تحلیل‌گر سیاسی: مساله فلسطین یکی از امور داخلی مصر محسوب می‌شود

يک تحليل‌گر به پرس تي‌وي مي‌گويد مصر به مساله فلسطين به عنوان يک مساله داخلي مي‌نگرد چرا که فلسطين بخشي از دفاع راهبردي مصر به شمار مي‌رود.

پرس تي‌وي به منظور بررسي اوضاع سياسي مصر و ارتباط آن با مردم اين کشور و فلسطين با علي الکباني، تحليل‌گر مسائل سياسي مصاحبه اي انجام داده است که متن آن را در ادامه مي‌خوانيد.

پرس تي‌وي: به نظر شما در انتخابات مصر سياست خارجي چقدر براي مردم اين کشور اهميت دارد؟

الکباني: در واقع يکي از اهداف اصلي انقلاب مصر، خلاصي از رژيم سابق حسني مبارک بود آن هم به علت احساس حقارتي که وي براي مصر به ارمغان آورده بود.

مصري‌ها در تمام طول تاريخ اين کشور همواره از همسايگان عرب خود حمايت کردند و از سال ۱۹۴۸ نيز از برادران فلسطيني‌شان حمايت مي‌کنند تا حقوق مشروع‌شان را از رژيم استعمارگر صهيونيستي بگيرند.

مردم مصر در راه حمايت از برادران فلسطيني‌شان از جان و مال خود گذشتند بنابراين وقتي ديدند حسني مبارک چگونه به يک گنجينه راهبردي براي رژيم صهيونيستي بدل شده است واقعا احساس حقارت کردند؛ بسياري از وزراي اين رژيم و چهره هاي شاخص تل آويو از جمله وزير پيشين امور نظامي اين رژيم گفته بودند ما با از دست دادن حسني مبارک يک گنجينه راهبردي را از دست داديم.

و فقط مبارک نبود که يک گنجينه راهبردي براي آن‌ها به شمار مي‌رفت ، تمامي رژيم وي و اعضاي اين رژيم اين چنين بودند. بنابراين بخشي از انقلاب مصر اين بود که به اين کشور اجازه داد دوباره مستقل شود و حق حاکميت خود را مجددا به دست بياورد و به کشوري که مشتري رژيم صهيونيستي و غرب است بدل نشود.

پرس تي‌وي: موضوعي در سياست‌هاي انگليس وجود دارد که مي‌گويد سياست‌هاي خارجي تنها به شکست در انتخابات منجر مي‌شود چرا که مردم مي‌گويند ما نمي‌خواهيم در اين زمينه چيزي بدانيم، آن‌ها به چيزي چسبيده اند که براي انگليس اهميت دارد.

آيا چنين مساله اي در سياست‌هاي مصر هم صدق مي‌کند يا اين‌که مساله فلسطين و بي‌عدالتي که در اين زمينه شاهد آن هستيم بر ذهنيت راي‌دهندگان مصري تاثير خواهد گذاشت؟

الکباني: با اين قضيه موافقم که موضوعات داخلي در هر انتخابات و انقلابي اولويت دارد اما مساله فلسطين يکي از مسائل داخلي ما به شمار مي‌رود چرا که فلسطين بخشي از دفاع راهبردي مصر است، بنابراين ما اسرائيل را به عنوان تهديدي براي امنيت ملي مصر و مصري‌ها مي‌دانيم.

بنابراين ما در حال کمک به فلسطيني‌ها هستيم چرا که آن‌ها برادران ما هستند اما در عين حال در واقع در حال کمک کردن به خودمان هم هستيم چرا که وقتي دشمن در مرزهاي ما قرار دارد و به عنوان مثال وقتي پس از معاهده کمپ ديويد که سينا و حق حاکميت‌مان را در آن از دست داديم بتوانيم صحراي سينا را بازپس بگيريم اين همان چيزي است که مردم مصر براي آن انقلاب کردند يعني اعاده حق حاکميت و بزرگي و مقام‌شان.

پرس تي‌وي: درباره انتخابات مصر و فشار اسرائيل بر اين انتخابات چه نظري داريد؟

الکباني: به عنوان مثال در مورد احمد شفيق (از بقاياي رژيم سابق مصر) و دکتر مرسي (نامزد اخوان المسلمين) رژيم اسرائيل و تمامي وزراي کابينه اين رژيم مي‌گويند اگر شفيق به عرصه قدرت برگردد اوضاع به نقطه اول برمي‌گردد و ما به روابط و مناسبات عادي خود بازمي‌گرديم.

به همين دليل است که احساس مي‌کنم دکتر مرسي در دور دوم اکثريت آراء را به دست مي‌آورد و وي رئيس جمهور آتي مصر خواهد بود چرا که نمي‌توانم تصور کنم مصري‌ها به يکي از بقاياي رژيم سابق اين کشور راي دهند.

مردم شگفت زده شدند که شفيق توانست به دور دوم انتخابات راه پيدا کند اما وي تنها راي وابستگان به رژيم سابق مبارک را از آن خود کرد.

پرس تي‌وي: به نظر شما آيا موضع قوي مصر عليه اسرائيل در انتخابات، با توجه به مسئله فلسطين که قلب جهان اسلام است، باعث بازگردانده شده غرور ملي به اين کشور نمي‌شود؟

الکباني: قطعا؛ اگر رژيم‌هاي عرب به مردم خود گوش مي‌کردند، فلسطين مدت‌ها پيش آزاد شده بود. اما رژيم‌هايي را ما شاهد هستيم که از سوي غرب گماشته شده‌اند و اين رژيم‌ها در حال خدمت رساني به منافع غرب هستند و کشورهاي عرب را به رژيم‌هاي وابسته به امريکا تبديل کرده‌اند.

بنابراين روزي که مردم عرب حاکميت خود را دوباره پس بگيرند و از طريق نمايندگان دموکراتيک بر خود حکمراني کنند، به نظر من هجمه تبليغاتي اسرائيل شکست خواهد خورد.

پرس تي‌وي: کمک نظامي ۳ ميليارد دلاري نظامي امريکا چطور؟ اگر اخوان المسلمين در این انتخابات پیروز شود و اين کمک متوقف شود، بسياري از مردم مصر ناراحت خواهند شد. نظر شما در اين باره چيست؟

الکباني: اين‌ها کمک‌هاي نظامي به مصر هستند و اين کمک‌ها با اين شرط به مصر داده مي‌شوند که عليه اسرائيل استفاده نشوند. بنابراين ما آن را عليه برادران خود در ليبي يا سودان استفاده کنيم؟ اگر شرط اين باشد که کمک‌هاي نظامي عليه اسرائيل استفاده نشود، ما به اين کمک‌ها احتياجي نداريم.

بنابراين، مصر، اقتصاد آن و مردم اين کشور چيزي را از دست نخواهند داد. اين موضوع ممکن است باعث ناراحتي شوراي نظامي شود چرا که آن‌ها تمام اين تجهيزات نظامي را دريافت مي‌کنند اما به نظر من اگر قرار است اين تجهيزات عليه اسرائيل دشمن استفاده نشوند، بي فايده هستند. و مصر جز رژيم اسرائيل دشمن دیگری در منطقه ندارد.

بنابراين، اين کمک‌ها بي فايده هستند و اين مسأله روي اقتصاد اين کشور تاثير نخواهد گذاشت.

پرس تي‌وي: آيا اين در راستاي منافع امريکا نيز هست که يک دولت نظامي در مصر بر پا باشد تا روابط نزديک با اسرائيل را حفظ کند؟

الکباني: دقيقا اين يک رشوه است که به دولت مصر داده مي‌شود تا پيمان ذلت بار کمپ ديويد را حفظ کند تا بدين ترتيب از استفاده ارتش مصر عليه اسرائيل اجتناب شود و مصر را به عنوان يک کشور وابسته به امريکايي‌ها حفظ کند.

پرس تي‌وي: و نهايتا شاهد انفجار خط لوله‌ها بوديم و فکر مي‌کنم انتقال نفت و گاز به اسرائيل متوقف شده است. آيا اين انفجارها عمليات سياه توسط اسرائيل يا ناشي از احساسات واقعي مردم مصر بودند؟

الکباني: اين احساسات واقعي مردم مصر بود تا هرگونه روابط بازرگاني با رژيم اسرائيل متوقف شود به ويژه اين که اين ثروت مصر زير قيمت بازار به اسرائيلي‌ها داده مي‌شد.

بنابراين آن‌ها بارها تلاش کردند اين خط لوله ‌را تعمير کنند اما نمي‌توانند ۲۴ ساعته از آن‌ محافظت کنند و اين يک خط لوله طولاني است. مردم مصر با انفجار خط لوله موضع خود را در قبال اسرائيل اعلام کردند تا اين که بالاخره شوراي نظامي اين قرارداد را لغو و صادرات نفت و گاز به اسرائيل را متوقف کرد.

اگر آن‌ها گاز و نفت مصر را مي‌خواهند اولا بايد آن را به قيمت بازار بخرند اما با توجه به معامله آزاد، اگر ما نخواهيم به آن‌ها نفت و گاز صادر کنيم، چرا بايد به آن اجبار شويم؟

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

اطلاعات بیشتر در مورد قالب های ورودی