه نگار مصری، میلیاردها دلار برای مصادره انقلاب‌ها و روی کار آوردن گزینه دلخواه قدرت‌های خارجی در مصر هزینه شد و به نظر می‌رسد که قرار گرفتن احمد شفیق در مرتبه دوم ناشی از دخالت‌های خارجی و ترساندن ملت مصر از سوی بیگانگان است.

وی با اشاره به تهدید ملت مصر از سوی آمریکا، کشورهای اروپایی و کشورهای مرتجع عربی نسبت به تحریم و محاصره کشورشان در صورت رای دادن به اسلام گرایان یادآور شد که ملت مصر نگران اقتصاد و امنیت خویش است و با توجه به تهدیدهای پی‌درپی بیگانگان برخی از ملت مصر یا بخشی از ملت مصر احمد شفیق را که مورد تایید کشورهای بیگانه است را برگزیدند.

مقامات برگزاری کننده اما اعلام کرده‌اند که تمام تلاش خود را برای برگزاری انتخابات سالم به کار بسته‌‌اند.

علی حسن دبیر ارشد قضات ناظر در کمیته عالی انتخابات ریاست جمهوری مصر در این راستا قضات را به استان‌های مختلف مصر اعزام کرد تا از حوزه‌های انتخاباتی بازدید کرده و همه برگه‌های مربوط به انتخابات از جمله برگه رای گیری و جوهر فسفری رنگی را که اثر رنگ آن تا بعد از48 ساعت پاک نمی‌شود، را مورد بررسی قرار دادند. در این بین نقش کشورهای همسایه مصر و برخی قدرت‌های غربی را نمی‌توان نادیده گرفت.

 

 

 

 

جمهوری اسلامی ایران نیز که این تحولات را بیداری اسلامی می‌نامد، بیکار ننشسته و با ایجاد دبیرخانه دایمی بیداری اسلامی در تهران به ریاست علی اکبر ولایتی تلاش دارد تا با رصد دائمی تحولات منطقه مانع آنچه انحراف و مصادره به مطلوب انقلاب‌ها از سوی کشورهای بین‌المللی و برخی کشورهای مرتجع منطقه می‌خواند، شود. که در این میان مصر به عنوان کشوری محوری مورد توجه بیشتری قرار گرفته است.

سفر گروه‌های مختلف سیاسی، دینی و فرهنگی مصری به ایران و دیدار با مقامات کشورمان به منظور انتقال تجربیات انقلاب اسلامی به این کشور تازه انقلابی و همچنین از سرگیری روابط بین دو کشور که از زمان پیروزی انقلاب اسلامی به سردی گراییده و حتی در مقاطعی قطع شد، از جمله اهداف این سفرها بوده است.

سفر هیئت نمایندگان مصری و همچنین 50 نفر از نخبگان دانشگاهی مصر طی یک هفته به ایران و گفت‌وگو درباره گسترش روابط و انتقال تجربیات دولتمردان کشورمان در زمینه مبارزه به چالش‌های پس از انقلاب از این دست فعالیت‌ها به شمار می‌رود.

احتمال چانه زنی اخوان و شورای نظامی بر سر قدرت در مصر

در نخستین انتخابات پارلمانی پس از سقوط حسنی مبارک، شاخه سیاسی اخوان‌المسلمون نزدیک به یک سوم آرا و نیمی از کرسی‌های پارلمان را به دست آورد. بسیاری از مصری‌ها می‌پندارند، و حتی می‌ترسند، که اخوان‌المسلمون و شورای نظامی در پشت صحنه با هم بر سر تقسیم قدرت، به هنگام انتقال صوری آن به غیرنظامیان در پایان ژوئن، مشغول چانه زدن هستند.

رئوس چنان معامله‌ای می‌تواند شامل مصونیت نظامیان از تعقیب قضایی، معافیت بودجه نظامی از حسابرسی و در مقابل تسهیل ورود اخوان‌المسلمون به دولت از سوی نظامیان باشد. در مقابل نیز شورای نظامی با انتشار بیانیه‌ای این را "دروغ‌ها و اتهامات خباثت‌آمیز" نامید.

"شورای عالی نیروهای مسلح مصر" در دوره کنونی نقش رئیس‌جمهور را بر عهده دارد. این شورا متشکل از 20 افسر عالی‌رتبه ارتش مصر است و منتقدان به اعمال سرکوب و سانسور متهمش می‌کنند.

به گفته برخی از انقلابیون میدان تحریر، نظامیان مصر بسیاری از صنایع و فعالیت‌های اقتصادی را کنترل می‌کنند و سالانه نیز کمکی 1.3 میلیارد دلاری از ایالات‌ متحده می‌گیرند، کمکی که افکار عمومی مصر از محل خرج آن اطلاعی ندارند و همین موضوع شائبه دخالت کشورهای بین‌المللی در روند انتخابات مصر را ایجاد می‌کند.

شعارهای انقلابیون مصری که هنوز محقق نشده است

دور دوم انتخابات ریاست جمهوری مصر 16 و 17 ژوئن برابر با 27 و 28 خرداد بین محمد مرسی و احمد شفیق برگزار خواهد شد. اما با تمام این تفاصیل رئیس جمهور آینده مصر، مرسی یا شفیق باشد با مشکلات زیادی روبرو خواهد بود. انقلاب مصر با شعار "نان و آزادی و عدالت" به پیروزی رسید و خواهان مبارزه با فقر و فساد و بیکاری بود؛ شعارهایی که هنوز به نتیجه نرسیده‌اند و مشکلاتی که هنوز برطرف نشده‌اند.

در ماه‌های اخیر پس از انقلاب وضعیت اقتصادی وخیم‌تر نیز شده است و رئیس‌جمهور باید با بحران عمیق اقتصادی مواجه شود.

زمانی که مصری‌ها در سال گذشته به انقلاب مردمی پیوستند، تغییرات اقتصادی یکی از خواسته‌های آنها بود.

آمار بالای بیکاری، گرانی، دستمزدهای پایین، فقر و فساد گسترده از جمله مشکلات عمده جامعه مصر بود. جامعه‌ای که برای رهایی از وابستگی به غرب، وضعیت اقتصادی وخیم و سالها رنج سرخوردگی، انقلابی بزرگ کرد و شهدای زیادی داد، اما هنوز چشم انداز آینده را مبهم و همراه با بیم و امید نظاره می‌کند.

عربستان سعودی با صرف هزینه‌های میلیاردی تلاش کرد تا مانع قدرت گیری اسلامگرایان شود که آخرین نمونه این دخالت‌ها نامه سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان به سفارت این کشور در مصر است که طی آن از سفیر خواسته شده که "به هر شکل ممکن" مانع روی کار آمدن اسلامگرایان در مصر شوند.

سعود الفیصل در این دستور العمل آورده است که بنا بر تاکید ویژه خادم حرمین شریفین، از شما می‌خواهیم که همه تلاش خود را به کار گیرید تا مانع پیروزی کاندیداهای اسلامگرا بخصوص محمد مرسی شوید. چراکه اخوان المسلمون خطر حقیقی برای ماست و مایل نیستیم که آنها به قدرت برسند زیرا در این صورت ما جایگاه خود را در رهبری جهان عربی و اسلامی از دست خواهیم داد. لذا برای تحقق این امر بر ضرورت استفاده از تمامی سازوکارهای موجود تاکید می کنیم.

در همین راستا خواستار ارسال تمامی گزارش‌های مربوط به انتخابات مصر به دفتر ویژه پیگیری در وزارت خارجه با رعایت تمامی ضوابط امنیتی هستیم.

البته به طور طبیعی رژیم سعودی بلافاصله به این موضوع واکنش نشان داده و آن را تکذیب کرد، اما دخالت‌های این کشور در امور قاهره بر هیچ کارشناسی پنهان نیست.

 

 

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

اطلاعات بیشتر در مورد قالب های ورودی