دومين شليك دمشق به بلندپروازي‌هاي اردوغان

به گزارش «جوان» نيروهاي دفاعي سوريه پس از اينكه روز جمعه جنگنده تركيه را پس از تجاوز به خاك اين كشور مورد هدف قرار دادند و سرنگون كردند در اقدامي بي‌سابقه روز گذشته نيز براي دومين بار دست به چنين كاري زدند تا دمشق را به دفاع از تماميت ارضي خود جدي نشان دهد.

 

شبكه دويچه وله در اين باره نوشت كه بولنت آرينچ، معاون نخست وزير تركيه پس از نشست ناتو طي سخناني گفت كه يك هواپيماي ترابري تركيه از سوي ارتش سوريه مورد حمله قرار گرفت كه البته آسيبي به آن نرسيد. اعضاي ناتو به تقاضاي تركيه به عنوان يك عضو اين سازمان در بروكسل گرد هم آمدند تا به بررسي سرنگوني اف ۴ تركيه در آب‌هاي مديترانه سوريه بپردازند. 

تركيه در اين نشست بسيار علاقه داشت تا اعضاي ناتو را راضي كند كه اين مسئله را به عنوان حمله سوريه به يكي از اعضاي ناتو بپذيرند كه البته مورد پذيرش اعضا قرار نگرفت. با اين وجود ناتو عمل دفاعي سوريه را محكوم كرد. اصرار تركيه براي پذيرش ناتو به حمله سوريه عليه جنگنده تركيه و تهديد امنيت ملي آن به اين دليل است كه دست ناتو را براي حمله به سوريه باز مي‌گذارد. بر اساس اساسنامه ناتو اگر كشوري نسبت به هر يك از ۲۸ كشور ناتو اقدام نظامي انجام دهد يا امنيت ملي را تهديد كند و مورد هدف قرار دهد، ناتو مي‌تواند به كشور متجاوز حمله كند. 

در حالي كه بررسي روز گذشته در بروكسل نشان داد تركيه به حريم سوريه تجاوز كرده و شليك نيروهاي دفاعي به جنگنده تركيه قوانين بين‌الملل را نقض نكرده است، آنكارا براي تحريك بيشتر سوريه حتي دومين هواپيماي خود را روانه حريم سوريه كرد كه البته دمشق براي دومين بار پاسخ مشابه داد. تركيه اعلام كرده اين هواپيما براي كمك و جست‌وجوي هواپيماي اول وارد خاك سوريه شده‌ كه به لحاظ حقوقي توجيه‌پذير نيست، مگر اينكه به توافق طرفين برسد. 

آنكارا: واكنش ما نظامي نيست
تركيه در كنار ناتو، پاي شوراي امنيت را وسط كشيده و با شكايت بردن به آن حركت سوريه را خصمانه، عليه امنيت ملي خود و تهديدي عليه صلح و امنيت منطقه‌اي خوانده است. با اين وجود معاون نخست‌وزير تركيه گفت كه «كشورش به دنبال واكنش نظامي عليه سوريه نيست».
 
در نامه تركيه به شوراي امنيت نيز درخواستي براي اقدام نظامي عليه سوريه ارائه نشده است، با اين وجود تركيه چندان بي‌ميل نيست كه ناتو را براي اقدام نظامي عليه سوريه تهييج كند، به‌خصوص كه رابطه خود را با دمشق به مرز غيرقابل برگشت رسانده و برايش راهي جز سرنگوني دولت بشار اسد نمانده است. به اين دليل كه با حضور اسد در قدرت و بازگشت ثبات به سوريه رابطه بين دو كشور بسيار پيچيده و تنش‌زا خواهد بود. 

تركيه در حالي موضع غيرنظامي عليه سوريه اتخاذ كرده كه از تجاوز خود به خاك سوريه آگاه است و زمينه دفاع حقوقي براي خود باقي نگذاشته است از اين رو مجبور است از اقدام نظامي سخن به ميان نياورد كه به لحاظ نمايش قدرت سوريه در قبال تركيه، اين كشور در نقطه ضعف قرار گرفته است. اما رجب طيب اردوغان براي سرپوش گذاشتن به اين ضعف روز گذشته با حضور در پارلمان گفت: «واكنش عقلاني تركيه نبايد ضعف تعبير شود.» 

يك خبر تأييد نشده!
بعد از ظهر روز گذشته سايت اسرائيلي دبكا از ورود كماندوهاي انگليسي به خاك سوريه از مرزهاي تركيه خبر داد. اين خبر البته تأييد نشد، اما به سرعت مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت، به‌خصوص كه انگليس پيشتر اعلام كرده بود خود را براي اقدام نظامي عليه سوريه آماده مي‌كند، البته اين اعلام با واكنش‌هاي اعلاني و لجستيكي متحدان منطقه‌اي و فرامنطقه‌اي سوريه مواجه شد.
 
ولاديمير پوتين، رئيس‌جمهور روسيه كه در سفري ۲۴ ساعته به ديدار مقامات رژيم صهيونيستي رفته بود از تل آويو و در كنار مقامات اين رژيم با اقدام نظامي عليه سوريه مخالفت كرد. 

خبرگزاري ريانووستي كه به مواضع وزارت خارجه و سياست خارجي مسكو نزديك است، روز گذشته نوشت: روسيه مخالف دخالت‌هاي خارجي در خصوص تحولات خاورميانه است. اين در حالي است كه تقاضاي تل آويو از پوتين در قبال سوريه چيز ديگري بود. 

شيمون پرز، رئيس رژيم صهيونيستي آنچه را كه در سوريه مي‌گذرد «نسل كشي» خواند و گفت: ما از شما مي‌خواهيم كه با فوريت نسبت به توقف اين شرايط غيرقابل قبول اقدام كنيد. پرز همچنين نسبت به خطر واقعي دسترسي حزب‌الله و القاعده به تسليحات شيميايي سوريه هشدار داد. همزمان به اين درخواست اسرائيل، اتحاديه اروپا و ريز قدرت قطر نيز از شوراي امنيت خواستند تا بند هفتم منشور سازمان ملل را در خصوص سوريه به اجرا بگذارد و تحريم‌ها و مجازات‌هاي بيشتري عليه مقامات دمشق وضع كند. براساس بند هفتم منشور سازمان ملل، شوراي امنيت مي‌تواند براي مجبور كردن كشورها جهت اجراي قطعنامه‌هاي خود از هر گزينه‌اي از جمله گزينه‌هاي نظامي استفاده كند. در همين حال وزراي امور خارجه اتحاديه اروپا در نشست ديروز خود تحريم‌هاي جديدي را عليه دولت سوريه اعمال كردند كه اين دور از تحريم‌ها شانزدهمين دوره تحريم‌ها عليه سوريه در نزديك به يك سال و نيم گذشته است. 

براساس اين تحريم‌ها، تعداد شركت‌ها و افراد بلندپايه سوريه كه از سوي اتحاديه اروپا مشمول تحريم‌ شده‌اند به ۱۲۰ شخصيت و ۵۰ شركت و موسسه مالي افزايش يافته است. استراليا نيز تحريم‌هاي جديدي را عليه دولت بشار اسد، رئيس‌جمهوري سوريه وضع كرد. 

در قبال اين اقدامات غرب، چين همزبان با روسيه، آنكارا و دمشق را به خويشتنداري دعوت كرد. سخنگوي وزارت امور خارجه چين با اشاره به تنش‌هاي پيش آمده ميان تركيه و سوريه از دو طرف خواست خويشتنداري كنند و دست به اقدامي نزنند كه باعث افزايش تنش‌ها در منطقه شود.
 
سرگئي لاوروف، وزير امور خارجه روسيه نيز از ناتو خواست در خصوص تنش‌ها ميان تركيه و سوريه از درخواست تركيه به عنوان حربه‌اي براي تشديد تنش‌ها در خصوص سوريه استفاده نكند. همچنين ويكتور چركوف فرمانده نيروي دريايي روسيه، در گفت و گو با نووستي اعلام كرد كه كشورش اصلاً قصد ندارد از پايگاه دريايي خود در بندر طرطوس سوريه صرف‌نظر كند.

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

اطلاعات بیشتر در مورد قالب های ورودی